Een paar kilo afvallen: het is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Afvallen kan lastig zijn en het kan frustrerend zijn als het niet zo snel gaat. Om daadwerkelijk te kunnen afvallen, is het uiteraard wel belangrijk dat je de juiste methodes gebruikt. Want wat is nou de beste manier om af te vallen? Wij helpen je hierbij op weg en zetten tien manieren voor je op een rijtje.

1. Neem de tijd

Neem de tijd

Natuurlijk wil je zo snel mogelijk die extra kilo’s kwijtraken. Maar zo snel gaat dat meestal niet. Het is dan ook belangrijk om hier goed je tijd voor te nemen, want afvallen gebeurt vaak niet zo snel als je dat zou willen. Bovendien is een streng dieet al helemaal lastig om vol te houden, waardoor de kans groot is op het bekende jojo-effect. Je kunt daarom beter tijd spreiden en niet heel plotseling beginnen aan een heel streng dieet. Als je dit wel doet, is de kans groter dat je in een later stadium weer sneller aankomt. En dat wil je natuurlijk voorkomen als je juist wat kilo’s kwijt wilt raken.

2. Bijhouden wat je eet en drinkt

Bijhouden wat je eet en drinkt

Een goede manier om te kunnen afvallen, is om elke dag bij te houden wat je eet en drinkt. Op deze manier kom je er namelijk achter hoeveel calorieën je per dag binnenkrijgt. Als je hier niet tevreden over bent of het afvallen wil nog niet lukken, dan kun je dit snel veranderen.

3. Veel bewegen

Veel bewegen

Naast gezond eten misschien wel de effectiefste manier om af te vallen: veel bewegen. Dit is enorm belangrijk als jij die extra kilo’s graag kwijt wilt raken. Ga eens wat vaker een rondje wandelen of fietsen of pak eens wat vaker de trap in plaats van de lift op je werk. Door meer te bewegen in combinatie met goed eten, lukt het veel sneller om wat af te vallen. Als je echt fanatiek wilt gaan sporten, is het goed om te onthouden om rustig aan te beginnen. Dit moet je echt opbouwen, ga niet meteen te hard van stapel. Hoe meer je zal bewegen in combinatie met goed eten, hoe sneller je de kilo’s kwijt kunt raken. Het is een belangrijk onderdeel, dus zorg ervoor dat je jezelf hiermee bezighoudt!

4. Eet minder koolhydraten

Eet minder koolhydraten

Beste methode om af te vallen? Een belangrijke manier om af vallen is om minder koolhydraten te eten. Het is niet voor niets zo dat koolhydraatarme diëten vaak goed werken. Het is een van de meest effectieve manieren om overtollige kilo’s te verliezen. Ga dus eens na hoeveel koolhydraten je dagelijks binnenkrijgt. Is dit een hoog aantal? Dan is het een aanrader om dit te verminderen. Als je dit voor een langere tijd blijft volhouden, zal je zien dat het afvallen veel sneller gaat.

5. Drink voldoende

Drink voldoende

Wat enorm belangrijk is als je graag wilt afvallen, is om voldoende te drinken. Waarom? Ten eerste is het goed om minimaal 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Door bijvoorbeeld water en thee te drinken zal je een vol gevoel krijgen. En dat helpt erbij om minder in de verleiding te komen om even snel een snack te pakken. Bovendien is voldoende vocht belangrijk om de afvoer van afvalstoffen in jouw lichaam te kunnen stimuleren. Het is belangrijk om voldoende te drinken, maar probeer frisdranken of vruchtenstappen zoveel mogelijk te voorkomen als je graag wilt afvallen. Frisdrank of vruchtensap bevat vaak veel calorieën en dat is uiteraard niet bevorderlijk voor jouw afvalproces.

6. Ga voor gezonde tussenoortjes

Ga voor gezonde tussenoortjes

Ben jij iemand die echt niet zonder tussendoortjes kan? Dan is de beste manier van afvallen om toch voor gezonde tussendoortjes te kiezen. Bij gezonde tussendoortjes kun je denken aan bijvoorbeeld stukjes fruit, een handje ongezouten noten, groenten of bijvoorbeeld een bakje magere yoghurt.

7. Kies voor eiwitten en vezels

Kies voor eiwitten en vezels

Als je graag zou willen afvallen, is het verstandig om te kiezen voor maaltijden waarin veel eiwitten en vezels verwerkt zitten. Eiwitten blijven namelijk een stuk langer in de maag dan koolhydraten, waardoor je sneller een vol gevoel zal hebben. Naast eiwitten is het goed om te kiezen voor vezelrijke producten. Waar je hierbij aan kunt denken? Groente, fruit en volkoren producten. Zowel eiwitten en vezels in maaltijden zorgen ervoor dat je minder snel weer trek hebt. En dat is natuurlijk een voordeel als je aan het afvallen bent, want zo is de kans veel kleiner dat je snel wat ongezonds pakt tussen de maaltijden door.

8. Probeer alcohol te vermijden

Probeer alcohol te vermijden

Ben jij iemand die regelmatig een feestje heeft of een glaasje wijn gewoon enorm lekker vindt? Dan moeten we je helaas teleurstellen, want alcohol is niet bevorderlijk voor jouw afvalproces. Alcohol bevat vaak veel calorieën. Ook is het zo dat alcohol er sneller voor zorgt dat je erna zin hebt in eten. En je raadt het al: dat helpt niet mee bij het afvallen. Probeer dus echt zo min mogelijk alcohol te drinken als je serieus wilt gaan afvallen.

9. Kook zelf

Kook zelf

Wat erbij kan helpen om sneller af te vallen, is om zelf te gaan koken. In dit geval ben jij namelijk verantwoordelijk voor wat je gaat eten. Je bent zelf de baas en je kunt zelf bepalen hoeveel je maximaal mag gaan eten van jezelf. Bovendien is het zo makkelijker om je calorieën bij te houden. Dit is misschien wel de beste manier om jou te helpen bij het doel om te vermageren.

10. Eet niet te snel

Eet niet te snel

Een andere handige tip bij het afvallen is om niet te snel te eten. Als je te snel eet, mis je het signaal dat je al vol zit. De kans is hierdoor groter dat je toch meer eet dan je eigenlijk had gewild. Neem kleine hapjes en kauw goed. Dit kan erbij helpen om rustiger en dus ook minder te eten, want op deze manier krijg je sneller een signaal dat je vol zit.

Afvallen heeft voor iedereen een andere beste methode. De beste manier om snel af te vallen dien je zelf te gaan ontdekken. Ontdek wat bij jou wel en juist niet werkt. Belangrijk om te onthouden is wel dat je niet te hard van stapel moet lopen. Bouw het rustig op en ga ook niet iedere dag op de weegschaal staan. Als je echt goed doorzet, zullen die kilo’s er vanzelf vanaf vliegen.