Kantoorruimtes worden vaak gekenmerkt door droge lucht en een hoge concentratie van elektronische apparaten. Als gevolg daarvan kan de luchtkwaliteit op kantoor slecht zijn, wat voor verschillende klachten kan zorgen en zeker de productiviteit niet bevordert. Daarom is kantoorplanten kopen voor in je kantoor een goed idee, want veel planten hebben een luchtzuiverende werking die het klimaat in de ruimte kunnen verbeteren? Maar ga je kantoorplanten bestellen of zelf halen, dan is het wel handig om te weten welke het meest geschikt zijn. Daarom delen wij onze top 10 van de meest geschikte kantoorplanten met uitleg over waarom ze zo geschikt zijn.

1. Areca palm (Goudpalm)

Areca palm

Onze nummer 1 in onze top 10 kantoorplanten is absoluut een van de beste luchtzuiverende kantoorplanten die je kunt krijgen. De goudpalm, van origine afkomstig uit Madagaskar, doet geweldig werk wat betreft het aanmaken van zuurstof en het filteren van schadelijke stoffen. Hoewel de goudpalm onder de grote kantoorplanten te scharen is, wordt hij nooit extreem breed, omdat nieuwe bladen zich terugkeren naar hun natuurlijke vorm met het ouder worden van de plant. Daar komt bij dat de goudpalm ook nog eens eenvoudig te onderhouden is. Een makkelijke kantoorplant dus!

2. Rhapis excelsa

Op de tweede plek nog een van de beste luchtzuiverende planten voor op kantoor: de exotische Rhapis excelsa, die van oorsprong in Zuid-China groeit. Deze plat heeft twee geweldige eigenschappen: hij verwijdert schadelijke stoffen uit de lucht en ondertussen zorgt hij voor een optimale luchtvochtigheid, wat prettig is in een kantoorruimte waar de lucht van zichzelf droog is. Een van de beste kantoorplanten voor een gezond binnenklimaat dus.

3. Ficus robusta (Rubberplant)

Ficus robusta

Wil je een makkelijke plant die een moderne uitstraling geeft én de lucht zuivert, dan is de ficus robusta een prima keuze. Deze zogenaamde rubberplant heeft relatief weinig licht nodig en ook niet veel water om gezond te kunnen blijven, waardoor je er lang plezier van kunt hebben zonder er veel omkijk naar te hebben.

4. Dracaena Janet Craig

Heb je een kantoor met vloerbedekking en printers? Zet dan een Dracaena Janet Craig in de ruimte. Deze plant, die oorspronkelijk uit West-Afrika komt, is bijzonder goed in het verminderen van stoffen in de lucht die de aanwezigheid van vloerbedekking en printers veroorzaken. De Dracaena Janet Craig is een stuk effectiever in het zuiveren van de lucht dan de gemiddelde plant. Het is met zijn lange, toegespitste, donkergroene bladeren ook een heel aantrekkelijke plant voor op kantoor. Daarnaast kan hij goed tegen verwaarlozing en heeft hij ook weinig licht nodig. Daarnaast vertelt de plant je wanneer de lucht te droog is in de ruimte, want dan komen er bruine punten aan de bladeren.

5. Aloë Vera

Aloë Vera

Zoek je een kleine, bescheiden kantoorplant? Kies dan voor de aloë vera. Zonder veel ruimte in beslag te nemen, helpt hij actief om de lucht op kantoor te zuiveren van chemicaliën en andere schadelijke stoffen. Let op de bladeren van de plant: als hier bruine plekken op komen, dan is de lucht in de ruimte sterk verontreinigd en moet je daar actie tegen ondernemen. Een fijne bijkomstigheid van de aloë vera is dat hij weinig onderhoud vergt en zeker een van de meer goedkope kantoorplanten is.

6. Ficus Alii

Vind je het niet erg als je kantoorplanten groot zijn? Overweeg dan de ficus alii. Deze is zeer decoratief dankzij zijn slanke, donkergroene bladeren, waardoor hij ook populair is bij interieurinrichters. Deze prachtige plant is daarnaast ook een goede keuze voor op kantoor door zijn luchtzuiverend vermogen, gemakkelijke groei en resistentie tegen insecten. Zorg er wel voor dat de plant in de volle of halfvolle zon staat en houd er rekening mee dat hij een tijdje aan zijn nieuwe standplaats moet wennen en in de tussentijd bladeren laat vallen.

7. Lepelplant (Spathiphyllum)

Spathiphyllum

Wil je niet alleen groene planten op kantoor? Neem dan een lepelplant, want deze beschikt over hele mooie, witte bloemen. Daarnaast is ook nog eens een van de beste luchtzuiverende planten die je op kantoor kunt zetten, want de lepelplant filtert schadelijke stoffen uit de lucht. Zet hem op plekje in de schaduw neer, want de lepelplant houdt niet van hitte.

8. Sanseveria

Als een plant uitgeroepen wordt tot studentenplant van het jaar, dan weet je dat hij veel kan hebben en weinig verzorging nodig heeft. En dat is het geval bij de sanseveria. Hij kan uitstekend tegen droge lucht, wat belangrijk is in een kantoorruimte. Een tot twee keer per week water geven is voldoende in de groeiperiode van de plant, maar daarna is een lagere frequentie voldoende. In die mate zelfs dat hij in de winter moeiteloos zes tot acht weken zonder water kan. Bovendien heeft hij niet veel licht nodig en geeft hij een professionele uitstraling aan je kantoor.

9. Gerbera (gerbera jamesonii)

gerbera jamesonii

Wil je liever ook wat kantoorplanten kopen die een andere kleur dan groen toevoegen aan je kantoorruimte, zet dan wat gerbera’s neer op kantoor. De gerbera heeft kleurrijke bloemen die de ruimte kunnen opvrolijken. Ondertussen is de gerbera ook een uitstekende luchtfilteraar: hij kan schadelijke stoffen als benzeen en trichlooretheen uit de lucht te verwijderen. Houd er wel rekening mee dat een gerbera veel licht nodig heeft om te overleven.

10. Chlorophytum

Wil je geen staande kantoorplanten in pot, maar liever bijvoorbeeld een leuke hangplant? Overweeg dat de plant chlorophytum. Deze plant uit de (sub)tropen van Afrika en Azië nemen weinig ruimte in beslag, wat natuurlijk ook een voordeel is. Ook de chlorophytum heeft een luchtzuiverende werking, omdat hij gassen en giftige stoffen opneemt en afbreekt. Daarom helpen ze ook om het risico op eventuele astmatische klachten bij aanwezigheid in de ruimte te verminderen. Een handige, ruimtebesparende én functionele kantoorplant dus!

Alle reden dus om kantoorplanten te kopen, want je creëert er een gezondere werkomgeving mee. Dat is beter voor zowel je fysieke gesteldheid als je concentratievermogen. En dat zijn belangrijke zaken om rekening mee te houden.