Kom jij ook wel eens een ruimte binnen die een sfeervolle setting zou kunnen hebben, maar door felle TL-verlichting de plank volledig misslaat? Zonde toch! Als het gaat om sfeer, speelt licht een essentiële rol. Dus wil jij thuis een fijne sfeer neerzetten, maar toch ook nog alle huishoudelijke taken kunnen volbrengen zonder dat er een zaklamp aan te pas komt? Dan zijn er een paar dingen die je in gedachten moet houden!

Wat is het doel?

Als eerste dien je het doel te bepalen per kamer. In een keuken wil je namelijk taakverlichting hebben, die je kan aanzetten tijdens het koken bijvoorbeeld. Je groentes snijden met gedimd sfeerlicht wordt namelijk wel écht heel lastig. Een goede boven-verlichting is altijd handig als taakverlichting. Dit kunnen plafonnières zijn, maar ook andere plafondlampen zijn hiervoor geschikt. Voor de woonkamer of slaapkamer, wil je misschien liever een intiemere sfeer creëren. Dit kun je het beste doen door middel van sfeerverlichting of ingebouwde spotjes, die je kan dimmen. Ga ook na wat voor soort lampen je het beste kunt gebruiken en welke energiezuinig zijn. LED verlichting is een perfect alternatief voor gloeilampen en kun je verschillende effecten mee creëren. Vaak zijn lampen met een dunne fitting de perfecte optie voor een sfeervolle uitstraling.

Wat is het doel

Accentverlichting

Bij accentverlichting komt het doel van het huis verlichten op de tweede plaats te staan en het doel van de inrichting meer op de eerste plaats. Denk hierbij aan een mooie staande lamp of modern hanglampje. De stijl en het design van de lampen komen mooi samen in je interieur en geven je huis net wat meer karakter.

Het aantal lampen per vierkante meter

Er is in principe geen vuistregel voor het aantal lichtbronnen per vierkante meter. Het hangt namelijk volledig af van je eigen voorkeur en wensen. Maar vaak komt het voor dat meer dan één lichtbron per kamer het beste werkt. Dat kan natuurlijk een plafondlamp, een staande lamp of een tafellamp zijn. Wel is het zo dat als je jouw huis goed wilt verlichten, je het beste ‘de LED verlichting regel’ kunt aanhouden. Hiervoor geldt dat je voor elke vierkante meter, 1 Watt aan LED verlichting nodig hebt.

Een lichtknop of dimmer?

Uiteraard hangt het er volledig vanaf wat jij prettig vindt, maar je ziet steeds vaker dat de verlichting overal in huis gereguleerd wordt met een dimmer. Zo kun je namelijk makkelijk per gelegenheid de setting bepalen en de sfeer neerzetten.

Het kan even een zoektocht zijn, maar met een beetje creativiteit kun jij de perfecte sfeer creëren door middel van het juiste licht!