Sport staat bol van de emotie. Veel sportmomenten worden echter ook snel weer vergeten. Sommige memorabele sportmomenten blijven echter voor altijd onderdeel van de overlevering omdat ze zo bijzonder zijn. De topsport ken menig historische sportmomenten, maar wij hebben onze eigen top 10 van de meest bijzondere sportmomenten verzameld voor je.
10. Zwarte hardloper zet Hitler voor schut
In 1936 organiseerde Nazi-Duitsland de Olympische Zomerspelen. Het moest een bekroning worden van Hitlers politiek van Arische superioriteit. De Afrikaans-Amerikaanse hardloper Jesse Owens had daar duidelijk geen boodschap aan. Hij domineerde op de verschillende hardlooponderdelen én het verspringen. Hij brak of evenaarde negen Olympische records en zette drie wereldrecords. Daarbij hadden verschillende Duitse atleten het nakijken onder het oog van de Führer.
9. Verzorger voorkomt doelpunt
Niet alle bijzondere of mooie sportmomenten gebeuren in het buitenland. Hoewel de meningen erover verdeeld kunnen zijn of dit een ‘mooi’ sportmoment te noemen valt, ging het wel degelijk de hele wereld over. In 2020 speelde voetbalclub NEC uit Nijmegen in eigen stadion een bekerwedstrijd tegen de amateurs van De Treffers uit het nabijgelegen Groesbeek. De profclub had het moeilijk tegen de amateurs, totdat spits Jack de Gier in de tweede helft de thuisclub op voorsprong leek te gaan brengen. Verzorger Jan Maas van De Treffers, die na een blessurebehandeling op weg terug was naar de dug-out, besloot echter een zeker doelpunt te voorkomen door het veld in te komen en de bal uit de doelmond te koppen. Commotie ontstond op het veld én op de tribune. Uit de scheidsrechtersbal die volgde, scoorde NEC alsnog de winnende treffer.
8. Marathon op blote voeten
Waar we Afrikaanse hardlopers nu niet meer kunnen wegdenken uit de marathon, won pas in 1960 op de Olympische Spelen in Rome voor het eerst een Afrikaanse marathonloper een gouden medaille. De Ethiopische Abebe Bikila brak daarbij ook meteen het wereldrecord. Dat deed hij geheel op blote voeten. Tevens was het pas de derde marathon die hij liep. Vier jaar later in Tokio won hij opnieuw, alleen toen wél op schoenen.
7. Black Power op het erepodium
Knielen bij sportwedstrijden als gebaar tegen racisme gebeurt tegenwoordig steeds vaker. Het eerste soortgelijke gebaar op een groot podium vond plaats in 1968 op de Olympische Spelen in Mexico. De Afrikaans-Amerikaanse atleten Tommie Smith en John Carlos behaalden een gouden en bronzen medaille. Op het erepodium bogen de twee hun hoofden en staken ze hun vuist in de lucht: het symbool van ‘Black Power’, uit protest tegen racisme in de Verenigde Staten. Deze protestactie riep veel weerstand op. Beide atleten werden uit het nationale team gezet, maar de toon was gezet.
6. Succes op Winterspelen én Zomerspelen 1988
Over het algemeen heb qua Olympische Spelen zomeratleten en winteratleten. De Duitse Christa Luding-Rothenburger slaagde erin op beide edities in hetzelfde jaar een medaille te winnen. Zo werd zij de enige sporter ooit die hierin slaagde: op de Winterspelen won ze goud op de 500 meter schaatsen, en op de Zomerspelen in hetzelfde jaar won ze zilver op de 1000 meter baanwielrennen.
5. Eerste succesvolle zwarte topgolfer komt binnen met een klap
Het imago van golf als een sport van de blanke elite en mannen op enigszins middelbare leeftijd ging in 1997 aan diggelen toen een 21-jarige Afrikaans-Amerikaanse golfer geschiedenis schreef door als eerste zwarte man het Masters Tournament te winnen met recordhoge voorsprong van 12 slagen. Twee maanden later was hij de nummer één van de wereld. Zijn naam: Tiger Woods natuurlijk!
4. Fosbury Flop
De Olympische Spelen van 1968 in Mexico brachten nóg een revolutionair moment met zich mee, alleen is deze puur op sportief gebied. In het kader van ‘één moet de eerste zijn’ besloot de Amerikaanse hoogspringer Dick Fosbury niet voorwaarts, maar ruggelings over de lat te springen. Met deze nieuwe techniek, die ‘Fosbury Flop’ werd genoemd, wist hij zowel goud te winnen als een nieuw Olympisch record neer te zetten. Verrassing: op de volgende Spelen hadden de meeste hoogspringers de techniek al gekopieerd.
3. Kortstondige vereniging van de Korea’s
Qua symboliek misschien wel het mooiste sportmoment uit de recente sportgeschiedenis: Noord-Korea en Zuid-Korea spelen samen als één ijshockeyteam op de Olympische Winterspelen van 2018 in Zuid-Korea. Hoewel er al sinds 1953 een wapenstilstand heerst, zijn beide landen met een gedeelde geschiedenis officieel nog in staat van oorlog met elkaar.
2. Hartstilstand voetballer Christian Eriksen
Tijdens de wedstrijd van Denemarken tegen Finland op het EK van 2020 dat eigenlijk in 2021 plaatsvond (door corona) zakte de Deense topvoetballer Christian Eriksen, die ook voor Ajax speelde, plotseling in elkaar als gevolg van een hartstilstand. Voor de ogen van de wereld werd Eriksen gereanimeerd, totdat zijn teamgenoten een cordon om hem vormden om het zicht op de reddingsactie te belemmeren. Eriksen overleefde het, maar het waren zonder meer de langste minuten in het leven van menig voetballiefhebber. Zonder meer het sportmoment van het jaar 2021.
1. Sport verenigt na apartheid
In 1994 werd Nelson Mandela president van Zuid-Afrika, waarmee er ook een eind aan apartheid kwam. Met die wond nog vers in het geheugen, organiseert het land in 1995 het WK Rugby. Het nationale rugbyteam, bijgenaamd de ‘Springboks’, was traditioneel blank en daarmee erg verbinden met onderdrukking en discriminatie. Mandela zelf besloot gedeelde trots voor het nationale team te promoten om het land samen te brengen. Toen de Springboks het toernooi wonnen, bracht dat Zuid-Afrikanen samen op een manier die kort daarvoor nog onmogelijk leek.
Helaas verdwijnen veel voorbeelden van uitzonderlijke sportiviteit niet in de boeken, waardoor voorbeelden van sporters die uitzonderlijke gebaren deden naar anderen niet in onze lijst voorkomen. Maar ook dat is natuurlijk een mooi onderdeel van sport, het moment waarop menselijkheid het wint van strijd. Maar wanneer er gestreden wordt, gebeuren er dus zeker allerlei bijzondere en iconische zaken die gelukkig wél herinnerd worden.