De wereld is op verschillende manieren te bereizen, maar als hem echt wilt zien en je tegelijkertijd vrij wilt voelen om te gaan en staan waar je wilt, is de auto boven alles toch wel het meest geschikt. Er zijn tal van mooie autoroutes te rijden in de wereld die een plekje op je bucketlist verdienen. Daaronder vallen mooie autoroutes in Europa die je vanuit Nederland tegemoet kunt rijden, maar je kunt een aantal van de mooiste roadtrips natuurlijk ook maken door ter plekke een auto te huren. We delen onze top 10 van de meest bijzondere en mooiste autoroutes in de wereld.

10. Van Agadir tot de Sahara, Marokko

10. Van Agadir tot de Sahara, Marokko

Op deze route van 860 kilometer in Marokko voel je je alsof je door een filmset rijdt. Je passeert bijzonder Arabisch-Afrikaanse steden en klimt de Hoge Atlas in met zijn mooie uitzichten. Je bezoekt de kashba van Aït-Ben-Haddou die bekend is uit films. Ook slinger je door de mooie Vallée du Drâa met zijn overdaad aan dadelbomen. Vanaf Zagora kun je met een gids in een 4WD de Sahara verkennen.

9. Van Kaapstad naar Port Elizabeth, Zuid-Afrika

9. Van Kaapstad naar Port Elizabeth, Zuid-Afrika

De route van 900 kilometer die je leidt van Kaapstad naar Port Elizabeth in Zuid-Afrika is een prachtige ervaring. Je slingert door en langs de Kammanassieberge, Baviaanskloof en de Vallei van Verlatenheid. Onderweg kun bijzondere dieren zoals kudu’s, struisvogels, olifanten en walvissen spotten. Dit alles over uitstekend begaanbare wegen.

8. Kustroute van Rijeka tot Dubrovnik, Kroatië

8. Kustroute van Rijeka tot Dubrovnik, Kroatië

Kroatië is een land met een opmerkelijke vorm: bovenaan breed, onderaan buitengewoon smal. De Kroatische kustweg die men de Jadranska noemt voert over 880 kilometer van Rijeka tot de populaire historische stad Dubrovnik langs menig boeiende stad, die allemaal tegelijkertijd iets gemeenschappelijks en iets aparts hebben. Het staat er bol van de Venetiaanse klokkentorens en marktpleinen, maar de oude stad van Split, om een voorbeeld te noemen, is deels gebouwd in het oude paleis van de Romeinse heerser Diocletianus.

7. In het spoor van Fidel en Che, Cuba

7. In het spoor van Fidel en Che, Cuba

Cuba is een eiland vol cultuur en bijzondere historie waar je een interessante route van duizend kilometer kunt afleggen in het spoor van Fidel Castro en Che Guevara. De route leidt van Castro’s schuilplaats Sierra Maestra tot de hoofdstad Havana. Omdat sinds de revolutie van 1959 het straatbeeld nauwelijks veranderd is, is de geschiedenis voelbaar. In 10 dagen leg je het traject af waar Fidel twee jaar voor nodig had.

6. Atacama en Altiplano, Chili

6. Atacama en Altiplano, Chili

Houd je wel een van een beetje uitdaging? Vlieg dan naar Chili om vanuit Arcia met een gehuurde 4WD op pad te gaan voor wat door de ANWB tot de mooiste autoroutes gerekend wordt. Al snel kom je in de gortdroge Atacama-woestijn, waarna je in de grootste hoogvlakte ter wereld komt: de Altiplano. Onderweg passeer je rokende vulkanen zoals de Pomerape en de Parinacota, kom je brutale bergkonijnen met pluimstaarten tegen, evenals flamingo’s, zoutmeren en werkende geisers. De wegen die je aflegt zijn grotendeels onverhard. De hele route is 750 kilometer lang.

5. Great Ocean Road, Australië

5. Great Ocean Road, Australië

Hoewel Australië natuurlijk veel wegen langs de oceaan heeft, is het deel dat men de Great Ocean Road noemt ‘slechts’ 340 kilometer lang. Het traject ligt in het zuiden van het land in Victoria, en begint ten westen van Melbourne in de plaats Torquay. Vanaf daar voert de route naar Allansford je langs baaitjes, kleine dorpen en natuurlijke fenomenen als The Twelve Apostels, twaalf alleenstaande rotsen die uit het water omhoog steken. Wees onderweg in beboste delen beducht op de aanwezigheid van koala’s, zowel in bomen als op de weg.

4. The Overseas Highway, Verenigde Staten

4. The Overseas Highway, Verenigde Staten

Aan mooie autoroutes in Amerika geen gebrek. Een van de meest bijzondere is de weg die je vanaf het vasteland van Florida langs de eilandengordel genaamd de Florida Keys leidt. Een aanzienlijk deel van deze route van 205 kilometer betreft bruggen die over de oceaan gebouwd zijn. Onderweg passeer je eilanden die tot de meest relaxte en vakantiegerichte delen van de Verenigde Staten horen en waar het uitstekend vertoeven is. De Overseas Highway is extra spectaculair tijdens zonsondergang.

3. Icefields Parkway, Canada

3. Icefields Parkway, Canada

Als je denkt aan wonderschone natuur die toegankelijk is voor toeristen die een leuke autoroute willen rijden, dan kom je ongetwijfeld ook uit bij Canada. Canada is immers een op en top westers land dat gezegend is met ruig en imposant natuurschoon. Zo ook langs de Icefields Parkway. Deze route voert je 230 kilometer door de Canadese Rocky Mountains langs de mooiste natuurlijke highlights van Canada. Je passeert gletsjers, meren en parken en onderweg kom je verschillende campingplaatsen tegen, wat de route erg geschikt maakt om op je eigen tempo af te leggen in een camper.

2. Ringweg, IJsland

2. Ringweg, IJsland

Een rondweg die ongeveer door heel IJsland voert, dat moet wel één van de leuke autoroutes zijn die je op je bucketlist moet zetten. De IJslandse Ringweg is 1332 kilometer lang en voert je langs watervallen, stomende geisers en unieke landschappen. Sla zeker ook niet het met ijsbergen gevulde gletsjermeer Jökúlsárlon over. In de periode van oktober tot en met maart is er minder tot geen daglicht, maar heb je wel de kans ook het noorderlicht te spotten.

1. Ruta 40, Argentinië

1. Ruta 40, Argentinië

In de top 10 van roadtrips waar je serieus tijd voor moet uittrekken, hoort zeker de Ruta 40 in Argentinië. Sterker nog, we zetten hem op nummer 1. Dit mag namelijk de Route 66 van Zuid-Amerika genoemd worden, want deze route van 5000 kilometer voert je helemaal van het noorden naar het zuiden van het uitgestrekte Argentinië. Onderweg passeer je zeer verschillende landschappen en spectaculaire weersveranderingen. Trek voor Ruta 44 minstens een maand uit.

Al geïnspireerd geraakt? Er valt zo veel moois te zien dat het leven er eigenlijk te kort voor is. Dat betekent keuzes maken, maar het zou mooi zijn om een aantal van de bovenstaande routes meegemaakt te hebben.