Als je actief bent in de wereld van cryptocurrencies, is het belangrijk om rekening te houden met de fiscale aspecten. Zo is het in sommige gevallen namelijk zo dat je belasting moet betalen over het vermogen dat je momenteel in crypto hebt zitten. Dus wil jij alles weten op het gebied van Bitcoin en andere crypto als het gaat om belasting en of je wel of geen belasting moet betalen over je vermogen? Dan zit je hier helemaal goed! Wij vertellen je namelijk precies waar je allemaal op moet letten. Niemand zit er namelijk op te wachten dat hij of zij een flinke naheffing krijgt van de fiscus.

Wet- en regelgeving begrijpen

Wat vooral belangrijk is, is dat je weet welke regels er gelden als het gaat om bitcoin en belastingaangifte. Ieder land heeft namelijk zijn eigen regels, dus ook in Nederland gelden er bepaalde regels waaraan jij je moet houden. Doe je dit niet, dan kan het zijn dat je een boete krijgt en die is vaak een stuk hoger dan de hoogte van de belasting die je had moeten betalen over je vermogen. Je kunt je dus maar beter goed inlezen, zodat je niet voor een onaangename verrassing komt te staan. Vroeg of laat weten ze je namelijk altijd wel een keer te vinden.

Crypto behoort tot box 3

Cryptocurrency is de laatste jaren steeds populairder geworden als investering. Veel mensen vragen zich echter af hoe het zit met belasting en aangifte voor deze digitale valuta. In dit artikel zullen we uitleggen hoe cryptocurrency wordt behandeld in box 3 van de Nederlandse belastingwetgeving. In principe vallen cryptocurrencies zoals Bitcoin, Ethereum en Ripple onder de bezittingen die je moet opgeven in box 3. Dit betekent dat je inkomsten uit geïnvesteerde crypto vermogen moet opgeven en er belasting over moet betalen. Als de totale waarde van je bezittingen, inclusief crypto, minder is dan €30.846 (2021), hoef je geen belasting te betalen in box 3.

Crypto’s vallen onder overige bezittingen

Crypto’s vallen onder overige bezittingen

Cryptocurrencies, zoals bitcoins, worden geclassificeerd als ‘overige bezittingen’. Bij het indienen van je belastingaangifte worden ze vermeld onderaan het overzicht van ‘Bankrekeningen en andere bezittingen’. Bij het invullen van je aangifte moet je dus het vakje aanvinken voor ‘overige bezittingen’. Indien de totale waarde van je overige bezittingen hoger is dan het opgegeven bedrag van €33.748, dien je op ‘Ja’ te klikken. Na bevestiging wordt er automatisch een nieuw scherm geopend waarin er wordt gevraagd om informatie over uw bank- en spaarrekeningen in te vullen.

De peildatum

Voor het doen van aangifte moet je de waarde van je crypto’s aangeven zoals die was op 1 januari 0.00 uur van het jaar waarvoor je aangifte doet. Deze datum noemen we de peildatum. Om de totale waarde van je crypto’s te berekenen, dien je uit te gaan van de koers op die specifieke datum van het platform waarop je jouw crypto hebt staan. Het kan dus heel goed zijn dat je door een flinke koersstijging, op het moment dat je aangifte doet, dus veel meer waarde hebt, dan op 1 januari van het voorgaande jaar.