In een magazijn lopen veel processen rechtstreeks door elkaar. Zo veel, dat het vaak chaotisch overkomt als je niet begrijpt wat er precies gebeurt. In principe is dit niet erg, zo lang er maar altijd mensen aanwezig zijn die wel weten wat er speelt. Om het proces geolieder te laten lopen, geven we je in deze blog vijf essentiële onderdelen van jouw magazijn. Lees snel verder!

1. Palletwagens

In een magazijn worden enorm veel meters afgelegd. Orderpickers lopen door elkaar om bestellingen bij elkaar te rapen, die vervolgens ook nog moeten worden verstuurd en worden geladen. Oftewel, veel loopwerk, maar ook veel sleepwerk. Wanneer jij investeert in goede palletwagens, zorg je ervoor dat je personeel niet alles zelf hoeft te dragen. Ze plaatsen de producten op een pallet of op een tafeltje en nemen deze mee door het magazijn.

2. Heftrucks

In principe hebben heftrucks dezelfde functie als palletwagens, alleen worden ze op een andere manier ingezet. Het grote verschil is namelijk dat heftrucks ook gebruikt worden om de hoogte in te werken. Ideaal in een magazijn, aangezien het fijn is om hoge stellingen te gebruiken als wijze van opslagruimte. Niet al het personeel hoeft hier bij te kunnen, maar zodra het wel nodig is, pak je de pallet met een heftruck. Bij een heftruck hoort natuurlijk ook een oplaadpunt en getraind personeel, want niet iedereen mag hier zo maar gebruik van maken.

3. Dozen

Dozen

Een groot magazijn staat hopelijk gelijk aan veel bestellingen. Deze moeten allemaal perfect worden ingepakt. Dozen zijn dus essentieel, maar het belangrijkste hierin is dat het ook een brede variatie aan verschillende dozen is. Omdat je producten zo goed mogelijk ingepakt moeten worden, is het belangrijk dat ze niet te veel verschuiven. Hoe kleiner de doos, hoe minder snel dit gebeurt. Voor een groot assortiment is het écht belangrijk dat je veel dozen aanwezig hebt: ze functioneren zo ook nog als back-up voor wanneer een bepaalde doossoort op is.

4. Verstuur systeem

Alle processen in jouw magazijn moeten zo spoedig mogelijk verlopen. Vroeger kwamen we nog weg met adressen op een doos schrijven en het pakket zo te versturen, tegenwoordig hebben alle leveranciers hier écht eisen aan. Ze verwachten verschillende barcodes, samen met de belangrijkste gegevens van de klant voor een correcte bezorging. Door te werken met het systeem van Parcel Pro weet jij zeker dat je alle pakketten correct verstuurt. Je stickers zijn voorzien van alle nodige informatie en gaan te allen tijde naar de juiste leverancier. Jouw personeel hoeft er niet eens over na te denken!

5. Een goede sfeer

Uiteindelijk is het belangrijkst in jouw magazijn natuurlijk de goede werksfeer. Jouw personeel moet met plezier naar het magazijn komen om hier het werk uit te voeren. Deze goede werksfeer behaal je door interesse te tonen in je personeel en door hier en daar in te springen op hun wensen. Je speelt een leuke radiozender af en zorgt ervoor dat iedereen zich helemaal thuis voelt. Hierdoor is je personeel niet alleen tevreden, maar zullen ze ook beter gemotiveerd zijn om goed te functioneren.

Beginnen maar!

Jouw magazijn is nu helemaal klaar om een groot aantal bestellingen aan te kunnen. Succes!