Hoe je je kantoor inricht is, is natuurlijk geheel aan jezelf. Maar een kantoor is geen kantoor zonder bepaalde zaken. Sommige kantooraccessoires en kantoorartikelen zijn onmisbaar om van je kantoor een functionele én prettige werkomgeving te maken voor jezelf en je collega’s. We bespreken onze top 10 van onmisbare voor op kantoor.

1. Computers en aanverwante benodigdheden

Het is een open deur intrappen, maar zonder de juiste elektronica is een kantoor niet meer dan een ruimte waar je kunt zitten. Iedere werkplek heeft een goede pc of laptop nodig die in staat is om de bedrijfsprocessen te ondersteunen en aangesloten is op een internetverbinding. In het geval van een pc is ook een monitor nodig en een toetsenbord. Zowel bij een werkplek met een laptop als bij een werkplek met een pc is een muismat en een muis nodig.

2. Internet

We noemden hem al even: een internetverbinding. Zonder zijn we anno 2021 zo beperkt dat we niet meer zonder kunnen, zeker ook niet voor zakelijke processen. Zorgen voor een werkende en goede internetverbinding is cruciaal voor een functioneel kantoor. Leg hiervoor dus een goede infrastructuur aan, zodat alle werkplekken profiteren van een goede internetverbinding.

3. Ergonomische bureaustoel(en)

Ergonomische bureaustoel(en)

De hele dag zittend werken is eigenlijk niet goed voor een mens, dus zie je steeds meer staand werken. Heb beste is het eigenlijk om af te wisselen tussen zittend en staand werken. Dat betekent dat je sowieso een bureaustoel nodig hebt bij een werkplek. Omdat je voor een arbo-technisch verantwoorde werkplek moet zorgen, moet dat een ergonomische bureaustoel zijn die af te stellen is op het lichaam van de gebruiker om voor zo min mogelijk lichamelijke klachten te zorgen.

4. Schrijfmaterialen

Hoezeer we ook steeds meer zaken digitaal doen en het duurzamer is om zo min mogelijk op papier te doen, blijft de makkelijkste manier om snel aantekeningen te maken met een pen of potlood op papier. Daarom zijn dit soort kantoorartikelen ook echt onmisbaar op een kantoor. Probeer het eens een tijdje zonder pennen, potloden en notitiepapier en kijk hoe frustrerend dat is om je te realiseren dat je eigenlijk echt niet zonder deze zaken kan.

5. Luchtzuiverende kantoorplanten

Luchtzuiverende kantoorplanten

Op de lijst van kantoorbenodigdheden horen zeker ook luchtzuiverende planten. Deze zorgen er namelijk voor dat schadelijke stoffen uit de lucht worden verwijderd en de luchtvochtigheid wordt verbeterd. Zo krijg je een aangenamer klimaat op kantoor dat er ook voor zorgt dat mensen die er werken zich beter kunnen concentreren. Ook zorg je ermee voor een fijnere, huiselijkere omgeving omdat ze ook erg decoratief zijn.

6. Goede printer

We hadden het al over zo min mogelijk op papier doen, maar ondanks dat is een goede printer op kantoor eigenlijk onmisbaar. Het is een van die kantooraccessoires die je vaker gebruikt dan je je realiseert en die je echt gaat missen als je hem niet hebt. Een goede printer voldoet aan de wensen van de gebruikers (dubbelzijdig printen, op hoge resolutie printer, op A3 printen zijn een aantal mogelijke wensen) en is door iedereen aan te sturen vanaf diens computer.

7. Printerbenodigdheden

Printerbenodigdheden

In het verlengde van het vorige moet je er natuurlijk ook voor zorgen dat je kantoorprinter altijd kan blijven doordraaien. Dat betekent ten eerste natuurlijk dat je een voorraad printerpapier moet hebben. Maar ook dat je, afhankelijk van wat voor soort printer je hebt, altijd voldoende inkt of toner op voorraad moet hebben zodat er op korte termijn geprint of gekopieerd kan worden. Dit soort kantoormateriaal kun je online bestellen en laten leveren, dus een voorraad in huis halen kan snel geregeld zijn, ook zonder een afdeling inkoop.

8. Koffieapparaat en voorziening voor theewater

Laten we wel wezen, niemand komt een hele werkdag op kantoor door zonder een kop koffie op thee op z’n tijd. Daarom is een koffieapparaat en natuurlijk koffie een bijna verplichte voorziening op kantoor, evenals mogelijkheden om aan heet water voor de thee te komen. Verder zijn zaken als suiker en koffiemelk natuurlijk ook onmisbaar.

9. Koelkast en magnetron

Een koelkast is een zeer welkome toevoeging aan een kantooromgeving. Medewerkers willen graag het eten voor hun lunch koel kunnen bewaren of eventuele andere dranken naast koffie en thee koud kunnen drinken. Een gedeelde koelkast is daarom zeker van meerwaarde op kantoor. Als aanvulling daarop komt ook een magnetron uitstekend van pas voor mensen die hun prakje van de avond ervoor willen kunnen opwarmen om het als lunch te nuttigen.

10. Interactie en kantoorhumor

Interactie en kantoorhumor

Niet alle kantoorbenodigdheden zijn fysieke zaken. Een belangrijke deel in het brengen van leven in en kantoor zijn mensen en hun interactie. Zeker ook omdat we iedere weken hele dag doorbrengen in kantoorruimtes, is een eigen kantoorcultuur en interactie onmisbaar om een kantoor leefbaar te houden. Kantoorhumor is een belangrijke voorwaarde om de dagen op kantoor leuker en acceptabeler te maken. Vergeet dit belangrijke ingrediënt van de werkweek daarom ook niet bij jou op kantoor. De boog kan niet altijd gespannen zijn.

Onze top 10 is vooral samengesteld uit zaken die van belang zijn voor het functioneren van de kantoorruimte en randzaken die je zou kunnen vergeten, maar wel van belang zijn voor de leefbaarheid van je kantoorruimte. Dit zijn natuurlijk niet de enige onmisbare zaken op kantoor. Je hebt natuurlijk ook nog zaken als bureaus, kasten, prullenbakken en telefoons die je nodig gaat hebben op je kantoor. Verder zijn natuurlijk ook zaken als voldoende licht, verwarming en airco van belang. Alles wat je verder nog kunt vergeten, zal zich ongetwijfeld aandienen wanneer je je kantoor in gebruik neemt en erachter komt dat je bepaalde zaken mist.