Wat te doen na je pensioen? Niet iedereen vindt die vraag even makkelijk te beantwoorden. Sommigen vervelen zich zelfs als ze niet meer hoeven te werken. Vaak komt dat simpelweg door een gebrek aan inspiratie, want als je diep genoeg in jezelf op zoek gaat, vind je zeker nog onvervulde wensen die je na je pensioen uit zou kunnen laten komen. Maak daarom na je pensioen een bucketlist van die dingen die je nog zou willen doen. Kom je ideeën tekort? Niet getreurd: ter inspiratie delen wij onze top 10 bucketlist dingen om te doen na je pensioen.

1. Alle werelddelen bezoeken

Alle werelddelen bezoeken

Durf groot te denken! Hoe gaaf zou het zijn om na je pensioen alle continenten van de wereld te bezoeken zodat je kunt zeggen dat je de wereld écht gezien hebt. De meest uitdagende is natuurlijk Antarctica. Daar moet je aardig wat budget voor het uittrekken, maar het kan wel. Dan heb je pas echt iets om over op te scheppen!

De vraag ‘wat ga ik doen na mijn pensioen?’ is hopelijk dankzij deze tips makkelijker te beantwoorden. Maak een bucket list van alles wat je altijd al hebt willen doen en probeer zo veel mogelijk van die wensen te verwezenlijken. Je hebt er immers lang genoeg voor gewerkt, de tijd is nu aangebroken om te gaan genieten.

2. Op safari gaan

Op safari gaan

Eén van die dingen die iedereen eigenlijk wel meegemaakt moet hebben in zijn leven, is een safari. Hoe indrukwekkend is het immers om bijzondere dieren die je anders alleen in de dierentuin ziet in hun eigen habitat te kunnen aanschouwen. Een safari in een land als Kenia, Tanzania of Zuid-Afrika is een van die ervaringen die je diep kan raken en je nooit meer vergeet. Zeker iets wat je jezelf zou moeten gunnen dus.

3. Het noorderlicht zien

Het noorderlicht zien

Wie wil er nu niet minstens één keer in zijn of haar leven het wonder der natuur dat het noorderlicht is met eigen ogen aanschouwen? Na je pensioen heb je hier de tijd voor, dus neem zeker de kans om dit bijzondere verschijnsel op te zoeken. Je moet ervoor naar de meest noordelijke delen van Europa in een tijd van het jaar dat het daar ’s nachts ook echt volledig donker wordt, anders is de kans klein dat je het noorderlicht te zien krijgt. Trek er meerdere dagen voor uit om de kans te verkleinen dat bewolking ervoor zorgt dat je het verschijnsel helemaal niet te zien krijgt.

4. Je duikbrevet halen

Je duikbrevet halen

De wereld is niet alleen mooi vanaf het water, maar op sommige plekken in de wereld is er onderwater een prachtige wereld die je echt gezien moet hebben. Dat is in het bijzonder het geval bij grote koraalriffen. Om daar optimaal van te kunnen genieten, komt een duikbrevet goed van pas. Haal dus na je pensioen je duikbrevet zodat je ook de wereld onderwater kunt verkennen.

5. Je vaarbewijs halen

Je vaarbewijs halen

Wat staat er nu meer symbool van genieten van het leven en de vrijheid die je hebt na je pensioen dan lekker gaan varen? Grijp daarom de kans om na je pensioen je vaarbewijs te halen, zodat je je eigen kapitein kunt worden en op mooie dagen een boot kunt huren en kunt gaan varen. Of je koopt zelf een boot…

6. Een parachutesprong maken

Een parachutesprong maken

Een van de grootste adrenalinekicks die je kunt opzoeken, is het maken van een parachutesprong. Dat kan gewoon op verschillende plekken in Nederland en is een ervaring die je niet snel meer vergeet. Uiteraard spring je samen met een ervaren parachutespringer die ervoor zorgt dat je veilig op de grond komt.

7.  Een huisdier nemen

Een huisdier nemen

Heb jij altijd zo’n druk leven gehad dat er geen ruimte was voor het nemen van een huisdier, terwijl je dat stiekem wel heel leuk gevonden zou hebben? Nu je met pensioen bent heb je veel meer tijd voor een huisdier, dus kun je die wens alsnog in vervulling laten gaan. Daarmee neem je in feite ook een metgezel in huis die je gezelschap houdt, wat ook erg fijn kan zijn.

8. Je eigen bier brouwen

Je eigen bier brouwen

Bier brouwen op kleine schaal is helemaal in tegenwoordig. Er is een gigantische diversiteit aan craft beer op de markt in allerlei bijzondere brouwstijlen. Hoe gaaf zou het zijn om je eigen bier te brouwen en zo zelf iets moois te creëren? Naast geduld is er niet zo heel veel materiaal voor nodig als je het op kleine schaal wilt doen, dus het zeker het proberen waard.

9. Vakantiehuis kopen

Vakantiehuis kopen

Heb je goed kunnen sparen tijdens je werkende leven? Dan is het natuurlijk wel erg aantrekkelijk als je voor je pensioen een buitenhuisje zou kunnen hebben op een fijne plek waar je een deel van het jaar kunt doorbrengen. Je kunt een vakantiehuis kopen in eigen land, maar een mooie zonnige bestemming is natuurlijk ook wel erg fijn. Overweeg daarbij ook hoe je daarnaartoe wilt reizen: is het goed te bereizen met de auto? Zo niet, zoek dan een locatie met een vliegveld in de buurt waar goedkope vluchten naartoe gaan vanuit Nederland of andere vliegvelden in de buurt.

10. Boek schrijven

Boek schrijven

Iedereen heeft minstens één goed boek in zich, wordt wel eens gezegd. Jouw pensioen is dé gelegenheid om dat uit jezelf te halen en jouw boek te schrijven. Dat kan een roman zijn, een boek waarin je jouw kennis deelt, maar het natuurlijk ook een biografie zijn. In de wereld van e-books is het tegenwoordig ook makkelijker om je boek uitgebracht te krijgen, dus ook zonder uitgever kan het de moeite waard zijn om tijd te investeren in jouw eigen boek.