Onze Aarde telt tal van indrukwekkende of bijzondere sporttempels waar supporters mooie momenten kunnen beleven. Het zijn niet per altijd mooie stadions, omdat functionaliteit nog wel eens boven esthetische waarden gaat. We bespreken de tien mooiste stadions ter wereld, waaronder natuurlijk de mooiste voetbalstadions ter wereld én de grootste voetbalstadions ter wereld.

1st of May Stadium, Pyongyang, Noord-Korea (114.000)

1st of May Stadium, Pyongyang, Noord-Korea (114.000)

Misschien vraag je je ook af: wat is het grootste stadion ter wereld? Het grootste sportstadion ter wereld is een stadion dat maar door weinigen bezocht kan worden, omdat het in de hoofdstad van Noord-Korea staat. Ooit bood dit gigantische stadion plaats aan 150.000 mensen. Na een renovatie bleven er 114.000 plaatsen over en was het nog steeds het grootste stadion ter wereld. In dit stadion worden ook parades ter verheerlijk van de staat en haar leiders gehouden. Bijzonder aan dit ovaalvormige stadion met atletiekbanen en een voetbalveld, is het golvende dak boven de tribunes.

Camp Nou, Barcelona, Spanje (99.354)

Camp Nou, Barcelona, Spanje (99.354)

Het stadion in Pyongyang is dus multifunctioneel. Maar wat is dan het grootste voetbalstadion ter wereld? Het stadion van FC Barcelona, Camp Nou, is het grootste voetbalstadion van de wereld. Dit indrukwekkende en iconische stadion biedt plaats aan 99.534 mensen en kan voor voetballiefhebbers beschouwd worden als een waar bedevaartsoord. Op dit moment is FC Barcelona bezig met het renoveren van het stadion, waarna er maar liefst 105.000 mensen overdekt kunnen zitten.

Estadio Azteca, Mexico Stad, Mexico (87.523)

Het Estadio Azteca in de Mexicaanse hoofdstad is de trots van het land. Mexicanen komen van heinde en verre om het gigantische bouwwerk te kunnen aanschouwen en er een wedstrijd te kunnen bekijken. Bijzonder aan de binnenkant zijn de grote logo’s van biermerk Corona en Coca-Cola die middels de kleuren van de stoeltjes in het interieur verwerkt zijn. In deze voetbaltempel werden twee clubs hun thuisduels af: Club América en Cruz.

Mmabatho Stadion, Mafikeng, Zuid-Afrika (59.000)

Voor dit stadion rekken we het ‘mooiste’ even op naar ‘meest bijzondere’. Het Mmabatho Stadion in de Zuid-Afrikaanse stad Mafikeng is uniek qua vorm. Het stadion heeft driehoekige grondgebonden tribunes met kleinere tribunes die erlangs gestapeld zijn, wat er vanuit de lucht uitziet als een stel panelen op verschillende niveaus. Je moet een keer een foto gezien hebben het te geloven en begrijpen.

Estadio Alberto Jacinto Armando, Buenos Aires, Argentinië (57.395)

Estadio Alberto Jacinto Armando, Buenos Aires, Argentinië (57.395)

Dit stadion van de Argentijnse voetbalclub Boca Juniors wordt ook wel La Bombonera genoemd (de snoeptrommel) vanwege de rechthoekige vorm. Bij zonder aan dit stadion zijn de zeer steile tribunes en de eretribune die bestaat uit gestapelde skyboxen. Het lijkt zo een of één van de tribunes gewoon een flatgebouw is. Door deze constructie klinkt het gejuich en gezang in het stadion extra luid. Het veld bevindt zich maar twee meter van de eerste rijen.

Estádio Municipal de Aveiro, Aveiro, Portugal (32.830)

Of het het mooiste stadion van de wereld is valt over te discussiëren, maar het Estadio Municipal de Aveiro is qua architectuur absoluut bijzonder te noemen. Deze thuisbasis van de voetbalclub SC Beira-Mar ziet er van de buitenkant meer uit als een soort circus een combinatie van allerlei vormen en felle kleuren. Die felle kleuren zijn ook binnen in het stadion terug te vinden, waar de stoeltjes wisselen van rood, groen, blauw, geel enzovoort. Een vrolijke boel dus.

Olympiastadion, Berlijn, Duitsland (100.000)

Olympiastadion, Berlijn, Duitsland (100.000)

Het Olympisch Stadion van Berlijn werd tussen 1934 en 1936 gebouwd, op tijd voor Hitler om er grote toespraken te houden. Omdat het stadion haar historische karakter van bombastische nazi-architectuur nog niet verloren heeft, is de sfeer van die tijd nog wel een beetje op te roepen als je er bent. Tegenwoordig is het stadion de thuisbasis van voetbalclub Hertha BSC. Bijzonder aan het Olympiastadion is dat het slechts 16,5 meter boven maaiveld uitsteekt, maar daar moet wel bij gezegd worden dat het veld lager ligt. Ook uniek voor dit stadion zijn de twee hoge torens bij de hoofdingang te midden van een hele rij toegangsloketten.

Wembley Stadium, Londen, Verenigd Koninkrijk (90.000)

Wembley Stadium, Londen, Verenigd Koninkrijk (90.000)

Hoe iconisch is Wembley Stadium in Londen. Hier worden zowel grote wedstrijden als grote concerten afgewerkt. Het stadion wordt gebruikt als thuishaven van het nationale voetbalelftal en ook worden er bekerfinales en play-offs gespeeld. Een vaste bespeler in de vorm van een club heeft het stadion niet. Naast de enorme rode tribunes, is ook de immense metalen dakconstructie iconisch voor dit geweldige stadion.

Nationaal Stadion, Beijing, China (80.000)

Het Nationale Stadion in Beijing mag met recht een van de mooiste stadions ter wereld worden genoemd. Het stadion werd geopend ter gelegenheid van de Olympische Zomerspelen van 2008. De bijnaam van het stadion is het ‘Vogelnest’. Dat heeft het te danken aan het ontwerp van de Zwitserse architecten Herzog en de Meuron. Zij bedachten een ineengestrengeld stalen geraamte om de buitenkant van het bouwwerk te sieren. Daarvoor werd maar liefst 42.000 ton staal gebruikt. Omdat het stadion geen vaste bespeler heeft, zijn er voor de economische levensvatbaarheid van de faciliteit ook winkels en restaurants in gerealiseerd.

Nationaal Stadion, Kaohsiung, Taiwan (55.000)

Dit stadion in de Taiwanese havenstad Kaohsiung werd in 2009 gebouwd voor de Wereldspelen. Van binnen is het ‘gewoon’ een stadion met een voetbalveld en sintelbaan, maar het is vooral het exterieur dat indrukwekkend is. Het is vormgegeven als een deels opgekrulde slang, waardoor een deel van de constructie uitsteekt buiten het stadion en deel van een tribune niet overdekt is. Alles wat wél overdekt is, is uitgerust met in totaal bijna 9.000 zonnemodules, die jaarlijks meer dan een miljoen kilowattuur elektriciteit opwekken. Dit stadion is daarom niet alleen architectonisch interessant, maar mag ook een waar duurzaam, ecologisch wonder genoemd worden.

Dus, welke stadions gaan op jouw lijstje om een keer te bezoeken? Alle tien deze stadions zijn om verschillende reden een bezoekje waard. Het mooiste is het natuurlijk om er een wedstrijd mee te maken, maar alleen het bewonderen van de architectuur en/of de omvang kan de moeite waard zijn.