Ga je binnenkort je scooterrijbewijs halen? Dat is leuk, en spannend! Je hebt vast al eens op het internet rondgeneusd naar de scooter van je dromen. Wat komt daar eigenlijk allemaal bij kijken? Je moet namelijk ook denken aan de wetten en plichten die je hebt als je op je scooter rond wil rijden. We leggen daarom alvast, in het kort, aan je uit wat er allemaal bij komt kijken. Zo is het voor jou een gemakkelijk klusje en kun je snel op je gloednieuwe scooter springen.

Een helm op

Waarschijnlijk niet je favoriete onderdeel van een scooter, maar wel verstandig en verplicht. Je kunt kiezen uit een integraalhelm of een jethelm. Een integraalhelm is een helm die je hele gezicht bedekt en beschermt. Een jethelm geeft minder bescherming omdat hij niet over je kaaklijn loopt. Een jethelm is prettiger voor veel mensen omdat je beter zicht hebt en in de zomer kunt genieten van een briesje op je gezicht. In de winter zul je liever een integraalhelm hebben omdat deze helm de wind en kou uit je gezicht houdt.

Wil je een beetje van beiden? Dan kun je ook eens kijken naar systeemhelmen. Bij een systeemhelm kun je namelijk het kinstuk omhoog klappen. Je kunt met een systeemhelm dus zowel in de zomer als in de winter comfortabel rondrijden.

Verzekeren

De verzekering is ook niet je favoriete taak. Maar wanneer je een oepsie hebt, zul je blij zijn dat je toch een goede verzekering hebt gekozen. In Nederland moet je een scooterverzekering hebben. Deze laat je ingaan op de dag dat je de scooter op je naam zet. Doe je dit niet? Dan loop je het risico dat je een fikse boete in ontvangst moet nemen. Je kunt gemakkelijk scooterverzekeringen vergelijken online. Het hoeft echt niet lang te duren om de juiste verzekering te vinden en af te sluiten.

Verzekeren

Beveiligen

Dieven worden steeds slimmer, maak je scooter daarom zo onaantrekkelijk mogelijk voor de boef. Nee, je hoeft niet de lelijkste scooter uit te kiezen. We bedoelen natuurlijk dat je hem niet op een afgelegen donkere plek in een stad neerzet. Kies liever een plek waar veel mensen langs lopen. Maak daarnaast gebruik van een goedgekeurd slot. Een boef zal in dat geval niet uitgebreid je scooter los gaan halen. Bovendien bieden sommige verzekeraars voordeel bij diefstal als je een goedgekeurd slot gebruikt. Lees dus vooral de kleine lettertjes over de voorwaarden van het slot goed na!

Een spaarpotje

Een scooter hebben kost je geld. Soms komen er onverwachte kosten om de hoek kijken, hier wil je natuurlijk op voorbereid zijn. Maak daarvoor een spaarpotje aan waar je alleen gebruik van maakt als het ècht moet. Heb je je spaarpotje moeten plunderen? Vul hem dan ook zo snel mogelijk weer aan. Dan weet je zeker dat je goed voorbereid bent.