Een kamerplant staat heel gezellig in huis. Maar niet iedereen heeft groene vingers en weet hoe hij een kamerplant goed moet verzorgen. Je geniet een tijdje van de plant voor binnen, maar langzamerhand zie je de bladeren bruin worden en slap gaan hangen. De onderstaande top 10 makkelijke kamerplanten zijn stuk voor stuk ijzersterke en zeer onderhoudsvriendelijke planten. Het zijn dé ideale kamerplanten voor iedereen die geen groene vingers heeft, maar wel een kamer vol planten wil hebben.  

Aloë Vera

Aloë Vera

Met de dikke, stekelige lichtgroene bladeren straalt de Aloë Vera kracht uit. Daarmee is hij al gauw dé blikvanger in huis. Door de grote watervoorraad in het blad kan deze plant een lange tijd zonder water. En daarmee stelt hij weinig eisen. De sterke plant wil zo’n eens in de twee weken een keer een slok water. Daarbij beschikt de Aloë Vera over een aantal helende en verzachtende eigenschappen, de gel van de plant werkt bijvoorbeeld verzachtend en helend wanneer de huid verbrand is door de zon.

Pannenkoekenplant

Pannenkoekenplant

De pannenkoekenplant is een enorm populaire plant en dat is natuurlijk niet voor niets. De bladeren lijken op pannenkoekjes, waar de plant zijn naam dan ook aan dankt. De plant heeft een frivole uiterlijk en dat maakt het een vrolijk en gezellig plantje in elke woonkamer. De pannenkoekenplant is geen veeleisende plant. Een lichte standplaats doet hem goed en elke week een slokje water doet hem groeien. Wanneer de pannenkoekenplant genoeg bladeren heeft dan kun jij de plant heel makkelijk stekken. De plant maakt zelf regelmatig stekjes die je elk een eigen potje kunt geven. Zo kun je als snel het hele huis vol zetten met deze prachtige plant of andere mensen er heel blij mee maken.

Lepelplant

Lepelplant

Spathiphyllum planten zijn enorm geliefd vanwege de prachtige bloemen. De witte bloemen lijken op lepels, vandaar ook de Nederlandse naam Lepelplant. De lepelplant is een makkelijke en bloeiende kamerplant die het goed doet op een plaats waar minder licht is. Dit komt doordat Spathiphyllum oorspronkelijk uit het Amazonegebied komt en op de bodem van het regenwoud groeit. De Lepelplant is dus gewend aan warme temperaturen, weinig licht, natte aarde en een hoge luchtvochtigheid. De plant heeft een luchtzuiverende werking en door de mooie bladeren en bloemen uiterst decoratief.

Sansevieria

Sansevieria

De Sansevieria is als het gaat om de verzorging een ontzettend makkelijke kamerplant. Ongedierte kan zich niet makkelijk hechten aan het harde blad, dus daar heb je in ieder geval al geen last van. Deze prachtige woestijnplant kan wekenlang zonder water. Al het water wat je geeft slaan ze op in de bladeren. Geef deze sterke kamerplant weer een slokje water wanneer de aarde helemaal droog is. De plant doet het goed op zowel een donkere standplaats als een lichte standplaats. Je kunt de Sansevieria daarmee op elke gewenste plek in je huis zetten. Het beste kun je deze plant met binnenpot in een bloempot plaatsen. Het water kan dan weglopen via de gaatjes onderin de binnenpot waardoor de wortels niet gaan rotten.

Dracaena

Dracaena

De Dracaena is een ontzettend makkelijke plant die het beste op een wat donkerdere plek in huis neergezet kan worden. De plant heeft weinig water nodig, je kunt beter een keer minder geven en dat je extra water geeft. Daarmee is de Dracaene ook een populaire plant voor op kantoor. De Dracaena zuivert ook nog eens de lucht. Bovendien zijn het sterke planten voor binnen die prima tegen een stootje kunnen. Er zijn kleine dracaena’s verkrijgbaar, maar ook heel grote planten. Zo is er voor elk wat wils.

Cactus

Cactus

Wil je een plant die echt weinig water nodig heeft? Kies dan voor een cactus. Een cactus heeft zeer weinig water nodig om te kunnen overleven. Hoeveel water hij nodig heeft is afhankelijk van het formaat en de hoeveelheid zonlicht. Dit kan dus een keer per maand zijn, of zelf één keer per drie maanden. Tussen september en maart kun je de cactus beter helemaal geen water geven. In de herfst- en winterperiode gebruikt de cactus weinig water en voorkom je rot. Een cactus kun je het beste in het zonlicht plaatsen. Op een plek met weinig licht overleeft de plant het ook, maar niet op een plek zonder enige vorm van natuurlijk zonlicht.

Yucca

Yucca

Ook de Yucca behoort tot de makkelijke kamerplanten omdat hij zeer weinig water nodig heeft. De Yucca slaat water op in de stam, hierdoor kan hij een aantal weken zonder water. De plant staat het liefst op een plek waar veel zonlicht binnenkomt. De Yucca is niet vorstbestendig, dus daardoor geen sterke plant voor buiten. De Yucca komt oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika en behoort ook wel tot de familie van de Asparagaceae. Deze makkelijke kamerplant staat ook wel bekend als Palmlelie, ondanks dat de Yucca helemaal geen gelijkenis heeft met de palm.

Beaucarnea

Beaucarnea

De beaucarnea is afkomstig uit Mexico en omstreken. Deze sterke plant heeft een robuuste stam en een verdikking bij de knolvormige voet wat lijkt op een olifantenpoot. Dat is dan ook meteen de Nederlandse naam van deze plant; olifantenpoot. De stam ziet er niet alleen prachtig uit, het is meteen een groot waterreservoir. De binnenkant van de stam heeft iets weg van een spons dat water opzuigt. Hierdoor kan de kamerplant veel water opnemen en kan hij ook een lange tijd zonder water. De Olifantenpoot staat graag in direct zonlicht.

Wil je weinig tijd en energie besteden aan de verzorging van een plant? Kies dan voor deze prachtige Beaucarnea.

Kentia palm

Kentia palm

De Kentia palm is een populaire kamerplant die het liefst een plekje in de schaduw of halfschaduw zoekt. Deze palmsoort groeit oorspronkelijk op een eiland ten oosten van Australië en is een van de sterkere palmsoorten. Omdat de Kentia ontzettend makkelijk in onderhoud is, is deze plant niet alleen geliefd in de woonkamer, maar ook op kantoren. Zorg ervoor dat de grond licht vochtig blijft zonder dat er water op de bodem blijft staan. Als dat lukt, dan heb je jarenlang plezier van deze prachtige sterke kamerplant.

Aglaonema

Aglaonema

We sluiten de top 10 makkelijke planten af met de Aglaonema, een prachtige kamerplant die zeer sterk is. De plant heeft niet veel licht en niet veel water nodig. Daarmee is de Aglaonema ontzettend makkelijk in de verzorging. Deze sterke kamerplant vindt zijn oorsprong in de tropische velden van Indonesië en behoort tot de familie van de Aronskelken. Er zijn niet veel soorten Aglaonema’s, ongeveer 55 stuks waarvan er slechts een aantal bekend zijn als kamerplant. Vaak zijn deze planten te herkennen aan de gestreepte of vlektekeningen op het blad. Aglaonema’s blijven laag omdat het blad vrijwel direct uit de grond groeit, van een stammetje is nauwelijks sprake. Groter dan 90 cm wordt de plant dan ook niet.