Parijs, Londen, Berlijn, Rome, Barcelona… we kennen onze klassiekers wel als het gaat om de traditionele top 10 citytrips in Europa. Maar Europa heeft meer te bieden dan qua stedentrips dan de populaire, voor de hand liggende voorbeelden. Daarom hebben we onze eigen top 10 van de leukste stedentrips van Europa samengesteld.

10. Bern

10. Bern

Hoewel Bern de hoofdstad van Zwitserland is, denkt men bij Zwitserse steden toch eerst aan Genève, Zürich en Basel. Toch is Bern zeker ook een van de leuke Europese steden die er te vinden zijn. Het is een compacte stad met een typisch Germaans uiterlijk waar je nooit het idee hebt dat je in een grote stad bent. Het centrum wordt omgeven door een riviervallei, wat voor mooie uitzichten zorgt. Zeker het bezoeken waard voor een korte stedentrip in Europa.

9. Bratislava

9. Bratislava

De Slowaakse hoofdstad Bratislava is een bescheiden stad met een leuke en aantrekkelijke historische binnenstad, waar allerhande invloeden in terug te vinden zijn: van Oostenrijks-Hongaars tot Slavisch. Het centrum met zijn lieflijke straatjes en leuke barretjes wordt opgeleukt door allerlei grappige beelden op de grond of op bankjes. Boven de stad uit torent als kers op de taart het kasteel van Bratislava, dat je uiteraard kunt bezoeken.

8. Gent

8. Gent

Denk je aan een stedentrip in België, dan komen veel Nederlanders uit bij Antwerpen, Brussel of Brugge. Stiekem is Gent echter een van de leukste steden van Europa. Het centrum van de stad ademt middeleeuwse sferen en een bourgondische levensstijl. De stad is nog niet volledig overlopen door toeristen, waardoor je nog enigszins intiem kunt genieten van de mooie ouwe straatjes en bruggetjes en pleinen die Gent rijk is.

7. Kiev

7. Kiev

Moskou is wat ingewikkeld, omdat je daar een visum voor nodig hebt, maar de Oekraïense hoofdstad Kiev is zeker ook een van de beste citytrips in Europa. Deze enorme Slavische stad biedt grote, statige gebouwen uit de tijd van Sovjetunie, lieflijke orthodoxe kloosters en kerken en nog verrassend veel groen. De stad is ook voorzien van een uitstekend metrosysteem waarmee je naar alle kanten van de stad kunt verplaatsen. Oh, en vergeet niet minstens één keer ergens chicken Kiev te bestellen.

6. Tallinn

6. Tallinn

Voor een authentieke ommuurde, middeleeuwse stad kun je natuurlijk naar het Franse Carcassonne, maar als iets zoekt dat wat meer mondain is, is een bezoek aan de Estse hoofdstad Tallinn een aanrader voor een stedentrip in Europa. Het centrum van Tallinn is lieflijk en historisch en het is niet zo moeilijk voor te stellen hoe het er in de middeleeuwen was. Zoek je een inkijkje in de tweede wereld, dan kun je dat krijgen door een bezoekje te brengen aan de groezelige maar toch ook fascinerende markt bij het centrale treinstation, niet ver van het centrum.

5. Lübeck

5. Lübeck

Het koopmansgilde de Hanze zorgde voor rijkdom voor veel steden in het noordelijke deel van de Europa gedurende de middeleeuwen. Het eerdergenoemde Tallinn is één van die Hanzesteden, net als Riga, Stockholm en Kopenhagen, om een paar voorbeelden te noemen. In het noorden van Duitsland liggen ook verschillende oude Hanzesteden, maar veel werden hard geraakt in de oorlog. De stad Lübeck spreekt echter nog behoorlijk tot de verbeelding als een middeleeuwse Hanzestad, en is een van de minder bekende Duitse steden die absoluut een bezoek in de vorm van een stedentrip waard is.

4. Split

4. Split

We weten allemaal dat het Romeinse rijk veel sporen achtergelaten heeft. Dat geldt langs wat nu de Kroatische kust is. Daarom vind je in verschillende steden langs die kust duidelijk Romeinse overblijfselen in de vorm van mooie historische binnensteden en een sfeer die meer Italiaans aandoet dan Slavisch. De stad Split is een van de mooiste onbekende steden in Europa die zeker het bezoeken waard is. Delen van het historische centrum zijn gebouwd in de restanten van het Paleis van Diocletianus, en dat zorgt voor een unieke binnenstad.

3. Boedapest

3. Boedapest

Er zijn genoeg redenen te bedenken om de Hongaarse hoofdstad Boedapest te bezoeken, waaronder zeker niet op de laatste plaats dat het een van de leukste goedkope citytrips in Europa is. Het mag dan wel de hoofdstad zijn, maar mede dankzij de lage waarde van de lokale valuta kun je er veel krijgen voor je geld. Het is een stad met veel statige architectuur, een rijke geschiedenis en – ook erg prettig – allerhande fijne badhuizen waar je voor weinig geld heerlijk kunt ontspannen in warme baden.

2. Straatsburg

2. Straatsburg

Denk je aan oude Duitse architectuur, dan denk je natuurlijk aan vakwerkhuisjes. Deze zijn helaas op veel plekken in Duitsland zelf platgebombardeerd. In de streek Elzas-Lotharingen bleef echter veel gespaard, mede omdat de streek na de Eerste Wereldoorlog bij Frankrijk getrokken werd. Straatsburg is daarom nu een feite een historische Duitse stad die bewoon wordt door Fransen en waar je die authentieke Germaanse bouwstijl kunt zien. Kun je er geen genoeg krijgen, bezoek dan ook het nabijgelegen Colmar.

1. Edinburgh

1. Edinburgh

Edinburgh komt moeiteloos in aanmerking voor de titel van mooiste stad in het Verenigd Koninkrijk. De Schotse hoofdstad is geen overweldigende metropool, maar een aangename en gevarieerde stad waar je alle kanten op kunt. Het gebied rondom het kasteel, dat uittorent boven het centrum lijkt weinig veranderd te zijn sinds de middeleeuwen, en ook de typisch Britse winkelstraten zijn erg leuk. Als bonus kun je te voet naar de zee en een mooi natuurpark vanuit het centrum. Edinburgh is absoluut een van de leukste citytrips in Europa.

Je bent dus nog lang niet uitgekeken in het mooie Europa. Doe je er je voordeel mee dat er zoveel moois qua potentiële citytrips binnen handbereik ligt en bezoek een of meerdere van de hierboven besproken steden wanneer je daartoe in de gelegenheid bent!