Nederland is een fietsland. Niet alleen omdat de voorzieningen voor fietsers in Nederland uitstekend zijn, maar ook omdat het vlakke landschap ervoor zorgt dat je geen bergen werk hoeft te verzetten om meters te maken. Daarnaast is het gewoon zo, al vergeten we dat wel eens, dat er in Nederland genoeg moois te zien. Daarom zijn er ook verschillende mooie fietsroutes in Nederland die zeer de moeite waard zijn. We bespreken de 10 mooiste fietsroutes in Nederland.

10. Waterrijke Natuur van Noord-Holland (55 kilometer)

10. Waterrijke Natuur van Noord-Holland (55 kilometer)

Zelfs onder de rook van Amsterdam kun je een mooie fietsroute afleggen door waterrijke natuur. Je start deze route in Ouderkerk aan de Amstel, waarna je weidegebied van Polder De Ronde Hoep passeert en langs rivieren, vaarten en kanalen fietst. Onderweg kom je ook langs mooie dorpjes als Baambrugge, Loenersloot en Vreeland. Vanuit dat laatste dorp fiets je langs de prachtige Vecht naar Nederhorst den Berg. Je passeert de Spiegelpolder en rijdt langs de mooie Spiegelplas en de Ankeveense Plassen. Via Weesp en Driemond rijd je naar Abcoude dat interessant is om haar imposante twee kerken. Vandaar keer je weer terug naar het beginpunt in Ouderkerk aan de Amstel.

9. Bekendelleroute (33 kilometer)

9. Bekendelleroute (33 kilometer)

Ook in de Gelderse Achterhoek kun je er even helemaal uit zijn. Volg hier de prachtige Bekendelleroute, die begint in Aalten en je voert door beschermd natuurgebied. Je passeert Landgoed ’t Walfort, het Kloosterbos en het Bekendellebos. Ook kom je door een interessant coulissenlandschap met weilanden en bosschages. Onderweg doe je ook het boekendorp Bredevoort aan en je de mooie Berenschot’s Watermolen in Het Woold bezoeken.

8. Kroondomeinen van Het Loo (36 kilometer)

8. Kroondomeinen van Het Loo (36 kilometer)

Deze koninklijke fietsroute voert je de bossen van de Koninklijke Houtvesterij Het Loo. Je passeert de kroondomeinen terwijl je door het glooiende en bosrijke stuwwallandschap fietst, een gebied waar veel wild leeft dat zich mogelijk tijdens de ochtend- of avondschemering laat zien. Onderweg kun je aanleggen bij Kasteel Cannenburgh voor een hapje en een drankje.

7. Dorpenroute rond het Deurzerdiep (39,8 kilometer)

7. Dorpenroute rond het Deurzerdiep (39,8 kilometer)

Zoek je een rustige omgeving om te kunnen genieten van fijn dagje fietsen? Zoek dan het Deurzerdiep in Drenthe op. Hier kun je vanuit Schoonloo een mooie fietsroute starten die je voert langs verschillende Drentse esdorpen, zoals Grolloo, Rolde, Balloo en Deurze. Onderweg kruis je diverse malen de bijzonder beek genaamde Drentsche Aa, die kronkelt door het landschap.

6. Graafschap Horne-route, Limburg (37 kilometer)

6. Graafschap Horne-route, Limburg (37 kilometer)

Een leuk eendaagse route om te fietsen in Midden-Limburg is de Graafschap Horne-route. Hier begeef je je hoofdzakelijk door het mooie watersportgebied rond Roermond. Ook passeer je een aantal zeer aantrekkelijke en pittoreske dorpen, zoals de startplaats Melick, Sint Odiliënberg, Horn, Ool, Herten en Lerop. Op de terugweg maak je een oversteek met een veerpont.

5. Midden-Nederlandroute (300 kilometer)

5. Midden-Nederlandroute (300 kilometer)

De Midden-Nederlandroute is zeker ook één van de allermooiste fietsroutes van Nederland. Hij voert je recht door het midden van het land, met als startpunt Den Haag. Daarna kom je al snel in het Groene Hart terecht, op kaarsrechte polderpaden en slingerende dijkweggetjes. Bij Utrecht wordt de omgeving bosrijker, wat zo blijft tot aan Arnhem. Daarna kom je tussen de weilanden van de Achterhoek terecht, waar je uitgestrekte uitzichten hebt en verschillende kastelen en landgoederen tegenkomt. Je eindigt je route in het Twentse Enschede. 

4. Fietserpad (574 kilometer)

4. Fietserpad (574 kilometer)

Het Pieterpad van het noorden naar het zuiden van ons land is bekend als wandelroute. Voor fietsers is er een alternatief genaamd het Fietserpad dat dicht bij de route van het Pieterpad blijft. Deze route is ideaal als je steden wilt vermijden. Je start in Pieterberen en passeert onder andere het Nationaal Beek- en Esdorpenlandschap Drentsche Aa en De Sallandse Heuvelrug. Verder kom je door het glooiende landschap bij Groesbeek, vlak langs de grens met Duitsland. Je eindigt in Mesch, na een laatste etappe door de Zuid-Limburgse heuvels.

3. Rijnfietsroute (270 kilometer)

3. Rijnfietsroute (270 kilometer)

De Rijnfietsroute is een van de mooiste meerdaagse fietsroutes in Nederland. Hij voert je helemaal van het oosten naar het westen van ons land, om precies te zijn van Millingen aan de Rijn tot Hoek van Holland. Onderweg slinger langs de rivier en zijn zijarmen. Je passeert onder andere het schitterende Nationaal Park De Biesbosch en de oude windmolens van Kinderdijk. Ook doe je onderweg Rotterdam aan.

2. Hanzeroute (135 kilometer)

2. Hanzeroute (135 kilometer)

De Hanzeroute voert je van het schitterende Kampen naar Millingen langs de slingerende rivier de IJssel. Onderweg passeer je een aantal leuke Hanzesteden: Kampen, Zwolle, Deventer, Zutphen en Doesburg. Deze steden vierden hoogtij in de Middeleeuwen wat handel betreft, wat terug te zien is in de rijkdom van de architectuur in de oude binnensteden. De fietsroute voert je over voornamelijk over vrij liggende fietspaden en slingerende dijkjes. Onderweg geniet je ook van mooie natuur in de uiterwaarden van de rivier.

1. Elfstedenfietsroute (255 kilometer)

1. Elfstedenfietsroute (255 kilometer)

Dat de Elfstedentocht al lange tijd niet op het ijs verreden is, wil niet zeggen dat het ook op de fiets niet kan. Wat ons betreft is de Elfstedenfietsroute de mooist fietsroute in Nederland.  Deze route voert je langs elf mooie, historische steden en stadjes in Friesland. Waar je begint maakt niet uit, of het nu in Leeuwarden, Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker of Dokkum is. De route is grotendeels vlak, maar wees voorbereid op stevige (tegen)wind. Uiteraard is het leuk om er meerdere dagen voor uit te trekken, zodat je ook van de mooie steden kunt genieten.

Met andere woorden, je voor een mooie fietstocht in Nederland uitstekend terecht. Tijd om de fietsendrager achter op de auto te zetten en af te reizen naar van een van de startpunten van deze mooie routes om heerlijk te genieten van al het moois dat ons eigen land te bieden heeft.