Je wand lijkt wel een gatenkaas

Het valt soms niet mee je huis fatsoenlijk en naar jouw smaak in te richten. Heb je alle meubels net staan, kom je erachter dat een en ander niet matcht qua indeling in combinatie met de kleur van de muur. Daar ga je weer met het verschuiven van je bankstel en je kastjes. Erger nog, de schilderijen en de foto’s aan de muur moeten ook weer verhangen worden. Dat betekent weer extra boorgaten maken en de oude weer wegwerken. Lastig omdat er ook pluggen in de wand achter blijven. Dichtsmeren dan maar. Als je alleen bent laat je het herindelen van je woonkamer misschien voor wat het is. Maar ben je met z’n tweetjes dan kom je er niet mee weg. Hoe vaak gebeurt het wel niet dat één van de partners weer een totale make-over wilt van de woon- en de slaapkamer.

Je wand flexibel inrichten

Je wand flexibel inrichten

Verplaatsen van meubels is het probleem verder niet. Het is die wanddecoratie die te lijden heeft van de herindelingsdrang van wie dan ook in huis. De vele aanvallen van de boormachine doen je ooit zo netjes afgewerkte wand geen goed.  Maar schilderijen ophangen zonder in de muur te boren is geen onmogelijke opgave. Dat boren hoeft maar één keer te gebeuren wanneer je het ingenieuze ophangsysteem voor schilderijen installeert aan je wand. Vanaf dat moment heb je de vrije keuze waar op de rail je het schilderij verplaatst als de situatie daar om vraagt. Het flexibel inrichten van je muren zonder ze telkens opnieuw met gaten en pluggen te beschadigen.

Vrijwel elke wand is geschikt voor een schilderij ophangsysteem

Maakt het type wand nog iets uit wanneer je gebruikt maakt van een ophangsysteem voor schilderijen? Volgens Artiteq is in principe elke muur geschikt (hout, gips(plaat), kalkzandsteen, (holle) baksteen of beton. Is de wand van erg licht materiaal gemaakt, bijvoorbeeld een simpele scheidingswand? Dan is het raadzaam de maximale belasting van het ophangsysteem niet volledig te benutten. Misschien dat je specifieke pluggen nodig hebt. Twijfel je aan de sterkte van je muur? Om advies vragen bij een bouwmarkt, je aannemer of een handige buurman is geen overbodige luxe.

Meerdere mogelijkheden

Wat kun je allemaal ophangen aan het ophangsysteem? Naast schilderijen en andere kunstwerken is het systeem ook geschikt om whiteboards, lijsten en glasborden op te hangen. Er is voor whiteboards zelfs een speciale whiteboardset ontwikkeld voor een stabiele plaatsing tegen de muur. Handig voor in je werkkamer. Om deze omgeving inspirerend te houden is het wenselijk eens in de zoveel tijd weer eens totaal iets anders op te hangen. Dit is dan binnen een paar minuten geregeld. Een schilderij ophangsysteem is niet ingewikkeld. Een rail, ophangdraad en een of twee ophanghaken zijn de hoofdcomponenten van het systeem.

Je boormachine laat je tot onbepaalde tijd werkloos in je werkplaats liggen. Met een gerust hart sleep je alle meubels (op advies van de binnenhuisarchitect, je partner of je schoonmoeder) naar een andere plek. De wanddecoratie vergt gelukkig het minste werk …