Fruitvliegjes. Vooral in de zomer kunnen ze een ware plaag zijn. De kleine, vervelende vliegjes die zomaar ineens door je hele huis vliegen. Het is soms een raadsel waar ze ineens vandaan komen. Maar hoe bestrijd je fruitvliegjes? In dit artikel lees je 7 simpele trucjes om fruitvliegjes te voorkomen, maar hoe je fruitvliegjes moet bestrijden mochten ze onverhoopt toch in je huis rondvliegen.

Een ware plaag, maar van grote waarde

Fruitvliegjes zijn kleine en snelle beestjes en lastig te vangen. Ze kunnen 2 tot 4 millimeter groot worden en ze zijn lichtbruin van kleur. In verhouding hebben ze opvallend grote, rode ogen, maar voor de mensen zo klein dat we ze niet eens kunnen zien. De vliegjes hebben twee kleine vleugeltjes en zes pootjes. Het verschil tussen het mannetje en het vrouwtje is duidelijk te zien, onder een microscoop dan. Het mannetje is te herkennen aan een stip op het achterlijfje en vrouwtjes hebben een puntige achterzijde en zijn overwegend ook iets groter.  

Ze vermenigvuldigen zich ontzettend snel waardoor je in no-time van een echte plaag kunt spreken. Hogere temperaturen en de aanwezigheid van overrijp fruit zijn ultieme omstandigheden voor deze fruitvliegjes.

Omdat het verschil tussen het mannetje en vrouwtje zo makkelijk te herkennen is, en ze zich zo snel vermenigvuldigen, worden fruitvliegjes veel gebruikt in de wetenschap. Een ware plaag dus, maar tegelijkertijd van grote waarde voor de (medische) wetenschap!

Wat lusten fruitvliegjes graag?

 • Fruit dat begint te rotten of te gisten
 • Rottende en beschimmelde groenten
 • Restjes wijn in een glas of open fles
 • Restjes bier onderin het flesje of blikje (fruitvliegjes zijn echte alcoholisten)
 • Vruchtensap
 • Planten en kruiden waarvan de blaadjes dor zijn
 • Verwelkte bos bloemen
 • De GFT-afvalbak, waar restjes bedorven voedsel in te vinden is
 • Koffiedik, kofiepads en theezakjes

Wat te doen tegen fruitvliegjes in huis?

Wat kan ik doen tegen fruitvliegjes? Gelukkig zijn er een aantal simpele trucjes om fruitvliegen te voorkomen en om fruitvliegjes in huis te bestrijden. We zetten 7 tips tegen fruitvliegjes voor je op een rij:

1. Eet fruit op tijd op

Eet fruit op tijd op en laat geen overrijp fruit of fruit met beurse plekken op de fruitschaal liggen. De meeste fruitsoorten kun je in de koelkast bewaren, maar tropische fruitsoorten zoals mango’s, bananen of ananas kun je beter buiten de koelkast op een fruitschaal bewaren. Het beste kun je dus niet te veel fruit in één keer kopen, zodat je het fruit op tijd op kunt eten.

Zodra je fruitvliegjes ziet is het van belang direct je fruit te checken. Als je overrijp fruit vindt is het van belang deze direct weg te halen. Maak het schoon en eet het lekker op als het nog kan, of verwerk het in je eten. Is het al helemaal rot? Gooi het dan meteen weg. Het beste kun je het fruit of de groente in een plastic zakje doen en goed dichtknopen alvorens je het in de vuilcontainer buiten gooit.

Kun je het fruit nog opeten of verwerken in een gerecht? Let dan ook op de schillen. Ook de schillen kun je het beste in een plastic zakje doen voordat je het weggooit in de afvalcontainer buiten. Daarna is het van belang om alles wat in aanraking is gekomen met het overrijpe fruit goed schoon te maken. Niet alleen de plek waar het fruit lag, maar maak ook het mesje waarmee je het fruit geschild hebt en het bordje waar je het fruit op gelegd hebt goed schoon. Wanneer je het bordje of mesje nog op het aanrecht laat liggen, komen er alsnog fruitvliegjes op af.

fruit op tijd op

2. Breng lege flessen en potten meteen naar de glasbak

Lege flessen en potten waar nog zoete of gegiste restjes in plakken zijn een broedplaats voor fruitvliegjes. Denk dan aan lege jampotjes, bierflesjes of flessen met frisdrank. Het beste kun je een lege pot of fles meteen naar de glasbak brengen. Wij begrijpen dat je er niet altijd meteen tijd voor hebt. Maak in dat geval de pot of het flesje meteen schoon door het af te wassen of uit te spoelen.

