Uit een onderzoek is gebleken dat slapen minstens zo belangrijk is als eten. Wanneer je niet goed slaapt zorgt dit op korte termijn voor een minder goede concentratie en maak je sneller fouten en ben je over het algemeen labieler dan normaal. Op lange termijn heeft een slechte nachtrust invloed op de algehele gezondheid, zo heb is er meer kans op obesitas, is het slecht voor de organen en is er meer kans op het ontwikkelen van Alzheimer. Genoeg redenen om te zorgen voor een goede nachtrust, hoe pak je dit aan?

Een fijn bed is het halve werk

Een goed bed om in te slapen is uiteraard zeer belangrijk voor een goede nachtrust. Dit is ook logisch maar soms heb je niet gelijk door dat het bed waarin je ligt niet meer helemaal goed voor je is. Wie weet word je al een tijdje wakker met pijntjes of merk je dat je onrustige nachten hebt, wellicht is het dan tijd voor een nieuw bed. Een matras gaat overigens ongeveer 10 jaar mee, daarna is een matras vaak aan vervanging toe.

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuw bed dan is een bezoekje aan Beds & Bedding beddenspecialist wellicht een goed idee. Bij deze winkel wordt je goed geholpen bij het vinden van een nieuw bed en zij weten als geen ander hoe belangrijk een goede nachtrust is. Bij Beds & Bedding hebben ze een groot assortiment bedden, waaronder de Caresse boxsprings. Dit bed is comfortabel en biedt veel kwaliteit tegen een vriendelijke prijs.

Een fijn bed is het halve werk

Zorg voor ontspanning voor het slapen gaan

Naast het hebben van een fijn bed zijn er uiteraard nog een aantal dingen die je zelf kunt doen om je nachtrust te bevorderen. Waaronder zorgen voor wat ontspanning voor het slapen gaan. Leg je smartphone bijvoorbeeld buiten je slaapkamer en zorg dat je minstens een uur voor het slapen niet meer op een beeldscherm kijkt. Pak in plaats daarvan een boek om in te lezen, neem een warme douche of doe iets anders waar je ontspannen van wordt.

Stop met piekeren

In bed liggen en niet goed in slaap kunnen vallen is erg vervelend. Vaak begin je dan ook nog met piekeren en dit houdt je helemaal uit je slaap. Heb je nog allerlei gedachtes in je hoofd, bijvoorbeeld over bepaalde zaken die je nog moet doen, schrijf deze gedachtes van je af door ze in een boekje te noteren. Hierdoor kun je de gedachtes eventjes parkeren voor een later moment, zodat het je niet meer uit je slaap houdt.

Let op wat je eet en drinkt

Ook wat je eet en drinkt kan van invloed zijn op je nachtrust. Probeer cafeïne en theïne te vermijden een aantal uren voor het slapen gaan. Maar ook producten waar veel suiker inzit kan een nadelig effect hebben op de kwaliteit van je slaap. Sommige eten en drinken zoals warme melk en een banaan kunnen juist wel een positief effect hebben op je slaap.

Het hebben van een goede nachtrust is dus erg belangrijk en gelukkig heb je hier zelf deels invloed op door bepaalde aanpassingen in je avondroutine.