Jaarlijks gebeuren er in de bouw veel ongelukken, gemiddeld zijn er zo’n 440 slachtoffers per jaar. De bouw blijft de sector waarin de meeste ongevallen plaatsvinden. Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje. Vallen van hoogten lager dan 2,5 meter is een zwaar onderschat probleem. En zo zijn er nog tal van bouwongevallen die te voorkomen zijn. Onderstaande tips geven advies over hoe je veiliger kan bouwen. 

1.   Voorkom vallen van hoogte

Het vallen van hoogte is een van de meest voorkomende ongelukken. De gevolgen zijn vaak ernstig want je valt nooit op een zachte ondergrond. Probeer dit te voorkomen door een zekering te gebruiken wanneer er op hoogte wordt gewerkt. Spreek met medewerkers af dat iedereen in elk geval aan het einde van de werkdag zijn eigen werkplek schoon en opgeruimd achterlaat en restmaterialen in de container gooit. Met orde en netheid voorkom je ongelukjes als struikelen, uitglijden en vallen

2.   Let op gevaarlijke stoffen

Vooral wanneer er wordt gebouwd aan oude huizen of gebouwen kan het zijn dat er gevaarlijke stoffen vrij kunnen komen. Denk hierbij aan asbest of kwarts, die gevaarlijke gevolgen kunnen hebben. Gebruik de juiste bescherming zoals een goed mondmasker en laat bij twijfel de materialen altijd eerst controleren.

3.   Til niet te zware spullen

In de bouw wordt er gewerkt met veel zware materialen. Vooral bij werk als stuken, steigers bouwen en verplaatsen van spullen. Klachten aan het lijf zijn goed te voorkomen door slim te werken. Het is daarom verstandig om een minikraan in te zetten om zware spullen te verplaatsen. Een minikraan kopen kan voor een aannemer investering zijn maar daarentegen kan het het uitvallen van personeel voorkomen.

4.   Draag beschermende kleding 

Een erg belangrijke maatregel is het dragen van beschermende kleding. Tijdens het bouwen kunnen er veel materialen naar beneden vallen en daarom is het belangrijk om altijd een goede bouwhelm te dragen. Zelf wanneer het warm is, kan je beter een goed pak aan doen, net als schoenen met stalen neuzen en handschoenen. Voorkomen is beter dan genezen!