Vind jij het lastig om overzicht te houden over je geldzaken? Hoe lastig je dit ook vindt, het is wel belangrijk om te doen. Niet alleen heb je zo een beter beeld van je financiën, ook kun je hierdoor makkelijker zien waar je op zou kunnen besparen. Maar hoe doe je dat, je financiën op orde krijgen? Wij helpen je op weg, dus lees snel verder!

Zet je inkomsten en uitgaven op een rij

Je financiën beter op orde krijgen? Dan is het van belang dat je jouw inkomsten en uitgaven op een rij zet. Als je totaal niet weet wat je per maand aan inkomsten hebt en wat je uitgeeft, is het lastig om grip te krijgen op je geldzaken. Je inkomsten en uitgaven op een rij zetten kun je op verschillende manieren doen. Zo zijn er apps of andere platformen die te koppelen zijn aan je bankrekening, waardoor je direct ziet wat je inkomsten en uitgaven zijn. Mocht je hiervoor kiezen, doe hier dan goed research naar een lees de gebruikerservaring van anderen.

Ook is het mogelijk om in je bankgeschiedenis te kijken. Heb je jouw inkomsten en uitgaven van bijvoorbeeld de laatste paar maanden helder voor jezelf op een rij? Dan kun je zien wat nu echt je inkomsten zijn en hoeveel je in een maand uitgeeft. Het is natuurlijk ideaal als er meer geld binnenkomt dan je uitgeeft.

Stel categorieën op

Als je jouw inkomsten en uitgaven op een rijtje hebt gezet, kan het goed zijn om deze in te delen in verschillende categorieën. Op deze manier krijg je namelijk meer overzicht over wat je waaraan uitgeeft. En dit kan handig zijn om te weten, want hierdoor krijg je meer besef over hoeveel geld alles kost. Merk je dat je weinig weet van financiën? Lees dan eens deze Financiële Gids voor Beginners.

Kijk waar je op kunt besparen

Kijk waar je op kunt besparen

Merk je dat je meer uitgeeft dan dat je inkomsten hebt? Dan is het tijd voor verandering, want het is natuurlijk altijd fijn om iets meer geld over te houden in een maand. Om dit realiseren, is het goed om te kijken naar waar je op kunt besparen. Kijk eens naar de categorieën die je opgesteld hebt. Bepaal hierbij wat echt relevant is en wat minder. Dingen waar je op zou kunnen besparen zijn bijvoorbeeld de boodschappen, maar ook abonnementen op streamingsdiensten of tijdschriften.

Een spaardoel opstellen

Iets wat handig kan zijn om te doen om meer grip te krijgen op je financiën, is het opstellen van een spaardoel. Bedenk hoeveel je iedere maand minstens wilt sparen en probeer dit te realiseren. Hier kun je veel profijt van hebben.