Vind jij het fijn om te sporten wanneer jij dit wilt? Maar heb je geen zin om telkens naar de sportschool te gaan voor een sportsessie? Dan is het een goede optie aan thuis met sporten aan de slag te gaan. Je hoeft namelijk niet altijd naar de sportschool om wat flinke workouts te doen, dit kun je thuis ook prima uitvoeren. Maar wat zijn nou de meest leuke en effectieve workouts om thuis uit te voeren? In dit artikel geven wij je wat inspiratie en zetten wij 5 leuke workouts op een rij.

1. 7-minute workout

7-minute workout

De kans is groot dat je hier al wel eens eerder van gehoord hebt. Misschien is deze workout dan ook wel helemaal niet nieuw voor je en heb je deze al eens vaker gedaan, dat is goed mogelijk. Zoals de naam al doet vermoeden is de 7-minute workout een workout die 7 minuten duurt. Desalniettemin is deze workout enorm effectief, want binnen deze 7 minuten train je alle spiergroepen. De oefeningen in deze workout duren allemaal 30 seconden. Hierna heb je even een paar seconden rust voordat de volgende oefening weer van start gaat. Welke oefeningen je kunt gaan tegenkomen in een 7-minute workout? Bijvoorbeeld de welbekende jumping jacks, push-ups, wall sit, abdonimal crunch, squats, plank, high knees running in place en side plank. Er zijn tegenwoordig vee varianten op de 7-minute workout, waardoor er telkens weer andere oefeningen kunnen voorbijkomen. Hoewel 7 minuten klinkt als een simpele workout, kan dit nog best tegenvallen. Het zijn best zware oefeningen en je traint al je spiergroepen hiermee. Deze thuis workout is vooral heel fijn om te doen als je niet heel veel tijd hebt, maar toch even graag in beweging wilt zijn.

2. HIIT workout

HIIT workout

Deze workout voor thuis kan je ook zeker in je achterhoofd houden als je graag wilt bewegen: de HIIT workout. Waar HIIT voor staat? Voor High Intensity Interval training. Wat hiermee bedoeld wordt zijn korte en intensieve inspanningen. Workout oefeningen bij een HIIT workout kunnen dus vrij zwaar zijn, omdat je binnen een korte tijd veel uitvoert. Het is over het algemeen een zware workout die je niet al te lang moet maken. Aan welke oefeningen je zou kunnen denken bij zo’n workout? Jump squats, mountain climbers, jumping jacks, high knees running en burpees. Dit zijn slechts wat voorbeelden, want HIIT workouts kunnen bestaan uit veel verschillende soorten intensieve oefeningen. Online of in bijvoorbeeld een app zijn veel verschillende oefeningen te vinden. Deze oefeningen kun je dan als houvast gebruiken.

3. Full body workout

Full body workout

Een goede thuis workout die je ook zeker eens kunt gaan doen, is een full body workout. Zoals de naam al doet vermoeden is het bij deze workout ook zo dat je alle spiergroepen traint. Een full body workout kun je voor een korte tijd doen, maar uiteraard zijn er ook lange versies die je kunt uitvoeren. Je kunt ervoor kiezen om zelf een full body workout samen te stellen, al kun je de beste workout video’s natuurlijk ook op YouTube of in een app vinden. Aan welke fitnessoefeningen voor thuis je kunt denken bij deze workout? Denk bijvoorbeeld aan de plank, lunges, squats, burpees of bicycle crunch. Ook dit zijn slechts wat voorbeelden, er zijn nog veel meer andere oefeningen die je hierbij zou kunnen uitvoeren. Aan jou de keuze hoe zwaar je het maakt!

4. Dans workout

Dans workout

Wil je een keertje wat anders proberen? Leuke workouts kun je dan ook doen in dansvorm. Als je graag danst, is dit echt iets voor jou. Er zijn online tegenwoordig heel veel dans workouts te vinden. Met deze oefeningen kun je veel spiergroepen trainen, wat een groot voordeel is. Zo train je jouw armen, benen, core en rugspieren en verbrand je tegelijkertijd ook nog eens lekker veel calorieën. Aan de hand van muziek wordt bepaald hoe zwaar de workout vaak is. Hoe meer uptempo het nummer is, hoe harder je zal moeten werken. Kijk eens of er een dans workout online staat met muziek van jouw favoriete artiest, dat maakt het nog leuker.

5. Boks workout

Boks workout

Hoewel je boksen normaal gesproken met z’n tweeën doet, hoeft dit bij een boks workout zeker niet zo te zijn. Je kunt dit namelijk gewoon makkelijk thuis in je eentje doen! Dit is een van de leukste workouts om te doen en daarnaast ook nog eens enorm effectief. Hiermee kun je namelijk verschillende spiergroepen trainen. Wat je nodig hebt om deze workout uit te voeren? Je kunt het zonder sportmiddelen doen, maar het is ook mogelijk om bijvoorbeeld gebruik te maken van een boksbal of bokshandschoenen. Op deze manier is het misschien wat realistischer dan dat je het zonder sportmiddelen gaat doen. Een boks workout is enorm effectief en je verbrandt hier veel calorieën mee. Zeker het proberen waard dus!

Bovenstaande vijf workouts kun je zeker in gedachten houden als je op zoek bent naar leuke workouts voor thuis. Zoek de beste home workout voor jezelf uit en ga hiermee aan de slag. Of het nu de beste booty-, 7-minute-, pilates-, abs-, HIIT-, dans- of boks workout is: jij bepaalt het helemaal zelf In ieder geval kan het enorm leuk zijn om thuis te doen, want zo hoef je niet meer de sportschool in te duiken. Het is niet alleen leuk om te doen, uiteraard is het ook effectief.

Het is mogelijk om deze workouts vaak zonder sportapparatuur uit te voeren, maar als je het graag wat zwaarder voor jezelf wilt maken kan het een idee zijn om hier juist wel gebruik van te maken. Zo worden de oefeningen net wat zwaarder en zullen je spieren nog harder moeten werken. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan het gebruiken van wat zware gewichten, deze kunnen bij veel oefeningen hierboven goed van pas komen. Je kunt het voor jezelf zo zwaar maken als je zelf wilt. Trek in ieder geval maar die sportoutfits uit de kast en houd je sportschoenen gereed, want deze workouts kunnen jou flink laten zweten!