In het voetbal is een derby misschien wel het leukste soort wedstrijd. Derby voetbal staat immers altijd bol van de strijd: op het veld, op de tribunes en zelfs buiten het stadion. Er zijn meerdere voetbal derby’s in Nederland, maar rivaliteit is niet altijd het gevolg van nabijheid. We bespreken de acht meest beladen wedstrijden in het Nederlandse voetbal.
SC Cambuur – SC Heerenveen
De Friese derby tussen SC Cambuur uit de provinciehoofdstad Leeuwarden en SC Heerenveen is er een die vooral gevoeld wordt in Leeuwarden. SC Heerenveen profileert zich vooral sterk op de Friese identiteit en als reactie daarop zijn Cambuur-supporters ‘100% anti-Fries’. Supporters van de volksclub SC Cambuur vinden de Heerenveeners vooral een stelletje boeren, en onderhuids steekt het vast ook dat Heerenveen Cambuur voorbij gestreefd is. Over en weer spreekt men over de rivaal als ‘DKV’, wat staat voor ‘dertig kilometer verderop’. Jammer is dat er in de Friese derby de laatste jaren maar weinig Friezen meespelen.
NEC – Vitesse
De Gelderse derby tussen het Nijmeegse NEC en het Arnhemse Vitesse is extreem beladen, wat rondom de editie van 2021 maar weer eens bleek: volop rellen bij het Goffertstadion, waar bij overmaat van ramp na de wedstrijd ook nog eens een deel van het uitvak instortte omdat Vitesse-supporters er gezamenlijk op stonden te springen. In Arnhem kijkt men wat neer op de volksclub NEC en wordt aan de club en de stad gerefereerd als ‘Over de Waal’. Vanuit de Nijmeegse is er vooral haat jegens de Arnhemmers. Dat heeft veel te maken met oud-voorzitter van Vitesse Karel Aalbers, wiens grootste plannen voor zijn club wat hem betreft ook ten koste zouden moeten gaan van andere clubs in de regio. Dat lukte met FC Wageningen, maar ondanks veel tegenslagen is NEC er nog. Na enkele jaren is de Gelderse derby er dit seizoen weer door de tamelijk onverwachte promotie van de Nijmegenaren.
Ajax – Feyenoord
Misschien wel de grootste voetbal rivalen in Nederland zijn Feyenoord en Ajax. In dit geval is er helemaal geen sprake van een derby, maar vooral een strijd tussen de twee grootste steden van ons land. De Amsterdammers noemen zich de ‘godenzonen’, Feyenoord is vooral een volksclub waar de hoofdstedelijke arrogantie slecht verdragen wordt. Dat heeft meerdere malen geleid tot ernstige clashes tussen supportersgroepen, zelfs met een dodelijk slachtoffer als gevolg. Bij onderlinge wedstrijden zijn al jaren uitsupporters niet meer welkom, wat veel zegt over de sfeer rondom deze wedstrijden. Wel zijn het altijd interessante en onderhoudende wedstrijden om te bekijken.
ADO – Ajax
Ajax heeft niet veel vrienden bij supporters van andere clubs, en één van die clubs waarbij men hevige emoties voelt ten opzichte van Ajax is ADO Den Haag. Het is de hoofdstad versus de Hofstad, wederom de ‘godenzonen’ versus de volksclub. De pijn zit vooral in aan de Haagse kant, waar een goed resultaat tegen de Amsterdammers reden voor feest is. Helaas vinden er in het seizoen 2021-2022 geen onderlinge confrontaties plaats, omdat ADO gedegradeerd is naar de Keuken Kampioen Divisie.
Roda JC – MVV
In Zuid-Limburg heb je drie profclubs: Roda JC, MVV en Fortuna Sittard. De onderlinge rivaliteit is groot, maar in Maastricht en Sittard zijn ze het over één ding eens: hun antipathie ten opzichte van Roda JC. Daar zijn meerdere verklaringen voor te bedenken. Ten eerste is het zo dat men Roda JC en de achterban als halve Duitsers beschouwt. Daarnaast was er natuurlijk vooral in de jaren ’90 een tijd waarin Roda JC de andere twee Zuid-Limburgse clubs voorbij streefde. Het speelde zelfs Europees voetbal op San Siro tegen AC Milan. Inmiddels is de club ver afgezakt, hoewel dat van MVV ook wel valt te zeggen. Beide clubs ontmoetten elkaar in het najaar van 2021 in Maastricht en wegens ongeregeldheden op en vanaf de tribune werd de wedstrijd definitief gestaakt, wat veel zegt over de sfeer rondom deze wedstrijd.
Go Ahead Eagles – PEC Zwolle
Elders in het land haalt men de schouders een beetje op bij de IJsselderby tussen Go Ahead Eagles uit Deventer en PEC Zwolle. Dat ligt lokaal heel anders, want de strijd tussen de supporters van beide verenigingen leeft wel degelijk en ook op de tribunes wordt bij onderlinge confrontaties alles uit de kast gehaald. Zonder veel ongeregeldheden overigens, moet gezegd worden. Go Ahead Eagles promoveerde in 2021 terug naar de Eredivisie, waardoor de IJsselderby weer gespeeld wordt. En dat maakt de Eredivisie toch weer een stukje leuker.
Heracles Almelo – FC Twente
Hoewel je het niet te voet moet willen doen, liggen Almelo en Enschede vrij dicht bij elkaar en is de wedstrijd tussen Heracles Almelo en FC Twente dus wel echt een derby te noemen. Het is verhaal van ‘grote broer’ en ‘kleine broer’. FC Twente is de grote vereniging die redelijk grote successen haalde, maar ook boven zijn stand leefde. Heracles is de kleine provinciale club die zich langzaam maar zeker opgewerkt heeft tot een vaste waarde in de Eredivisie. Echt onaardig wordt het nooit rondom de Twentse derby, maar in Almelo wordt in overwinning op de grote broer uit Enschede toch wel even extra gevierd.
Willem II – NAC Breda
Noord-Brabant is rijk aan voetbalverenigingen. Maar de twee clubs waar supporters het meest strijd ten opzichte van elkaar voelen zijn Willem II uit Tilburg en NAC Breda. De twee steden liggen vrij dicht bij elkaar, dus er is echt wel sprake van dat derby-gevoel. Het is een burenruzie die een beetje te vergelijken is met NEC-Vitesse qua beleving. NAC supporters vinden dat hun club een grotere club is dan Willem II. De resultaten van de afgelopen tijd wijzen echter op het tegendeel.
Wellicht mis je een aantal wedstrijden in dit overzicht. Zo telt Rotterdam maar liefst drie profclubs waartussen derby’s gespeeld kunnen worden. Maar heel groot is de onderlinge rivaliteit daar niet. Een derby hoeft niet altijd gepaard te gaan met haat en nijd. Maar voor de spanning is een beetje strijd toch stiekem wel leuk.