De wereld kent verschillende bizarre, verdoemde en verlaten plekken waar rare dingen gebeuren of te zien zijn. Ze zijn niet allemaal veilig te bezoeken, maar dat neemt niet weg dat ze wel fascinerend zijn. We bespreken de zeven meeste bizarre plekken op Aarde.

Krater van Derweze, Turkmenistan

Krater-van-Derweze-Turkmenistan

De Krater van Derweze in het toch al mysterieuze land wordt ook wel ‘Poort naar de hel’ genoemd. Dat prikkelt natuurlijk meteen de nieuwsgierigheid, want waarom zou het de poort naar de hel zijn en is het dan echt een van de engste plakken op aarde? Uiteraard is dit natuurlijk een beetje beeldspraak, maar de realiteit is dat om een brandende kuil van 60 meter breed en 20 meter diep gaat. De Krater van Derweze ligt midden in een woestijn die dusdanig rijk is aan aardgas dat we met recht kunnen spreken van een van de grootste gasreserves in de wereld. Toen er naar dat aardgas geboord werd in 1971, vonden geologen per ongeluk een ondergrondse grot die gevuld was met aardgas. Als gevolg stortte de grond onder de boortoren in. Hierdoor ontstond een groot gat waaruit giftig gas ontsnapte. Daarom werd besloten het gas af te branden, maar wel met de hoop dat het vuur na een paar dagen vanzelf zou doven. Anno 2021 brandt het gat op deze verlaten plek echter nog steeds. Een fascinerende plek om te bezoeken, vooral als het donker is, maar de realiteit is ook dat Turkmenistan niet het makkelijkste land is om binnen te komen.

Noord-Sentineleiland, India

Noord-Sentineleiland-India

Ooit gehoord van de eilandengroep de Andamanen? Deze ligt een eind uit de kust van Myanmar, maar hoort bij India. Eén van de kleinere eilanden van deze eilandengroep is een no-go zone: Noord-Sentineleiland. Het ligt niet ver uit de kust van het grootste eiland van de Andamanen, maar de mensen die er wonen zijn nog nauwelijks in contact geweest met de buitenwereld en zijn in feite de laatste jagers en verzelaars ter wereld. Iedere vorm van toenadering wordt beantwoord met enorme agressie, waarbij al diverse slachtoffers vielen. Door geweld, maar door overdracht van voor ons onschuldige ziektes. Daarom mag niemand er komen van de Indiase regering. Noord-Sentineiland is zeker een van de meest bizarre en mysterieuze plekken op aarde, maar je kunt er dus niet zelf een kijkje gaan nemen.

Shanay-timpishka, Brazilië

Een kokende rivier, dat moet wel een van de meest gekke plekken op aarde zijn. Je vindt hem midden in het Amazonegebied in Brazilië. Deze vijf kilometer lange rivier is een plek waar vissen levend verbrand worden door het ongewoon hete wereld. Hoewel de inheemse bevolkingsgroepen de rivier het equivalent van ‘gekookt met de warmte van de zon’ noemen, is het geen magische plek. Onderzoekers zijn tot de conclusie gekomen dat geowarmte die ontstaat door temperatuurverschillen in de aardkorst voor dit bijzondere fenomeen zorgen. De plek kan ook door toeristen bezocht worden: het ligt op drie uur rijden van de stad Pucallpa.

Petrifying well of Knaresborough, Engeland

Petrifying well of Knaresborough, Engeland

De Griekse halfgod Medusa staat erom bekend dat ze je met een simpele blik in steen kon veranderen. Hoewel zij niet echt bestaat, bestaat er wel een natuurlijk fenomeen die iets soortgelijks kan. In het Engelse Knaresborough vind je een poel die nota bene zelf de vorm van een schedel heeft, die alles wat je erin gooit snel in steen kan doen veranderen. Hoe dat kan? Het water dat er doorheen stroomt, bevat zo enorm veel mineralen dat deze een soort van stenen schil om ieder voorwerp dat in de poel beland creëren. Het gaat niet zo snel als bij Medusa (enkele maanden namelijk), maar het is een soort Medusa in slow motion.

Grüner See, Oostenrijk

Gruner-See-Oostenrijk

De Grüner See in de Hochschwab-bergen in Oostenrijk is een jaarlijks terugkerend natuurfenomeen. In dit prachtige gebied kan zomers heerlijks gewandeld in de groene Alpennatuur. In de winter kun je er wintersporten. En in de lente? Dan kun je er duiken! Wanneer de sneeuw smelt, overstroomt het nabijgelegen meer, waardoor er een deel van de omgeving onder water komt te staan. Vanwege de begroeide ondergrond, zorgt dat voor een volledig groen meer waar je kunt duiken en op de bodem de complete infrastructuur van wegwijzers, bankjes en hiking paden vindt die in de zomer gewoon gebruikt wordt voor het eerder genoemde wandelen.

Kawah Ijen, Indonesië

Kawah-Ijen-Indonesie

Misschien de meest bizarre plek in de wereld is de zogenaamde ‘blauwe vulkaan’ op Java in Indonesië. Het is de enige vulkaan die een neonblauw goedje uitspuugt. Het is geen lava, maar pure zwavel die in gasvorm opstijgt uit de vulkaan. Daarna koelt het af en stroomt het als vloeibare zwavel van de vulkaan af. Je kunt dicht genoeg in de buurt komen van Kawah Ijen om het fenomeen waar te nemen. Het is het beste te zien in het donker als het ook licht geeft.

Karatsjajmeer, Rusland

Karatsjajmeer-Rusland

Het Karatsjajmeer is een van de meer vervloekte plekken op aarde. Net als op andere plekken zijn de Russen hier wat al te nonchalant omgesprongen met hun nucleaire materiaal. Bij dit meer, diep in de Russische toendra, stond in de jaren ’50 een nucleaire fabriek waarvan het afval in het water gedumpt werd. In 1957 ontploft de fabriek ook nog eens, waardoor er nog meer radioactief materiaal over de omgeving verspreid raakte. Het gevolg is dat het Karatsjajmeer in Rusland het meest besmette meer in de wereld is, en dat blijft het nog wel een paar miljoen jaar lang. Ga hier zeker niet zwemmen, want je tekent geheid je doodvonnis.

Het heeft dus niet in alle gevallen zin om er een reis voor te boeken, want sommige plekken kun je beter vermijden. Maar de kokende rivier, de poort naar de hel en Medusa in slow-motion kun je daadwerkelijk met je eigen ogen aanschouwen. Die mogen dus op de bucket list!