Wanneer je thuis graag een mooie plant hebt staan is de keuze voor de juiste bloempot essentieel. Jouw planten hebben namelijk de juiste omgeving nodig om zich te kunnen ontwikkelen en goed te kunnen groeien. Dit betekent dan ook dat het kiezen van een bloempot die aan de behoeften van de specifieke plant voldoet, erg belangrijk is. Door het enorme aanbod van verschillende maten en materialen bloempotten kunnen we ons voorstellen dat de zoektocht best een puzzel kan zijn. Na het lezen van dit blogartikel weet jij precies waar je rekening mee moet houden qua bloempot om jouw planten de best mogelijke leefomstandigheden te bieden. Nieuwsgierig naar welke bloempot jij moet kopen? Lees dan gauw verder!

De beste bloempotten voor kamerplanten

Keramische en kleipotten zijn zeer geschikt voor kamerplanten omdat ze vaak vocht vasthoudend zijn en de grond langer vochtig houden. De lucht binnenshuis kan al snel droog worden waardoor keramiek of klei een goede keuze is. Ook kunststof potten zijn goed voor kamerplanten omdat ze licht van gewicht zijn en geen warmte vasthouden zoals metaal bijvoorbeeld wel doet. Tropische planten hebben vaak een constante vochtige bodem nodig, kies daarom bij een tropische kamerplant altijd voor keramiek of klei.

De beste bloempotten voor kamerplanten

Bloempotten voor buitenplanten

Bloempotten voor buitenplanten zijn meestal gemaakt van metalen of plastic materialen die het buiten zijn in de elementen kunnen verdragen zonder erdoor beschadigd of geverfd te raken. Bloempotten voor buiten zijn decoratiever dan bloempotten voor binnen en zijn vaak beschilderd of voorzien van leuke en unieke designs. Je kunt ook bloempotten voor buiten vinden die gebruikt kunnen worden als tuinbakken. Deze potten zijn meestal groter en worden geleverd met een standaard, waardoor ze perfect zijn voor het kweken van grotere planten. Metalen bloempotten zijn goed voor buitenplanten omdat ze meestal roestbestendig zijn en kunnen verdragen dat ze buiten in de elementen staan zonder erdoor beschadigd of geverfd te raken.

Andere soorten bloempotten

Als je op zoek bent naar iets anders dan de standaard bloempot, overweeg dan een decoratieve kleipot of een terracotta pot. Sierkleipotten zijn meestal rond en zijn er in allerlei kleuren en patronen. Terra cotta potten, aan de andere kant, kunnen een rustieke uitstraling geven aan jouw huis. Als je zeer grote planten kweekt, kun je overwegen een decoratieve houten plantenbak te kopen. Houten plantenbakken kunnen veel karakter toevoegen aan je huis en zijn perfect voor het kweken van planten zoals bloemen en kruiden. Je kunt ook decoratieve potten vinden met ingebouwd tuingereedschap voor eenvoudigere verzorging en onderhoud van de planten. Deze potten zijn vaak groter dan standaard potten en zijn geweldig voor mensen die grotere planten binnenshuis willen kweken.

Tips voor het kiezen van de juiste pot voor je planten

Voordat je je haast en de eerste pot koopt die je ziet, zijn er een paar dingen die je moet overwegen voordat je je nieuwe potten voor planten koopt. Zorg ervoor dat de potten drainage gaten hebben. Dit is vooral belangrijk als je vetplanten kweekt. Je wilt niet dat het water op de bodem van de pot blijft staan en dat de wortels gaan rotten! Bij het kiezen van nieuwe potten moet je ook rekening houden met de grootte van de planten. Als je potten kiest die te klein zijn, zullen ze waarschijnlijk gaan stunten en ongezond worden. Als je te grote potten kiest, loop je het risico dat je planten te veel water krijgen. Zorg er ook voor dat je een planten pot kiest van een materiaalsoort dat geschikt is voor de planten die je kweekt. Cactussen en vetplanten doen het bijvoorbeeld niet goed in potten die te veel vocht vasthouden terwijl tropische planten dit juist nodig hebben. Bij Fleurdirect hebben ze een groot aanbod van diverse bloempotten zodat er voor iedere plant wel een perfecte pot te vinden is.