Netflix, is dat iets ingewikkelds voor jonge mensen, of is Netflix voor ouderen ook interessant? Dat laatste natuurlijk! Netflix is voor ouderen ook een uitstekende bron van entertainment. Je vindt op Netflix films voor ouderen en over ouderen en series die senioren ook kunnen aanspreken. We bespreken de leukste series en films op Netflix voor senioren.

Grace and Frankie

Met afstand de leukste serie over ouderen op Netflix is de comedyserie Grace and Frankie. Deze serie gaat over twee totaal verschillende vrouwen op leeftijd die op elkaars gezelschap aangewezen zijn omdat hun partners (gespeeld door Martin Sheen en Sam Waterston) hun verlaten hebben om samen een homoseksuele relatie te hebben. Grace (gespeeld door Jane Fonda) is een snobistische zakenvrouw en Frankie (gespeeld door Lily Tomlin) is juist een spirituele hippie. De kinderen worden ondertussen meegesleept in de situatie. Een serie over nieuwe liefdes op latere leeftijd, het grijpen van nieuwe kansen en vriendschap die vaak hilarisch is.

Late Bloomers

Late Bloomers is zonder meer een van de meer herkenbare films voor ouderen die op Netflix te vinden zijn. Het vertelt het verhaal van Mary en Adam, die al dertig jaar een gelukkig huwelijk hebben. Met hun pensioen in het vooruitzicht worden ze zich echter steeds bewuster van hun vorderende leeftijd, en daar gaan ze beiden heel anders mee om. Dat leidt tot problemen, waardoor na dertig jaar toch nog een scheiding dreigt. De hoofdrollen worden vertolkt door Isabella Rossellini en de altijd ijzersterke karakteracteur William Hurt.

The Crown

Waarom een documentaire kijken als je ook een sappige, gedramatiseerde versie van de moderne geschiedenis van het Britse koningshuis kunt kijken? The Crown geeft een intiem inkijkje in de belevingswereld van koningin Elizabeth II en haar familie en geeft context aan allerlei gebeurtenissen en schandalen in het leven van de queen. Per twee seizoenen wordt de cast vervangen voor oudere acteurs om verschillende fases te kunnen spelen. Er zijn nu vier seizoenen beschikbaar van deze bijzondere serie met enorm hoge productiewaarden en volgen er nog twee met een nieuwe kast.  Ook de moeite van het kijken waard om de vertolkingen van Winston Churchill (door John Lithgow) en Margaret Thatcher (door Gillian Anderson).

Something’s Gotta Give

Ook te vinden op Netflix is een leuke film voor ouderen genaamd Something’s Gotta Give. Het is een romantische komedie over een succesvolle zakenman genaamd Harry die vooral geïnteresseerd is in jongere vrouwen. Met een van die jongere vrouwen bezoekt hij zijn ‘schoonmoeder-in-spé’ Erica, maar tijdens dat bezoek krijgt hij een hartaanval. Het gevolg: hij moet daar noodgedwongen achterblijven met Erica om te herstellen. Erica is wél van zijn leeftijd, maar eigenlijk te oud voor zijn smaak. Waar zou dat heengaan? Alleen al de moeite waard omdat de hoofdrollen worden vertolkt door topacteurs Jack Nicholson en Diane Keaton.

Jack Whitehall: Travels with My Father

De ‘real-life’ serie Jack Whitehall: Travels with My Father is in feite een reisprogramma, maar dan een met bijzonder veel humor. Veel daarvan komt voort uit een generatiekloof: comedian Jack Whitehall gaat op stap met zijn oude vader, die een stuk stijver en aanzienlijk minder avontuurlijk ingesteld is dan hij. Dat levert tal van grappige momenten op terwijl beide heren samen verschillende vreemde landen bezoeken.

Roald Dahl’s Esio Trot

Roald-Dahls-Esio-Trot

Bij de naam Roald Dahl denk je meteen aan kinderboeken, maar dat wil niet zeggen de film Roald Dahl’s Esio Trot niet de moeite waard is voor senioren. Het is namelijk een erg aandoenlijke film over een oudere vrijgezel die verliefd is op zijn benedenbuurvrouw. Die heeft echter alleen maar aandacht voor haar schildpad, die ze in een kooi op haar balkon heeft zitten. Haar bovenbuurman bedenkt een plan om toch haar aandacht te trekken, daarbij slim gebruikmakend van het schildpad. De hoofdrollen worden vertolkt door de ervaren rotten Dustin Hoffman en Judy Dench.

The Kominsky Method

In de serie The Kominsky Method proberen acteur Sandy Kominsky en zijn beste vriend en agent Norman Newlander zo goed en kwaad als het gaat nog iets te maken van hun oude dag. Ze maken elkaar aan het lachen terwijl ze leren omgaan met de ups en downs van het ouder worden. The Kominsky Method is een tragikomische serie waarin veel sores van senioren de revue passeren, zoals familiale, sociale en lichamelijke problemen als gevolg van hun hoge leeftijd. Ook wordt de generatiekloof duidelijk tussen Sandy en zijn jonge leerlingen. Maar er hangt ook liefde in de lucht, wanneer ook Lisa, een recent gescheiden vrouw van middelbare leeftijd, zijn acteerlessen begint te volgen. In de hoofdrollen onder andere Michael Douglas en Alan Arkin.

The Intern

Stagiairs, dat zijn toch altijd jonge mensen die van oudere mensen komen leren? Niet in de film The Intern. In deze film solliciteert de zeventigplusser Ben (gespeeld door Robert De Niro) naar een plek als stagiair bij een hip, succesvol internetbedrijf, waarvan de directrice gespeeld wordt door Anne Hathaway. Ben leert er veel, maar zijn levenservaring levert ook de jonge gasten in het bedrijf nog iets waardevols op.

The Bucket List

Misschien wel de beste film in dit lijstje voor senioren en mét senioren, hebben we voor het laatst bewaard. In de film The Bucket List krijgen twee mannen te horen dat ze niet lang meer te leven hebben. In plaats van bij de pakken neer te gaan zitten, stellen de heren een bucketlist op van zaken die ze nog gedaan willen hebben in hun leven. Het resultaat is een komische film over leren plezier te maken die ook nog eens innemend is. En het kan zeker ook geen kwaad dat de hoofdrollen vertolkt worden door twee topacteurs op respectabele leeftijd: Jack Nicholson en Morgan Freeman.

Heb je toch nog wat instructies nodig voor het gebruiken van Netflix? Je vindt op de website Seniorweb voor Netflix handige tips voor hoe je stap voor stap de boel aan de praat krijgt!