Ben jij ook iemand die graag de handen uit de mouwen steekt en elke klus zelf aanpakt? Klussen is een leuke bezigheid waarmee je flink wat geld kunt besparen wanneer je een klus zelf uitvoert. Bovendien geeft het je veel voldoening wanneer je na afloop het resultaat bekijkt. Ten minste, als een klusfout niet voor één grote puinhoop heeft gezorgd. Een goede voorbereiding is het halve werk en daarom noemen wij in dit artikel een aantal veel voorkomende klus blunders en wat jij kunt doen om deze klus fouten te voorkomen tijdens jouw klus. Met deze 8 klustips kun jij na een dag klussen wél met een voldaan gevoel genieten van het resultaat. 

Schuren, schuren en nog een keer schuren

Je weet het zo goed; voordat je aan de slag gaat met verf en een verfkwast dien je eerst de ondergrond goed glad te schuren zodat de verf beter hecht. Alleen vinden velen het glad schuren van de ondergrond niet de meest fijne bezigheid, je bent er bijna nog langer mee bezig dan met het lakken zelf. Bovendien willen we graag zo gauw mogelijk resultaat zien en pakken we al heel snel die kwast. Stop, wacht! Daar ga je spijt van krijgen. Niet of niet goed schuren is een van de meest voorkomende klus blunders die je kunt maken. De gouden klustip voor het beste resultaat is om altijd eerst te schuren. Zorg dat de ondergrond goed glad is en lekker zacht aanvoelt voordat je gaat lakken. Doe je dit niet, dan blijft het oppervlak ruw aanvoelen. Het is ook verstandig om tussen twee verfbeurten in, het oppervlak nog even te schuren met een fijn schuurpapiertje. Daarmee kun je eventuele zakkers van de vorige verfbeurt verwijderen en de volgende laag verf zal zich beter hechten. 

Verfnummers vergeten op te schrijven

We blijven nog even bij de verf, want ook op het gebied van verfnummers ligt een veelgemaakte fout. Je denkt het wel te onthouden, of je denkt het wel af te kunnen lezen van de eerdere verfpot die je hebt gekocht, als je nog meer verf nodig hebt, of op een later moment het object nog eens in de lak wilt zetten. Dat onthouden kun je sowieso wel vergeten. En dat etiket op het oude verfblik? Die is allang niet meer leesbaar. Wat je het beste kunt doen is het verfnummer ergens noteren en op een plek opbergen waar je het makkelijk weer terug kunt vinden.

Vergunning aanvragen

Alles is geregeld voor het plaatsen van een dakkapel of voor een uitbouw aan je woning. Vakmannen staan voor de deur en op dat moment kom je erachter dat je vergeten bent een vergunning aan te vragen. Moest dat dan? Voor grote veranderingen aan je huis of tuin heb je een vergunning van de gemeente nodig. Vraag deze ruim op tijd aan, want het kan best even duren voor je reactie krijgt en de vergunning wordt verleend. Weet je niet of je voor een bepaalde verandering aan je huis of tuin een vergunning nodig hebt? Zoek dat eerst uit via internet of vraag het na bij de gemeente.

Meten = weten

“47 centimeter,” roep je naar je klusmaat! Enkele minuten later krijg je een plankje van exact 47 cm in handen geduwd wat niet blijkt te passen. De precieze maat had 46,8 cm moeten zijn, maar gemakshalve riep jij 47 cm. Of andersom. Je pakt een rolmaat en je meet even snel wat de lengte moet worden. Tijdens het klussen is losjes meten en afronden not done. Elke millimeter telt. Dus meet goed de exacte maat, tot op de millimeter nauwkeurig. En meet het dan het liefst nog een keer zodat je echt zeker weet dat je juist hebt gemeten.

Wie mooi wilt zijn …

Wie mooi wilt zijn …

We kennen de uitdrukking wel; wie mooi wilt zijn moet pijn lijden. Maar mooi zijn is nu eenmaal niet mogelijk wanneer je aan het klussen bent. Totdat er een zware baksteen op je teen valt. Totdat er een houtsplinter in je oog terechtkomt. Gehoorbescherming, oogbescherming en werkschoenen aantrekken te veel gedoe? Denk je dat de zaagklus wel eventjes kan zonder een veiligheidsbril? Bedenk dan eerst welke risico’s je loopt bij jouw klus en bescherm jezelf daar tegen. Van dat ‘te veel gedoe’ ga je echt geen spijt van krijgen.  

Laminaat leggen

Laminaat kun je eenvoudig zelf leggen. Je gaat in de ochtend naar de bouwmarkt of vloerenspecialist en je haalt er een paar pakken prachtig laminaat. Nog diezelfde dag begin je met de klus. Aan het eind van de dag kijk je met een voldaan gevoel terug op de dag en geniet je van de prachtige vloer. De volgende dag merk je dat de vloer is gaan krimpen of juist is gaan uitzetten en dat er kieren zijn. Hout is een natuurproduct en moet eerst 48 uur acclimatiseren in de ruimte waar je de vloer wilt leggen, zodat het naar de omstandigheden kan aanpassen. Niet vergeten dus! Nog even geduld hebben voordat je met die klus begint. Of wel, wanneer je besluit om je niet tegen de risico’s te beschermen.

Muren slopen

Van alle klus blunders die je kunt maken is dit wel dé klusfout die grote gevolgen kan hebben. Het klinkt leuk om een muur te slopen en daarmee een grotere woon- of slaapkamer te creëren. Maar weet je ook wat je sloopt? Een muur kan zomaar een dragende muur zijn. Een draagmuur is een essentieel onderdeel van je huis, het zorgt voor stabiliteit. Als de draagmuur weggeslagen wordt, dan het zomaar gebeuren dat een deel van je woning instort of op instorten staat, of dat je daarmee scheuren en verzakkingen creëert. En daar word je nu eenmaal ook niet vrolijk van. De klustip is om altijd te controleren of een muur een draagmuur is en of je die muur wel veilig kunt slopen.

Onderschatten van de klus

Onderschatten van de klus

Veel klussers kunnen alles. Of denken alle te kunnen. Er zijn nu eenmaal klussen die je nog nooit gedaan hebt of waar je gewoon simpelweg niet voor in de wieg gelegd bent. Je mag jezelf er nooit van weerhouden om toch een nieuwe vaardigheid te leren. Natuurlijk, je zult fouten maken en het zal er misschien niet zo perfect uitzien als dat een professional het doet. Als je plezier hebt in het klussen kom je vaak al een heel eind. Daarbij is een goede voorbereiding het halve werk. Als je alle benodigdheden in huis hebt en je voldoende tijd neemt om de klus te klaren, dan kun je meer dan je denkt. En wat zul je trots zijn als het eenmaal is gelukt!

Het onderschatten van de moeilijkheidsgraad is wel een valkuil. Het lijkt heel simpel om eventjes die deur in de lak te zetten of het muurtje te stuken, maar in de praktijk is het veel moeilijker dan dat het eruit ziet. Je hebt ook immers tijd en inoefening nodig om een vaardigheid onder de knie te krijgen. En van je fouten kun je ook leren.

Is er toch een klus die jij niet ziet zitten om zelf aan te pakken of waarvan je weet dat je de vaardigheid mist? Schroom dat zeker niet op wel een keer een professional in te huren. Daar word jij echt geen mindere klusser van.