3. Houd het schoon

Het allerbeste is om je keuken goed schoon en netjes te houden. Spoel je vuile vaat meteen na de maaltijd af en zet het in de vaatwasser, of was het meteen af. Maak vervolgens ook de kookplaat, het aanrecht, de spoelbak en de afzuigkap goed schoon. Daarmee voorkom je al een hoop ellende. Geef je keuken met regelmaat een grotere poetsbeurt waarin je de al snel vergeten hoekjes meeneemt. Denk ook aan het schoonmaken van de koelkast en de prullenbak.

Drink je ’s avond laat nog een glas wijn, een biertje, sapje of frisdrank? Spoel het glas dan even af voordat je het op het aanrecht of in de vaatwasser zet. Hiermee verwijder je de restjes en daarmee ook de broedplaats voor de vliegjes.

4. Gooi etensresten in de vuilnisbak buiten

Gooi elke dag je schillen en andere etensresten in de GFT-container buiten. Nee, je hoeft zeker niet voor elk schilletje naar buiten te lopen. Je kunt bijvoorbeeld in een klein prullenbakje het afval van de dag verzamelen en na de avondmaaltijd het zakje goed dichtknopen en het in de container buiten brengen. Vergeet niet om het kleine prullenbakje even schoon te maken voordat je er een nieuw GFT-zakje in hangt.

Let ook op de plek van de vuilcontainer die buiten staat. Zoek voor de vuilcontainer een koele plek in de schaduw en zet ‘m dus niet in de volle zon. Laat je GFT-container ook legen zodra dit mogelijk is, ook al is die nog niet vol.

5. Afschrikken met geur

Fruitvliegjes zijn dol op de geur van groenten en fruit. Gelukkig is er ook een huismiddel tegen fruitvliegjes, er zijn namelijk een aantal geuren waar ze niet van houden. Denk bijvoorbeeld aan lavendel, basilicum, knoflook en kruidnagel. Zet bijvoorbeeld een basilicumplantje naast je fruitschaal of leg een paar takjes lavendel tussen het fruit in de schaal en je zult al een heel stuk minder last hebben van fruitvliegjes.

6. Neutrale geur schoonmaakmiddel

De citroengeur in schoonmaakmiddel kan je huis weer heerlijk schoon en fris doen laten ruiken. Laten fruitvliegjes nu ook net fan zijn van deze citroengeur. Laat de schoonmaakmiddelen met een fruitgeur in de kast staan en kies voorlopig even voor een neutrale geur of voor bijvoorbeeld eucalyptus of lavendel.  

7. Hoe fruitvliegjes vangen? Lok ze in de val!

Zet bij de bron van het probleem een val waarmee je de fruitvliegjes kunt vangen. Neem daarvoor een klein bakje of potje. Vul het bakje of potje met bijvoorbeeld honing, of een mengsel van water en ciderazijn, wijn, overrijp fruit of siroop. Sluit het potje of bakje af met een folie en span het goed vast met bijvoorbeeld een elastiek. Prik een aantal gaatje in de folie. De fruitvliegjes kruipen door de gaatjes naar binnen, maar zullen de weg naar buiten niet meer kunnen vinden.

Nog even in het kort een stappenplan

 • Voorkomen is altijd beter dan genezen
 • Laat fruit niet overrijp worden, maar eet het op tijd op
 • Breng het groente- en fruitafval dagelijks in de GFT-container buiten
 • Houd je keuken goed schoon
 • Gebruik geen schoonmaakmiddelen met een fruitgeur
 • Zorg in de keuken en bij de fruitschaal voor geuren waar fruitvliegjes niet van houden; lavendel, basilicum, knoflook, kruidnagel, dille of salie.
 • Plaats vallen waar de fruitvliegjes op afkomen en waarmee je ze kunt vangen.

Wij hopen dat we je met deze tips hebben kunnen helpen tegen het bestrijden van fruitvliegjes. Succes!