Als je er last van hebt, weet je als geen ander hoe ontzettend vervelend het kan zijn: hooikoorts. Niezen, traanogen en soms wel slapeloze nachten, het kan er allemaal bij horen. Als je hooikoorts hebt, wil je dit natuurlijk zoveel mogelijk verminderen. Je zit er tenslotte niet op te wachten om de hele dag met rode traanogen rond te lopen of steeds niesbuien te hebben. Hoewel hooikoorts lastig is om helemaal overheen te komen, zijn er wel een aantal tips tegen hooikoorts die je erbij kunnen helpen om het te verminderen. Echter is dit natuurlijk wel afhankelijk per persoon. Benieuwd naar de tips die jouw hooikoorts klachten wellicht wat kunnen verminderen? Lees dan snel verder, want wij zetten ze hieronder voor je op een rij.

1. Draag altijd een zonnebril

Draag altijd een zonnebril

Wat helpt bij hooikoorts? Een zonnebril kan een goed begin zijn. Wanneer je in bepaalde maanden last hebt van hooikoorts, kan de zonnebril dus weer tevoorschijn komen. De zonnebril is haast wel een musthave voor mensen met hooikoorts, want dit kan je erbij helpen om er wat minder last van te hebben. Door een zonnebril te dragen als je buiten bent, zijn je ogen namelijk beter afgeschermd. Niet alleen tegen de zon, maar ook tegen het stuifmeel in de lucht. Om zo min mogelijk in aanraking te komen met dit stuifmeel, is het wel aan te raden om een zonnebril op te zetten die de ogen rondom helemaal goed beschermt. Als er nog heel veel langs je zonnebril kan komen, heeft het waarschijnlijk allemaal weinig zin. Als jij nog geen zonnebril hebt die de ogen rondom helemaal goed beschermt, is het een aanrader om deze aan te schaffen. Het kan jou namelijk veel voordelen opleveren in de hooikoorts maanden.

2. Probeer je huis pollenvrij te houden

Probeer je huis pollenvrij te houden

Een van de beste hooikoorts tips is om je huis zoveel mogelijk pollenvrij proberen te houden. Er zijn verschillende manieren hoe je dit kunt doen. Ten eerste is het verstandig om de ramen zoveel mogelijk dicht te houden. We begrijpen dat dit lastig is als je graag even je huis zou willen afkoelen tijdens warme dagen, maar het is echt verstandig om deze dicht te laten als je veel hooikoorts hebt. Zeker als de wind in de richting van het betreffende raam in bijvoorbeeld je slaapkamer waait, houd het raam dan dicht. Naast het dichthouden van je ramen, is het ook aan te raden om een douche te nemen voordat je gaat slapen. Zo voorkom je dat de pollen vanuit bijvoorbeeld jouw haar in je bed terechtkomen. Zo zou je namelijk ook de hele nacht nog last kunnen hebben van hooikoorts. Bij het nemen van een douche is het aan te raden om je haar goed te wassen. Borstel je haar daarna goed door, zodat echt alles pollen eruit zijn. Zorg er ook voor dat je kleren die in aanraking zijn geweest met pollen gelijk in de was doet en niet meeneemt naar bijvoorbeeld je slaapkamer. Tenslotte kun je jouw huis ook wat meer pollenvrij houden door wat vaker te gaan stofzuigen, schoon te maken en je beddengoed te vervangen.

3. Vaseline gebruiken

Vaseline gebruiken

Hoewel het misschien een beetje gek klinkt, is het wel zeker de moeite waard om te proberen: vaseline. Nu hoor ik je denken: wat helpt vasaline tegen hooikoorts? Nou, dat zit zo: smeer hiervan een beetje rond de neusgaten. Waarom dit kan helpen? Omdat op deze manier een deel van het stuifmeel niet je neus kan binnendringen, waardoor je er gelijk wat minder last van hebt. Het is in ieder geval het proberen waard, want sommige mensen hebben hierdoor minder hooikoorts klachten. En dat zou natuurlijk harstikke mooi meegenomen zijn.

4. Probeer niet te wrijven in je ogen

Probeer niet te wrijven in je ogen

Hoewel de kans groot is dat je haast niet van je ogen af kunt blijven vanwege de jeuk, is het echt aan te raden om dit zoveel mogelijk te proberen te vermijden. Probeer echt om niet te vaak in je ogen te wrijven als je last hebt van hooikoorts. Een van de beste tips tegen hooikoorts ogen is om een nat washandje te gebruiken om je ogen schoon te houden. Als je in je ogen blijft wrijven met je handen, is de kans groot dat het stuifmeel op je ogen en aan je handen zich steeds verder verspreidt. En dit leidt ertoe dat je nog meer jeuk kan krijgen. Probeer dat natte washandje eens uit, voor sommigen is dit een wondermiddel tegen de erge hooikoorts. Het kan ervoor zorgen dat jouw ogen wat kalmeren, waardoor je er wat minder last van hebt.

5. Juiste medicijnen gebruiken

Juiste medicijnen gebruiken

Heb jij bovenstaande tips allemaal al een keer geprobeerd, maar blijft de hooikoorts erg? Dan kan het verstandig zijn om hier medicijnen voor te nemen. Echter is het lang niet altijd makkelijk om een geschikt medicijn te vinden dat goed tegen hooikoorts werkt. Je zou bijvoorbeeld kunnen kijken naar een neusspray of oogdruppels. Ook hooikoortstabletten zou je zeker eens kunnen proberen, wie weet dat het voor jou werkt. Wel is het belangrijk dat je jezelf hierbij goed inleest over de bijwerkingen. Ga eens in gesprek met jouw huisarts om te bepalen wat voor jou de beste keuze kan zijn. Er zijn geen beste hooikoortsmedicijnen, beste hooikoorts pillen of beste neusspray tegen hooikoorts: dit kan echt per persoon verschillend zijn. Het is dus echt aan jou de taak om te kijken wat bij jou het beste werkt. Je huisarts kan je hierbij vast helpen.

Hooikoorts bestrijden is voor veel mensen nu eenmaal enorm lastig. Het blijft maar terugkomen of wordt bij sommigen misschien wel steeds maar erger. Hooikoorts tegengaan zou wellicht kunnen lukken met een of meer van bovenstaande tips. Je zou deze tips in ieder geval eens een tijdje kunnen proberen, om te kijken of jouw hooikoorts klachten enigszins verminderen in de loop der tijd. Hooikoorts is al vervelend genoeg, dus het zou natuurlijk hartstikke fijn zijn als jij een methode vindt waarmee je de klachten wat kunt verminderen. Want hoe fijn zou het zijn als jij in de hooikoorts maanden niet telkens met rode jeukogen en een snotneus rondloopt?