Nieuwe technologische ontwikkelingen zijn vaak wat minder besteed aan mensen die op leeftijd zijn. Men heeft geen zin meer om nieuwe dingen te moeten leren en ziet vaak ook de meerwaarde van al die slimme gadgets en smart home systemen niet in, en de logica van de manier waarop ze werken evenmin. Toch kan het voor senioren wel degelijk van waarde zijn om zich open te stellen voor bepaalde technische snufjes voor in huis. We bespreken acht technische snufjes die je tóch in huis moet willen halen.

Videodeurbel

Videodeurbel

Een videodeurbel klinkt onnodig gecompliceerd, maar juist voor senioren is dit een nuttige investering in de eigen veiligheid. Tenminste, als men ook in staat is om een smartphone of tablet te bedienen of bereid is om dit onder de knie te krijgen. Een videodeurbel zorgt ervoor dat je op je smartphone of tablet kunt zien wie er voor de deur staat en in sommige gevallen zelfs met diegene kan communiceren zonder de deur open te hoeven doen. Dat laatste is cruciaal en maakt een videodeurbel één van de smart home producten die je als oudere zeker moet overwegen om te nemen. Het is immers helaas zo dat regelmatig ouderen worden beroofd door indringers die simpelweg binnenkomen door onder valse voorwendselen aan te bellen. Met een videodeurbel kan men gemakkelijker screenen wie er voor de deur staat en simpelweg niet open doen als men het niet vertrouwt.

Robotstofzuiger

Robotstofzuiger

Naar mate je ouder wordt, begint je lichaam ook steeds minder mee te werken. Dat kan het uitvoeren van huishoudelijke taken uitdagender maken. Daarvoor kan huishoudelijke hulp ingeschakeld worden via de Wmo of op eigen kosten. Deze hulp komt doorgaans echter slechts één keer per week. Ook kan het zo zijn dat je de hulp niet krijgt toegewezen via de Wmo. Om te helpen je huis op een laagdrempelige manier schoon te houden, komt een robotstofzuiger dan goed van pas. Deze stofzuigt je woning op eigen kracht. Het enige waar je voor moet uitkijken, is dat je er niet over struikelt.

Slimme sloten

Slimme sloten

Je voordeur kunnen openen met je smartphone, waarom zou je dat willen? Om te beginnen lost dat het probleem van het kwijtraken of vergeten van sleutels op. Maar het geeft je ook op een veilige manier de regie over wie er toegang tot je woning heeft. Dat kun jij namelijk zelf in een bijbehorende app instellen. Je kunt autorisatie verlenen, maar ook weer intrekken. Wanneer je een fysieke sleutel aan iemand geeft, kan deze hem niet alleen kwijtraken, maar ook dupliceren. Zo weet je niet als de sleutel weer ingeleverd wordt of het wel het enige exemplaar wat men in bezit heeft. Vooral wanneer je te maken hebt met wisselende thuiszorghulpen en hulp in het huishouden is dit een handige oplossing.

Google Assistent

Google Assistent

Wanneer je verminderd mobiel bent of simpelweg niet zo handig met de smartphone, is de Google Assistent een van die slimme gadgets voor in huis die uitkomst kan bieden. Dit is een apparaatje wat via een draadloze verbinding gekoppeld kan worden aan je smartphone en je draadloos internet. Zo kun je hardop vragen stellen aan het apparaat om een antwoord te krijgen en opdrachten geven, bijvoorbeeld wanneer je iemand wilt bellen of muziek wilt afspelen. Dit alles volledig hands free. Het klinkt erg decadent, maar het kan toch wel heel erg handig zijn.

Slimme rookmelders

Slimme rookmelders

Het plaatsen van rookmelders is altijd een verstandig idee. Maar als je huis uit meerdere ruimtes bestaat of zelfs uit meerdere verdiepingen, dan is het wenselijk dat alle rookmelders in huis alarm slaan wanneer er één rookvorming constateert. Zo vergroot je immers de kans dat je je op tijd bewust bent van brand in je woning. Dat kan je leven redden. Om dit te realiseren, kun je een netwerk van slimme rookmelders (laten) installeren in je woning. Deze rookmelders communiceren met elkaar via de wifi, zodat je ook in de slaapkamer tijdig gewaarschuwd wordt als er in de keuken brand is.

Elektrische gordijnen of rolluiken

Elektrische gordijnen of rolluiken

Elektrische gordijnen of rolluiken zijn een aardige investering, maar leveren wel gemak op. Zo kun je instellen dat de gordijnen of rolluiken op een bepaalde tijd sluiten en ’s ochtends weer opengaan. Zo kun je ontwaken door het daglicht in plaats van een irritante wekker. Daarnaast kun je elektrische gordijnen of rolluiken van afstand bedienen, zodat je niet zelf de handeling van het sluiten en openen hoeft te verrichten.

Slim koffiezetapparaat

Slim koffiezetapparaat

Gebruik je graag op vaste momenten op de dag een vers kopje koffie? Je kunt het jezelf gemakkelijker maken door te investeren in een slim koffiezetapparaat. Dit apparaat stelt je in staat om in te stellen wanneer er standaard een kop koffie gezet wordt. Ook kun je van afstand het apparaat aan het werk zetten. Als gevolg daarvan hoef je minder lang te staan, omdat je niet zelf ter plekke het apparaat aan het werk hoef te zetten en moet gaan staan wachten tot de koffie klaar is, of terug naar het apparaat moet wanneer de koffie klaar is. Een beetje decadent misschien, maar stiekem ook wel erg fijn.

Slimme thermostaat

Slimme thermostaat

Natuurlijk zit je er thuis graag warmpjes bij in de letterlijke zin. Maar het is ook zo dat de energieprijzen fors gestegen zijn en te veel stoken behoorlijke geldverspilling kan zijn. Een slimme thermostaat kan helpen om dit te voorkomen. Deze thermostaten stemmen de verwarming af op jouw leefpatroon en zijn te programmeren, waardoor de woning automatisch op de juiste momenten op de juiste temperatuur wordt verwarmd. Zo zit je er warmpjes bij én stook je niet onnodig. Daarnaast kun je je thermostaat dan ook van afstand bedienen met je smartphone of tablet.

Niet alles is per se even noodzakelijk, maar gemak en veiligheid zijn wel zaken die je serieus in overweging moet nemen. Ook als de oplossing modern en technologisch is. Dergelijke apparaten worden ontwikkeld om de mensheid te dienen, en ook senioren kunnen daarvan meeprofiteren.