In 2013 verhuisde Gareth Bale voor 99 miljoen euro van het Engelse Tottenham Hotspur naar het Spaanse Real Madrid. Daarmee was hij de duurste speler ter wereld: het was het hoogste bedrag wat ooit voor een voetbaltransfer betaald werd en door sommigen werd er schande van gesproken. Anno 2021 staat deze transfer niet eens meer in de top 10 van duurste voetbaltransfers ooit en is Bale dus ook niet de duurste voetballer ooit. We bespreken de huidige top 10.

1. Neymar (van FC Barcelona naar Paris Saint-Germain): 222 miljoen

Wie is de duurste voetballer ter wereld? Momenteel is Neymar de duurste speler ooit. In 2017 maakte de Braziliaan de overstap van Barcelona naar Parijs, waarbij PSG 222 miljoen euro neertelde voor Neymar. Daar won hij al de nodige prijzen en heeft hij inmiddels – zonder transfersom – versterking gekregen van zijn oude teamgenoot Lionel Messi. Die wordt op zijn beurt als de beste voetballer ter wereld gezien, maar dat heeft zich nooit vertaald in een dure transfersom.

2. Kylian Mbappé (van AS Monaco naar Paris Saint-Germain): 180 miljoen

Kylian Mbappé hoopte deze zomer nog een transfer te maken, maar dat kwam er niet van. Die transfer had wellicht de enorme transfersom van 180 miljoen euro die Paris Saint-German in 2018 overmaakte toen ze de jonge Fransman overnamen van AS Monaco kunnen overtreffen. Maar wat niet is kan nog komen. Voor nu is hij in ieder geval één van de (vele) absolute sterspelers van PSG.

3. Philippe Coutinho (van Liverpool naar FC Barcelona): 145 miljoen

De Braziliaan Philippe Coutinho kende enkele succesvolle seizoenen bij Liverpool FC, waarna zijn prestaties werden beloond met een transfer naar FC Barcelona in januari 2018. Bij die transfer was 145 miljoen euro gemoeid. Een erg gelukkige aankoop bleek het echter niet te zijn. Coutinho werd in Barcelona geen vaste basisspeler en werd vervolgens aan Bayern München. Bij zijn terugkeer kon hij nog steeds niet rekenen op een vaste basisplek.

4. Ousmane Démbélé (van Borussia Dortmund naar FC Barcelona): 138 miljoen

De jonge Fransman Ousmane Démbélé maakte in 2017 de mooie overstap van het Duitse Borussia Dortmund naar het grote FC Barcelona. De Catalaanse club betaalde in eerste instantie 105 miljoen euro voor de Fransman, een bedrag dat nog met 42 miljoen euro aan bonussen kon oplopen. Dat is niet volledig gebeurd: Borussia liep een paar miljoen aan bonussen mis om dat Démbélé veel blessureleed kende in Barcelona. Al met al is het uiteindelijke totale bedrag van 138 miljoen desalniettemin zeer respectabel.

5. João Felix (van Benfica naar Atlético Madrid): 126 miljoen

De naam João Felix doet niet bij iedereen een belletje rinkelen. Dat neemt niet weg dat Atlético Madrid het in 2019 de moeite waard vond om de jonge middenvelder voor 126 miljoen weg te kapen bij Benfica. Hij kostte dus meer dan Griezmann opbracht, terwijl hij pas één seizoen voor de Portugese club gespeeld had.

Duurste-voetbaltransfers

6. Antoine Griezmann (van Atlético Madrid naar FC Barcelona): 120 miljoen

De Fransman Antoine Griezmann was de grote ster van Atlético Madrid toen hij in 2019 voor 120 miljoen euro de overstap maakte naar FC Barcelona. Voor 120 miljoen euro mag je er natuurlijk wel van uitgaan dat je een echte versterking binnenhaalt, maar gek genoeg kwam Griezmann nooit goed tot zijn recht bij de Catalanen. Met als gevolg dat hij nu weer verhuurd wordt aan zijn oude club in Madrid. Zijn vervanger bij FC Barcelona? Luuk de Jong. Het kan raar lopen.

7. Jack Grealish (van Aston Villa naar Manchester City): 117,5 miljoen

Een recentere revelatie is de Engelsman Jack Grealish. Hij maakte deze zomer een binnenlandse transfer van Aston Villa naar Manchester City waarbij een transfersom van 117,5 miljoen gemoeid was. Dat maakt hem de duurste speler in de geschiedenis van de Premier League op basis van één trasnsfer. Bij Aston Villa was Grealish vrijwel wekelijks de smaakmaker, dus we zijn benieuwd of hij bij Manchester City ook zijn geld waard blijkt te zijn.

8. Cristiano Ronaldo (van Real Madrid CF naar Juventus FC): 117 miljoen

Cristiano Ronaldo vertrok onlangs van Juventus naar Manchester United, waar hij eerder in zijn carrière ook al speelde. Met die transfer was echter minder geld gemoeid dan met zijn transfer van Real Madrid naar Juventus in 2018. De Italianen telde 117 miljoen euro neer voor de gedeelde beste voetballer ter wereld van het moment. Ronaldo was toen al een eind in de dertig, wat het hoge aankoopbedrag iets pikanter maakt. Maar hij bleef scoren voor Juventus, dus het was het waard.

9. Romelu Lukaku (van Inter Milan naar Chelsea): 115 miljoen

Hazard deelt zijn plek eigenlijk met landgenoot Romelu Lukaku. Deze Belgische spits speelde al eerder voor Chelsea, maar vertrok daarna naar Inter Milan. Om Lukaku terug naar Londen te halen, telde de Engelsen deze zomer 115 miljoen euro neer. Lukaku is overigens de Premier League-speler waar met alle transfers opgeteld het meeste geld ooit voor is betaald: 327,5 miljoen euro. In die zin zou je hem de duurste voetbalspeler ooit kunnen noemen.

10. Eden Hazard (van Chelsea naar Real Madrid): 115 miljoen

Op een respectabele tiende plaats vinden we de Belgische topspeler Eden Hazard. Hij maakte in de zomer van 2019 een overstap van Chelsea naar zijn droomclub Real Madrid waarbij een bedrag van 100 miljoen gemoeid was (zo dicht zit Gareth Bale dus nog wel tegen de top 10 aan). In zijn laatste seizoen bij Chelsea veroverde hij nog wel even de Europa League, en dat zal de prijs ook wel wat omhoog gestuwd hebben.

Deze top 10 schetst het beeld van de voetbalwereld dat ingeleid werd door de hoge transfersom van Gareth Bale in 2013: er gaan bizarre bedragen om in het voetbal, en het wordt alleen maar erger.