Als je wil besparen op je energierekening, is zonnepanelen laten installeren een goede zet. Dit is een slimme keuze voor zowel je portemonnee als het milieu. Het is wel belangrijk dat je nagaat hoe je het maximale uit je investering haalt. Dit begint al bij de plaatsing, maar ook daarna kun je zelf het een en ander doen om de terugverdientijd van je zonnepanelen op te krikken. Dit advies helpt je om het rendement van je zonnepanelen flink te verhogen.

Zonnepanelen op de juiste plek

De locatie en positionering van je zonnepanelen zijn cruciaal. De hellingshoek en oriëntatie bepalen in grote mate de effectiviteit. Panelen gericht naar het zuiden met een hellingshoek die overeenkomt met je breedtegraad, bieden meestal het hoogste rendement. Toch gaat er tegenwoordig ook meer aandacht naar panelen die naar het oosten en/of het westen zijn gericht. Dit heeft te maken met de momenten waarop we in de praktijk veel energie verbruiken, dan zit de zon vaak niet in het zuiden. Een noordgerichte oriëntatie is uiteraard een no-go. Een professionele installateur kan je helpen om de ideale positie voor jouw situatie te bepalen.

Juiste aantal zonnepanelen

Bij zonnepanelen is het vooral belangrijk dat het zelfverbruik hoog ligt, eerder dan dat je veel energie opwekt. Een hoger zelfverbruik zorgt namelijk voor een betere terugverdientijd. Te veel panelen zal leiden tot energieoverschot en dat is niet goed. Tegenwoordig moet je zelfs al betalen voor het terugleveren van stroom! Focus daarom op een systeem dat genoeg energie produceert om aan je behoeften te voldoen, maar niet excessief veel meer. Houd daarbij ook rekening met eventuele toekomstplannen, bijvoorbeeld als je ook nog wat extra wilt isoleren of een warmtepomp wilt laten plaatsen.

Juiste aantal zonnepanelen

Witte backsheet voor hoger rendement

Panelen met een witte backsheet zullen een hoger rendement leveren dan panelen met een zwarte backsheet. Witte backsheets reflecteren meer zonlicht en houden de zonnepanelen koeler, wat de efficiëntie ten goede komt. Warmte kan namelijk het rendement van zonnepanelen negatief beïnvloeden. Bij de meeste zonnepanelen neemt het vermogen met ongeveer 1% af bij een temperatuurstijging van 3 graden. Daarom is het belangrijk om de zonnepanelen koel te houden.

Juiste omvormer en optimizer

De keuze voor een goede omvormer en optimizer is essentieel. Een omvormer zet de door de panelen opgewekte gelijkstroom om in wisselstroom. Een optimizer wordt per paneel geïnstalleerd en zorgt ervoor dat elk paneel op zijn hoogste potentieel werkt. Let bij de keuze op compatibiliteit met je panelen en de totale capaciteit van je systeem. Een expert zal je hierin adviseren.

Stroomverbruik afstemmen op stroomopwekking

Probeer je stroomverbruik af te stemmen op de momenten waarop je zonnepanelen het meest produceren. Door slim te verbruiken, kun je je zelfverbruik verhogen. Apparaten zoals wasmachines kun je vaak programmeren om overdag te draaien. Overweeg ook een thuisaccu om de overdag opgewekte energie op te slaan voor gebruik tijdens de avond of nacht.

Zonnepanelen inspecteren en reinigen

Het regelmatig reinigen van de zonnepanelen is belangrijk. Stof, aanslag en vogelpoep kan het rendement aanzienlijk verminderen. Een schone installatie zorgt ervoor dat je panelen optimaal presteren. Een flinke klodder vogelpoep kan het rendement al met enkele procenten verlagen. Het reinigen van zonnepanelen met osmosewater is aan te raden, omdat dit geen mineralen bevat die vlekken kunnen achterlaten.