Onze werkomgeving is een plek waar we een groot deel van onze week doorbrengen. Deze plek is daarom ook van invloed op onze gezondheid. Een gezonde werkomgeving is geen gegeven, daar moet je aandacht aan schenken. Dat kan op verschillende fronten, maar allemaal ten behoeve van de gezondheid van de medewerkers die er moeten werken en baat hebben bij een gezonde werkomgeving. We bespreken acht factoren die kunnen bijdragen aan het creëren van een gezonde werkomgeving.

Kantoorplanten

Kantoorplanten

In een gezonde werkomgeving, of het nu om een werkplek op kantoor gaat of een gezonde thuiswerkplek, is de aanwezigheid van groen belangrijk. Kantoorplanten zorgen voor een betere luchtkwaliteit in je werkomgeving. Ze kunnen ongezonde stoffen uit de lucht filteren, voor een goede vochtbalans in de lucht én voor verse zuurstof zorgen. En dat is nu precies iets waar het vaak aan ontbreekt op kantoren. Het is immers niet voor niets dat men stelt dat planten op kantoor ervoor zorgen dat mensen zich beter kunnen concentreren en productiever worden. Je creëert er een fijne werkomgeving mee.

Luchtverversing

Luchtverversing

Planten alleen zijn helaas niet voldoende om op het gebied van luchtkwaliteit voor een ideale werkomgeving te zorgen. Lucht moet zich kunnen verversen om een gezond klimaat te garanderen op kantoor. Daarom is het belangrijk dat er ramen open kunnen of dat er op een andere manier voor luchtregulatie gezorgd wordt met behulp van bijvoorbeeld een ventilatiesysteem. Zonder frisse lucht krijgen mensen hoofdpijn en kunnen ze zich slechter concentreren, waardoor ook de productiviteit omlaag gaat.

Zit-sta bureau

Zit-sta bureau

Een traditionele werkplek op kantoor is zittend aan een bureau. De hele dag zitten is echter verre van gezond. Een sta-bureau is een gezond alternatief voor een werkplek, ware het niet dat de hele dag staan ook negatieve gevolgen kan hebben voor onder andere de doorbloeding in je benen en voeten. Daarom is een zit-sta bureau de ideale gulden middenweg om te zorgen voor een gezonde werkplek op kantoor. Zo’n bureau dat in grote mate in hoogte verstelbaar is, stelt je in staat om gedurende een werkdag afwisselend staand en zittend te werken op dezelfde werkplek.

Staande vergadermogelijkheden

Staande vergadermogelijkheden

Overleg hoort bij kantoren. Regelmatig moeten medewerkers de koppen bij elkaar steken om te vergaderen, te brainstormen of elkaar bij te praten. De standaard is om dat zittend te doen, maar zoals we hierboven al stelden, is te veel zitten niet goed voor je. Daarom draagt het bij aan een gezonde werkomgeving om staande vergadermogelijkheden te creëren, zodat medewerkers ervoor kunnen kiezen om staand overleg te plegen.

Verstelbare bureaustoelen

Verstelbare bureaustoelen

Het wordt steeds hipper om mooie designstoelen te integreren in kantooromgevingen. Voor het oog en de uitstraling van de kantooromgeving is dat een mooie upgrade, maar dat geldt niet per se ook voor het lichamelijke welzijn van medewerkers. Een belangrijke voorwaarde voor een gezonde werkplek op kantoor is dat mensen op een stoel kunnen zitten die ze in staat stelt een ergonomisch verantwoorde houding aan te nemen tijdens het werken. Zo’n designstoel is niet aan te passen aan iemands lichaamslengte en zal bij veel mensen gegarandeerd voor lichamelijk ongemak zorgen als ze er lang achter elkaar op moeten zitten. Kies daarom liever voor een verstelbare bureaustoel die mensen op hun eigen lichaamslengte kunnen aanpassen.

Kantoorfruit

Kantoorfruit

Veel mensen eten te weinig fruit. Dit terwijl fruit een ideaal tussendoortje kan zijn om de honger te stillen en nieuwe energie uit te halen. In plaats daarvan wordt er gemakkelijk gegrepen naar snacks die minder gezond zijn omdat ze bijvoorbeeld veel suiker bevatten. Om een gezondere leefstijl te bevorderen, zou het een goed idee zijn voor bedrijven om kantoorfruit aan te bieden aan medewerkers. Zo worden mensen gestimuleerd om ook tijdens het werk gezonder te eten. Voor een werkgever is natuurlijk wel een kostenpost, maar het kan er ook aan bijdragen dat medewerkers over het algemeen gezonder worden en minder vaak verzuimen in verband met ziekte.

Geluiddempende maatregelen

Geluiddempende maatregelen

In kantoortuinen kan een kakofonie aan geluid ontstaan die erg storend kan zijn voor mensen die er moeten werken en ervoor zorgen dat ze hun werkplek niet als een prettige werkomgeving ervaren. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 59 procent van de mensen die in een kantoortuin werken hinder ondervindt van het vele geluid in de ruimte. Dit gaat ten koste van de concentratie en de productiviteit en kan ertoe leiden dat mensen fouten gaan maken. Daarnaast kan het echter ook bij voortdurende blootstelling leiden tot fysieke klachten, zoals een hoge bloeddruk, hoofdpijn, slaapstoornissen en spijsverteringsproblemen. Daarom is een goed idee om geluiddempende maatregelen te treffen om ervoor te zorgen dat er minder weerkaatsing van geluid plaatsvindt. Gordijnen dempen bijvoorbeeld geluid goed, evenals tapijt. Ook het plaatsen van speciale akoestische panelen helpt om geluid te dempen.

Adequate hygiëne

Adequate hygiëne

Uiteraard speelt de hygiëne van de werkomgeving ook een rol in het creëren van een gezonde en prettige werkomgeving. Ten dele kunnen medewerkers daaraan bijdragen door er geen rommel van te maken. Maar adequate schoonmaak is daarnaast onmisbaar. Het is onverstandig om te beknibbelen op de schoonmaak van de werkomgeving, omdat een onhygiënische werkomgeving tot gezondheidsproblemen bij medewerkers kan leiden. Onderschat niet het belang van het op peil houden van de hygiëne en zorg ervoor dat er regelmatig en grondig schoongemaakt wordt.

Als medewerker heb je de verantwoordelijkheid naar jezelf en je collega’s toe om aan de bel te trekken wanneer je het gevoel hebt dat jouw werkomgeving ten koste gaat van je gezondheid en je werk ten nadele beïnvloedt. Als werkgever is het in het belang van je medewerkers, maar zeker ook in je eigen belang om te zorgen voor een gezonde werkomgeving om onnodig ziekteverzuim te voorkomen. Ben je zzp’er, dan creëer je in veel gevallen je eigen werkplek en heb je de verantwoordelijkheid naar jezelf toe om ervoor te zorgen dat deze je gezondheid zo min mogelijk ten nadele beïnvloedt door de plek waar je je werk doet.