Heeft jouw kind last van bedplassen? Dat kan een uitdagend probleem zijn, zowel voor jou als ouder als voor je kind. Een bedplasprobleem is vaak niet zomaar opgelost, dat kost tijd. Er zijn een aantal tips die jou erbij helpen om dit probleem aan te pakken. Wij sommen de beste tips hieronder voor je op.

Praat erover

Een goede tip voor ouders is om over het probleem te blijven communiceren. Straf niet als er een ongelukje gebeurt, want dit werkt vaak averechts. De kans is namelijk groot dat je kind zich hiervoor schaamt. Het is daarom beter om er rustig en begripvol over te praten. Dit geeft je kind meer zelfvertrouwen, wat leidt tot minder stress over het bedplassen.

Laat je kind regelmatig naar het toilet gaan

Een andere tip is om een regelmatige toiletroutine te creëren. Moedig je kind aan om zoveel mogelijk op vaste tijdstippen op een dag naar het toilet te gaan. Denk hierbij aan voor het slapen gaan, na het opstaan en nog een aantal keer gedurende de dag. Je kind wordt zich hierdoor steeds beter bewust van een volle blaas, wat de kans op ongelukjes ’s nachts kleiner maakt.

Koop een matrasbeschermer

Als je kind regelmatig in bed plast, is het handig om het bed te beschermen. Door bedplassen kunnen er vlekken in het matras komen en nare geuren ontstaan. Een matrashoes voor bedplassers is in dit geval een uitstekende oplossing. Dit is een extra laag die ervoor zorgt dat het matras een stuk langer meegaat.

Laat je kind niet te veel drinken voor het slapengaan

Om de kans op bedplassen te verkleinen, is het slim om je kind niet te veel te laten drinken ’s avonds. Hoe meer er gedronken wordt, hoe groter de kans is op een volle blaas in de nacht. Het is daarom beter om je kleine in de avonden geen grote hoeveelheden te laten drinken. Laat je kind voor het slapengaan altijd nog even naar het toilet gaan, zodat de blaas goed leeg is.

Bepaal de aanpak

Er zijn verschillende manieren om bedplassen tegen te gaan. Een veelgebruikte oplossing is een plaswekker. Dit is een speciale onderbroek met sensor. Als de onderbroek nat wordt, gaat de wekker af en weet je kleine dat hij of zij naar het toilet moet gaan. Het helpt je kind erbij om snel de signalen van een volle blaas te herkennen.

Een andere aanpak tegen bedplassen is om te wekken in de nacht. Heb je al van alles geprobeerd, maar nog zonder succes? Dan kun je ook nog medicatie overwegen. Kies voor de aanpak die het beste past bij de situatie van jouw kind.