Het openen van een nieuwe buitenlandse vestiging kan veel nieuwe kansen bieden voor ondernemers die het een erg interessante optie maken. Maar om succesvol te zijn met het starten van een bedrijf in het buitenland, is het vinden van het juiste personeel op locatie van cruciaal belang. Het werven van werknemers voor een buitenlandse vestiging kan echter een uitdaging zijn. In dit artikel bespreken we drie verschillende manieren voor hoe je het vinden van personeel voor een nieuwe buitenlandse vestiging zou kunnen aanpakken.

Samenwerken met lokale recruitmentbedrijven

Als je onvoldoende ingangen hebt in het land waar je je bedrijf wilt opzetten om gericht personeel te verzamelen voor je openstaande vacatures, kan het waardevol zijn om je bij te laten staan door een lokale partij om je vacatures in te vullen. Lokale recruitmentbedrijven kennen de markt en weten hoe ze mensen moeten vinden in die markt. Zij kunnen jouw vacatures waarschijnlijk een stuk sneller vervuld krijgen dan dat jij dat zelfstandig zou kunnen. Uiteraard staan hier kosten tegenover, maar die wegen doorgaans wel op tegen de tijd die je er anders zelf aan kwijt zou zijn.

Specialist in international recruitment zoeken

Je hoeft natuurlijk niet met een lokale partij samen te werken om op locatie personeel te werven. Het kan fijner zijn om je te laten bijstaan door een Nederlandse of in ieder geval Nederlandstalige partner die gespecialiseerd is in het opzetten van bedrijvigheid over de grens. Zo’n partner kan je helpen met cross-border recruitment om aan personeel te komen voor je buitenlandse vestiging, maar kan je ook in raad en daad bijstaan voor het succesvol opzetten van een bedrijf in het buitenland dankzij de ruime ervaring en kennis die men in huis heeft. Daar kun je je voordeel mee doen en dat kan je kans van slagen flink helpen.

Specialist in international recruitment zoeken

Zelf personeel zoeken

Je kunt uiteraard ook zelf op zoek gaan naar personeel als je geld op zak wilt houden of graag volledige controle wilt. In dat geval is het aan te raden om bijvoorbeeld gebruik te maken van lokale vacaturesites. Probeer er dus achter te komen welke vacaturesites er in het land in kwestie populair zijn. Sociale media zijn doorgaans een goede manier om je vacatures kenbaar te maken, maar daarvoor heb je natuurlijk wel eerst lokale volgers nodig. Tijdens je werving- en selectieproces in het belangrijk dat je culturele verschillen in acht neemt. Zorg voor arbeidsvoorwaarden die aantrekkelijk zijn voor lokaal personeel om mensen te interesseren voor het werken voor jouw bedrijf.

Het vinden van geschikt personeel voor een nieuwe buitenlandse vestiging kan dus een uitdaging zijn omdat je er doorgaans onvoldoende ingangen hebt. Maar met de juiste aanpak (zoals bijvoorbeeld het benutten van cross-border recruitment), is het zeker mogelijk om de juiste mensen te vinden. Wees bereid te investeren in dit proces, want anders wordt het waarschijnlijk een stuk lastiger dan je wellicht denkt.