Wanneer je een kantoor wil gaan inrichten is het van belang om te weten hoeveel ruimte je nodig hebt. Voor een fijne werkomgeving heeft het personeel uiteraard genoeg vierkante meters nodig. Niet alleen omdat het fijn werkt, maar ook omdat dit enorm gezond is. Een te kleine werkplek veroorzaakt snel gezondheidsklachten zoals nek en rugklachten en ook de mentale gesteldheid heeft er onder te lijden. Genoeg reden om dus te werken met een werkplek die ruim genoeg is, maar hoeveel ruimte is er precies nodig? Lees snel verder en kom er achter!

Regels over ruimte

Zoals eerder gezegd hangen er een aantal voordelen aan een ruimere werkplek, zoals minder gezondheidsklachten. De Arbo schrijft ook over minimum vierkante meters die je nodig hebt. Het kan ook een uitdaging zijn om deze werkplekken met elkaar te combineren en een ideale werksfeer te creëren. Er zijn een aantal belangrijke richtlijnen die de Arbo voorschrijft over het aantal vierkante meters bij een werkplek. Zo moeten de afmetingen en het luchtvolume van de arbeidsplaats zodanig zijn dat de werknemer zonder gevaar voor de veiligheid, gezondheid of het welzijn de arbeid kan verrichten. Daarnaast moet de arbeidsplaats ook over voldoende bewegingsruimte beschikken, zodat de werknemer genoeg kan bewegen rondom de werkzaamheden. Mocht er niet voldaan kunnen worden aan voldoende bewegingsruimte, dan is het belangrijk dat er een ruimte met voldoende bewegingsruimte nabij deze ruimte is.

Afmetingen van een werkplek

Afmetingen van een werkplek

De Arbo schrijft dus niet een exacte hoeveelheid vierkante meters voor, al raden wij het wel aan minimaal 4m2 minimaal te rekenen. Zo vul je al snel een vierkante meter voor een plek met een beeldscherm en nog eens een voor een lees of schrijfvlak. Reken hier nog wat beweegruimte bij en je zit zo op vier of meer vierkante meter. Vaak heeft een werkplek echter meer ruimte nodig, bijvoorbeeld als je meerdere beeldschermen gebruikt of een kastje bij je bureau hebt om spullen in te bewaren. Daarom is het verstandiger om met zes tot tien vierkante meter per persoon te rekenen. Dit hangt ook nog wel behoorlijk af van wat voor werk er gedaan wordt.

Inrichten van het kantoor

Nu je weet dat je minimaal zes tot tien vierkante meter per werknemer moet rekenen, is het tijd om te gaan nadenken over de inrichten van het kantoor. De kans is aanwezig dat je het niet ziet zitten om dit helemaal zelf te doen. Dit is niet gek, laat je helpen door een gespecialiseerde partij. Onze keuze gaat uit naar Kato, deze partij heeft enorm veel ervaring met het inrichten van kantoren en projecten en weet alles over de regels van de Arbo!