We besteden een groot deel van ons leven aan ons werk. We vergeten wel eens dat we nog langer mee moeten en letten onvoldoende op wat we van ons lichaam vragen. Een zittende baan lijkt weinig vermoeiend voor het lichaam, maar het feit is dat je lange tijd achter elkaar hetzelfde moet doen. Daarom is het van belang dat op je werkplek met ergonomie rekening gehouden wordt. Zowel ergonomisch werken op kantoor als goede ergonomie op je thuiswerkplek kan een grote rol spelen in het voorkomen van fysieke ongemakken. Daar bespreken we hier de zeven belangrijkste vereisten voor een ergonomische werkplek ter advies.
Verstelbare bureaustoel
Een goede zithouding voor langdurig zitten, is met je rug rechtop tegen de rugleuning van je bureaustoel en met je voeten plat op de grond. Je bovenbeen en onderbeen staat daarbij idealiter in een hoek van 90 graden ten opzichte van elkaar. Om dit te kunnen bereiken, is een verstelbare bureaustoel nodig die ergonomisch zitten aan je bureau mogelijk maakt van belang. Deze kun je namelijk precies zo afstellen dat je goed zit. Heb je namelijk een stoel die niet laag genoeg kan voor je om je voeten op de grond te zetten, dan ga je vanzelf op het puntje van je stoel zitten, waardoor je de onderkant van de wervelkolom overbelast. Een alternatieve mogelijkheid is het gebruiken van een voetensteun om ergonomisch te zitten aan je bureau.
Zit-sta-bureau
Steeds meer mensen werken tegenwoordig staand aan hun bureau, omdat dit gezonder zou zijn dan de hele dag zitten. Dat is ten dele waar. Ja, het is beter om niet de hele dag te zitten, maar het is ook niet goed om de hele dag te staan. Dat is niet goed voor de doorbloeding in je benen en voeten en kan voor rugklachten zorgen. Afwisselen tussen zitten en staan is eigenlijk de ideale situatie. Dat kan met behulp van een zogenaamd zit-sta-bureau. Zo’n bureau is in grote mate in hoogte verstelbaar, zodat je oprecht ergonomisch kunt werken aan je bureau.
Monitor op de juiste plaats
Werk je met een beeldscherm, dan is erg belangrijk voor je nekspieren én je ogen dat deze juist gepositioneerd is. De monitor moet recht voor je staan met de bovenrand op ooghoogte. Dit omdat omhoog kijken veel meer belastend voor de nek is dan omlaag kijken. Te laag is echter ook niet goed. Voor lange mensen is daarom soms een monitorverhoger nodig als oplossing. Plaats je je monitor wat meer neer links of rechts, dan krijg je een onevenredige belasting van je nekspieren, waardoor je al snel klachten kunt ontwikkelen. Je kunt bij ruimte gebrek wellicht gebruikmaken van een monitorarm om de monitor tóch recht voor je te kunnen plaats. Voor je ogen is de juiste afstand tot het scherm van belang. De ideale kijkafstand ligt tussen 50 en 70 centimeter. Test dit door te kijken of je met je rug tegen de rugleuning van je bureaustoel met uitgestrekte arm het beeld nog (net) kan raken.
Ergonomische muis
We gebruiken tijdens het werk de computermuis veel en hebben soms lange tijd de hand erop liggen. De standaard computermuis is een zogenaamde ‘horizontale’ muis. Bij zo’n muis draai je de duim naar binnen toe en je elleboog naar buiten, waardoor de hele arm onnodig gespannen is. Met een ergonomische, ‘verticale’ muis kun je je arm veel beter ontspannen. Zo kun je RSI-klachten (ook wel muisarm genoemd) voorkomen. Het is even leren omgaan met zo’n verticale muis, maar men zegt dat het snel went, en het is in je eigen belang. Een muisarm kan immers erg vervelend zijn.
Toetsenbord aan de rand van het bureau en polssteun
Om je schouders en polsen te ontzien, is het verstandig om je toetsenbord aan de rand het bureau te leggen, naar je buik toe. Je zit dan namelijk rechtop, waardoor je je schouders kunt ontspannen. Wel is het verstandig om er een polssteun bij te gebruiken. Dat is een kussentje met dezelfde breedte als je toetsenbord dat je aan het toetsenbord kunt bevestigen. Zo’n polssteun biedt niet alleen een prettige ondersteuning voor je polsen, maar zorgt ook voor dat je niet meer onbewust je toetsenbord van je af duwt en alsnog je schouder belast.
De juiste verlichting
De spieren die wellicht het hardst moeten werken tijdens een dag op kantoor achter de computer, zijn je oogspieren. Ten dele ontzie je deze spieren door de juiste afstand tussen je gezicht en je beeldscherm aan te houden. Maar ook de verlichting speelt een belangrijke rol in het ontzien van je ogen. Te veel licht is vaak een probleem bij het comfortabel aflezen van je beeldscherm. Helemaal als dat licht ook nog eens voor weerspiegelingen op je beeldscherm zorgt. Je ogen moeten dan heel hard werken om te kunnen focussen zodat je het scherm goed kunt aflezen. Voorkom daarom dat er licht op je beeldscherm schijnt. Voorkomt dat je zelf tegen het licht in kijkt, want ook dat is erg vermoeiend voor de ogen.
Headsets voor het bellen
Moet je veel bellen tijdens een werkdag? Dan is het beter als je een headset tot je beschikking hebt in plaats van dat je met een gewone hoorn van een telefoontoestel moet werken. Wanneer je tijdens het gesprek je computer moet gebruiken, ga je namelijk al snel de telefoon tussen je oor en je schouder klemmen. Hier kun je al snek nekklachten van krijgen, omdat je één kant daar gedurende langere tijd mee oprekt. Een headset maakt het ook veel gemakkelijker om tijdens het gesprek van de computer gebruik te maken.
Neem deze tips dus ter harte voor een ergonomische werkplek inrichting. Je werkplek ergonomisch inrichten is immers van belang voor je fysieke gesteldheid en kan helpen om ziekteverzuim te voorkomen.