Als het op sport aankomt, kennen we onze klassiekers wel. Maar dat betekent natuurlijk niet dat er nog veel meer sporten ten uitvoer gebracht worden in de wereld waar we helemaal niet bekend mee zijn. Vaak is daar ook een goede reden: omdat ze te bizar voor woorden zijn. Daarom bespreken we ter vermaak de negen meest bizarre sporten ter wereld.

Zwemmen met hindernisbaan

Kijk je nu naar de sporten die onderdeel uitmaken van de Olympische Spelen, dan zit er eigenlijk niet veel meer bij waar je je bij op het hoofd krabt. Kijken we terug in het verleden, dan zijn er wel degelijk een aantal rare Olympische sporten te vinden. Een van de rare sporten is het ‘zwemmen met hindernisbaan’ dat in 1900 één keer onderdeel uitmaakte van de Olympische Spelen. Bij dit onderdeel moesten de zwemmers ‘slechts’ 200 meter overbruggen. Onderweg moest men echter palen beklimmen, geroeid worden in een boot en door boten lopen. De winnaar was een Brit die de 200 meter in 2:38.4 minuten wist af te leggen.

Schaakboksen

In de categorie opmerkelijke sporten hebben we ook nog het schaakboksen. Je zou het niet verwachten dat je qua doelgroep een vechtsport kon combineren met een denksport, maar het gebeurt toch. Een potje schaakboksen bestaat uit zes schaakrondes en vijf boksrondes die elkaar afwisselen. Er zijn drie manieren om te verliezen: knock-out geslagen worden, schaakmat tegen je krijgen óf de minste punten van de jury krijgen. En waar zou het uitgevonden kunnen zijn? Precies, in Nederland in 2003 door een kunstenaar genaamd Iepe Rubingh.

Scheenschoppen

Iemand tegen de schenen schoppen betekent in de meeste sporten een overtreding van de spelregels. Maar bij de sport scheenschoppen draait het er juist om dat je je tegenstander zo hard mogelijk tegen de schenen trapt om ervoor te zorgen dat hij op de grond valt. Het spel werd in de zeventiende eeuw in Engeland uitgevonden en verdient een plekje op de lijst van extreme sporten. Toen werd het met harde schoenen en zonder bescherming gespeeld en gaven tegenstanders het door de pijn vaak al op voordat ze op de grond lagen. Tegenwoordig wordt het nog steeds gespeeld – er is zelfs een wereldkampioenschap scheenschoppen – en moeten deelnemers hun broek vullen met stro en mag je alleen zachte schoenen dragen.

Octopusworstelen

Nog zo’n bizarre sport: octopusworstelen, een hit in Amerika in de jaren zestig. Bij het octopusworstelen gaat een groep deelnemers tegelijkertijd de zee gaan om ieder op zoek te gaan naar een eigen octopus. Die moeten ze vervolgens proberen aan land te krijgen. Gezien het feit dat ze zich aan je vastgrijpen en sommige exemplaren maar liefst veertig kilo wegen, is de naam octopusworstelen wel gerechtvaardigd zonder dat je daadwerkelijk een worstelwedstrijd met zo’n octopos aangaat. De winnaar? Dat is degene met de grootste octopus!

Bo-taoshi

Laat het aan de Japanners over om unieke sporten te bedenken én uit te blijven uitoefenen. Zo ook Bo-taoshi, een spel dat draait om een paal. Twee teams storten zich op die ene paal. Het ene team probeert de paal om te krijgen, het andere team probeert dit juist te voorkomen. Het resultaat: een chaotische berg mensen die op elkaar proberen te klimmen om de paal te bereiken. Bo-taoshi vind zijn oorsprong in een militaire oefening, wat zich vertaalt is het feit dat iedere speler een speciale functie heeft in het team.

Kaasrollen

Wat zeker in de categorie bizarre sporten hoort, is het traditionele Engelse kaasrollen. Eenmaal per jaar wordt bij het Engelse plaatsje Cotswold een kaas van een steile heuvel naar beneden gedonderd. De deelnemers moeten hier vervolgens achteraan rennen, hoewel dat rennen meestal neerkomt op rollen en stuiteren. Het is dan ook niet gek dat er jaarlijks een aantal mensen bij gewond raken. Wie als eerste beneden is en over de finish komt, is de winnaar en mag de kaas houden. Het kaasrollen is een cultevenement geworden waar ook buitenlanders aan deelnemen.

Kabaddi

Kabaddi

Kabaddi is een contactsport die erg populair is in India. Het is een zeer snel tikspel waarbij de aanvallers proberen te tikken terwijl de verdedigers proberen spelers te tackelen om punten te scoren. Het veld is in twee helften verdeeld. De aanvallers vallen de verdedigende kant aan terwijl ze ‘kabaddi’ roepen. De regels bepalen dat de speler daarbij geen adem mag halen of het gezang mag onderbreken. Na het aanvallen van een verdediger worden punten verdiend als ze terugkeren naar hun helft. Aanvallers die worden getackeld moeten het veld verlaten. Een zeer actief spel waar zowel veel spieren als een flinke longcapaciteit bij nodig is.

Ferret-Legging

Dacht je dat het niet raarder kon, dan hebben we ook nog het ferret-legging in de aanbieding. Deze activiteit werd uitgevonden door Engelse mijnwerkers in de jaren ’70. Deelnemers moeten twee fretten in hun broek steken en proberen het zo lang mogelijk vol te houden zonder de fretten uit de broek te halen. Uiteraard is de winnaar die het het langst volhoudt met de fretten in zijn broek. Het wereldrecord staat bij ferret-legging op 5 uur en 30 minuten. Deelnemers komen zelden ongeschonden uit de wedstrijd, want de in de broek gevangen fretten bijten en krabben.

Joggling

Ben je goed in jongleren, maar kun je wel wat meer lichaamsbeweging gebruiken? Probeer dan joggling eens uit. Bij deze sport is de atleet al hardlopend aan jongleren. De regels bij deze tamelijk unieke sport zijn dat je hetzelfde patroon moet blijven aanhouden. Laat je een bal vallen, dan moet je opnieuw starten op de plek waar deze gevallen is. Er bestaan wereldkampioenschappen joggling met verbazingwekkende record. Een voorbeeld: het record voor 100 meter jonglerend hardlopen is slechts 16,8 seconden. Doe dat maar eens na!

Ben je dus uitgekeken op je eigen sport, dan heb je hier meer dan genoeg inspiratie kunnen opdoen om eens iets uniekers uit te proberen. Of je verzint zelf een nieuwe bizarre sport, want anderen doen dat dus ook. Het kan altijd aanslaan, zo blijkt maar.