1. Corsica, Frankrijk

Corsica, Frankrijk

Veel Nederlanders gaan op zoek naar het vaste land van Frankrijk of naar Italië. Maar in de Middellandse wateren tussen de Franse Riviera en Toscane ligt ook nog het Franse eiland Corsica, dat veel minder wordt bezocht. Dat is fijn voor de bezoeker die aan het massatoerisme wil ontsnappen, maar eigenlijk is het ook een misdaad, omdat Corsica zo veel te bieden heeft: zon, zee, strand, bergen en ruige natuur, prachtige historische steden en een unieke lokale cultuur. Het is een eiland met een bijzondere geschiedenis. Het stond achtereenvolgend onder Pisaans, Genovaans en vervolgens onder Frans bestuur, en de overblijfselen daarvan zijn nog goed zichtbaar. Bovendien kun je op het ‘Eiland van de schoonheid’ ook genieten van een heerlijke fusie van de Franse en de Italiaanse keuken.

2. De Azoren, Portugal

De Azoren, Portugal

Helemaal obscuur zijn ze niet meer, maar de Portugese eilandengroep de Azoren blijft een van de door de meeste mensen nog onontdekte vakantiebestemmingen in Europa. De archipel bestaat uit negen bewoonde en acht onbewoonde eilanden waar in totaal 250.000 mensen wonen. De Azoren liggen maar liefst 1370 kilometer uit de kust van Portugal, zo’n beetje midden in de Atlantische Zee. Deze zeer groene eilandengroep kent een subtropisch klimaat met zeer veranderlijke weersomstandigheden en wordt gekenmerkt door bergen, kratermeren, bloemen en watervallen. Ook kun je er goed dolfijnen en walvissen spotten. In de charmante stadjes kun je de gastvrije lokale cultuur ervaren, die toch net weer even anders is dan in het vaste land van Portugal.

3. Bosnië en Herzegovina

Bosnië en Herzegovina

Denk je aan Bosnië en Herzegovina, dan denk je als Nederlander toch vooral aan de Balkanoorlog in de jaren ’90 en de vreselijke genocide die plaatsvond in Srebrenica onder de ogen van Nederlandse soldaten. Dat pijnlijke verleden is nog steeds zichtbaar in Bosnië, maar dat maakt het geen ongeschikte vakantiebestemming. Integendeel, want Bosnië is een van de mooiste landen van Europa. Je wordt er omringd door groene bergen, kabbelende rivieren en turquoise meren plus de geur van gegrild vlees. Ook zijn de overblijfselen van de Ottomaanse overheersing er nog goed zichtbaar in de architectuur van oude stadjes en natuurlijk de aanwezigheid van de (gematigde) islam. Dit is echt een van die onbekende vakantiebestemmingen waar tóch een keertje naartoe moet om je te laten verrassen.

4. Faeröer eilanden

Faeröer eilanden

Een van de meer unieke vakantiebestemmingen in Europa die nog enigszins als onontdekt beschouwd mag worden, zijn de Faeröer eilanden. Deze liggen grofweg halverwege tussen het uiterste noorden van Schotland en de oostkust van IJsland. Deze verzameling relatief kleine eilanden zijn een autonoom deel van het Koninkrijk Denemarken met een eigen Scandinavische taal. De enige nederzetting van enig formaat is de hoofdstad Tórshavn (met een kleine 20.000 inwoners). De eilanden worden gekenmerkt door een ruig, bergachtig landschap met fjorden, steile kliffen die uit zee oprijzen en vooral ook heel veel schapen (de naam Faeröer betekent ook ‘Schapeneilanden’). Het hoogste punt is de Slættaratindur op het eiland Eysturoy, met 882 meter. Tussen de eilanden liggen diepe wateren met vaak sterke stromingen. De meeste eilanden zijn via een onderzeese tunnel met andere eilanden verbonden.

5. Kanaaleilanden, Verenigd Koninkrijk

Kanaaleilanden, Verenigd Koninkrijk

Heeft ooit wel eens iemand je verteld dat hij of zij op vakantie is geweest op de Kanaaleilanden? Ons ook niet. Dit terwijl ze tamelijk dicht bij de kust van Normandië liggen, waar mensen wél naartoe gaan op vakantie. De rotsachtige eilanden Guernsey en Jersey (en nog wat kleinere eilandjes) behoren tot het Verenigd Koninkrijk, maar functioneren in grote lijnen zelfstandig. Op de dunbevolkte Kanaaleilanden vind je ongerepte natuur, weinig toeristen én een opmerkelijk groot verschil tussen eb en vloed. Voor Engelse begrippen heerst er op de eilanden een warm klimaat met mooie zomers en milde winters, wat meehelpt om ze een geschikte vakantiebestemming te maken. Maar ook de glooiende landschappen en de ruime aanwezigheid van kastelen, forten, duinen en mooie zandstranden maken de Kanaaleilanden een aantrekkelijke, onontdekte bestemming.

6. Jūrmala, Letland

Jūrmala, Letland

Zin in een strandvakantie in een betaalbaar land zonder luidruchtige Nederlanders? Kijk dan eens een keer de andere kant op dan Zuid-Europa of Zeeland. In Letland aan de Baltische Zee ligt een mooie kuststrook met een langgerekte nederzetting waar je ook een hele fijne vakantie kunt hebben. Jūrmala, want zo heet het daar, kenmerkt zich door een bosrijke omgeving met veel mooie houten huizen en vertier voor kinderen. Met de trein sta je zo in de hoofdstad Riga, want stiekem een van de leukste hoofdsteden van Europa met zijn oude Hanzecentrum, parken en art nouveau. Het vliegveld ligt ook nog eens tussen Riga en Jūrmala in, dus deze bestemming is uitstekend bereisbaar.

7. Slovenië

Slovenië

Wat krijg je als Oostenrijk kruist met de Balkan? Slovenië! Hoewel Slovenië niet geheel onontdekt is als vakantiebestemming, rijden veel Nederlanders er vooral nog voorbij om in Kroatië te komen. Dat betekent dat je in Slovenië op het strand aan het Meer van Bohinj of het Meer van Bled nog van relatieve rust kunt genieten. En van het landschap, want het groene, bergachtige landschap van Slovenië is een absolute lust voor het oog en is op zichzelf al rustgevend. Het is geen groot land, dus een vakantie aan het water is prima te combineren met een dagje in de charmante hoofdstad Ljubljana, wat met recht een lieflijke stad genoemd mag worden. Er wordt er volop op straat opgetreden, maar als je daar wat meer rust bij zoekt, kun je ook het leuke en wat meer noordelijk gelegen Skofja Loka bezoeken.

Nooit meer zeggen dat je geen leuke, onbekende vakantiebestemming kunt vinden in Europa, dus! Er valt nog zo veel te ontdekken alleen al op ons eigen continent. Begin dus maar alvast met het plannen van je volgende vakantie naar een nog onontdekte vakantiebestemming in Europa!