Ter wereld zijn er enorm veel vogelsoorten te vinden. In Nederland komen hier slechts een aantal van voor, er zijn nog veel vogelsoorten waar we waarschijnlijk niet zoveel vanaf weten en die in andere gebieden voorkomen. Wat we weten over vogels is dat deze soms bizar snel kunnen zijn. Maar wat zijn nou eigenlijk de 10 snelste vogels ter wereld? Als je hierachter wilt komen ben je hier aan het juiste adres, want wij sommen het voor je op in dit artikel!

1. Slechtvalk

Slechtvalk

Wat is de snelste vogel ter wereld? De snelste vogel in de wereld is de Slechtvalk. Als we het hebben over de snelste vogel op aarde, wil je vast weten welke snelheid deze snelste valk dan haalt. Nou, dat is maar liefst 389 km per uur! De slechtvalk is een roofvogel die op alle continenten behalve Antarctica voorkomt. Waar je de slechtvalk aan kunt herkennen? Aan de lange puntvleugels. Dat is dan ook de reden waardoor de snelste roofvogel zoveel snelheid kan maken.

2. Steenarend

Steenarend

Een van de snelste vogels ter wereld is ook de Steenarend. De steenarend komt voor in bergachtige streken in Amerika, Canada, Azië En Noord-Afrika. In Europa broedt de steenarend alleen in Schotland, Rusland, Spanje, Scandinavië, de Alpenlanden en heel soms worden ze gespot in Nederland en België. De steenarend heeft een lengte tussen de 65-100 cm en kan tot 7kg wegen. Benieuwd naar de snelheid van de Steenarend? Maximaal 321 km per uur. De Steenarend is te herkennen aan de lange, brede vleugels en deze vogels kunnen op een grote hoogte vliegen. Denk hierbij aan zo’n 3050 tot 4570 meter hoog!

3. Giervalk

Giervalk

Welke vogel ook zeker tot dit rijtje behoort, is de Giervalk. Het is niet alleen de grootste valk ter wereld, maar deze vogel haalt ook een zeer hoge snelheid. Ze kunnen namelijk een snelheid van zo’n 209 km per uur bereiken. Een Giervalk kan een lichaamslengte hebben van 50 tot 60 cm en kan zo’n 1,3 kg gaan wegen. Deze vogels staan bekend om hun hoge snelheidsduik en lange, brede puntvleugels. Deze vogels komen vooral voor in Noord-Amerika, Europa (voornamelijk IJsland en Scandinavië) en Azië.

4. Stekelstaartgierzwaluw

Stekelstaartgierzwaluw

De Stekelstaartgierzaluw hoort ook zeker in dit rijtje tuis. Deze grote gierzwaluw leeft voornamelijk in rotsachtige gebieden van Azië en Siberië.  Deze vogel is in staat om een maximale snelheid van 169 km per uur halen. De Stekelstaartgierzwaluw is te herkennen aan de lange gebogen vleugels. Mede hierdoor zijn deze vogels in staat om deze hoge snelheid te halen.

5. Boomvalk

Boomvalk

De boomvalk behoort tot de valkenfamilie en is het kleinste lid hiervan. Deze vogels komen voornamelijk voor in bossen. En dan vooral in de bossen van Europa, Afrika en Azië. De Boomvalk kan een maximumsnelheid van maar liefst 161 km per uur halen en dat terwijl deze vogels helemaal niet zo groot zijn.

6. Fregatvogel

Fregatvogel

Een vogel die ook tot de snelste vogels behoort, is de Fregatvogel. Dit is een grote zeevogel die maar liefst meer dan 1 meter lang kan worden. Ze staan bekend om hun grote vleugels, waarmee ze in staat zijn om hoge snelheid te maken van maximaal 152 km per uur. De Fergatvogel komt voor in tropische gebieden over de hele wereld. Waar de Fergatvogels ook om bekend staan, is het feit dat zij in staat zijn om tot een week in de lucht te kunnen blijven vliegen. Dat is bizar lang, zeker in vergelijking met andere vogelsoorten. Er wordt beweerd dat deze vogelsoort dan ook alleen aan land komt om te broeden en om te rusten. Deze vogel zal dan ook niet heel vaak aan land gespot worden, want je ziet deze vooral in de lucht.

7. Spoorwiekgans

Spoorwiekgans

De Spoorwiekgans is de grootste van de eendenfamilie en de snelste gans van de wereld. Deze grote watervogel komt in heel Afrika voor en behoort tot de snelste vogels ter wereld. De Spoorwiekgans heeft een lengte van zo’n 76 tot 114 cm en kan zo’n 7 kg gaan wegen. Maar hoe snel zijn deze vogels dan eigenlijk? De Spoorwiekgans heeft een maximale vliegsnelheid van 141 km. Een flink hoge snelheid voor een gans!

8. Middelste zaagbek

Middelste zaagbek

Deze behoort ook zeker in deze lijst: de Middelste Zaagbek. Dit is een grote duikeend die voorkomen in grote aantallen. Hoewel het een duikeend is, kan deze soort zich ook in de lucht zeer goed bewegen. De Middelste Zaagbek is te herkennen aan de kuif en rode borst, deze duikeend is vrij opvallend en snel te herkennen. Ze komen voornamelijk voor in rivieren en zoetwatermeren in Europa en Noord-Amerika. Ze zijn in staat om een maximale snelheid van zo’n 130 km per uur te halen.

9. Grijskopalbatros

Grijskopalbatros

Een van de snelste vogels ter wereld is ook de Grijskopalbatros. Deze zeevogelsoort komt voor in het hele zeegebied rond de Zuidpool. Zoals je al kunt aflezen uit de naam van de vogel, is deze vogel te herkennen aan de grijze kop en zwarte grijze staart. Deze vogels zijn in staat om een maximumsnelheid te halen van 126 km per uur.

10. Canvasback/Grote Tafeleend

Canvasback

De Canvasback, ook wel de Grote Tafeleend genoemd, is een grote duikeend. Ze kunnen een lengte halen tussen de 48en 60 centimeter. De Canvasback/Grote Tafeleend komt voornamelijk in Noord-Amerika voor. Het mannetje is te herkennen aan de rode kop, nek en ogen. Ook heeft deze een zwarte borst en grijs-witte rug en zijkanten. Het mannetje is enorm opvallend en is haast niet te missen. Het vrouwtje daarentegen is een stuk minder opvallend gekleurd. Het vrouwtje heeft een witachtige rug en zijkanten, een bruine hoofd en nek en een witte buik.

Hierboven heb je kunnen lezen wat de top 10 snelste vogels ter wereld zijn. Het is bizar om te weten dat sommige vogels in staat zijn om zulke hoge snelheden te kunnen halen. Heb jij wel eens een enorm snelle vogel gespot, in Nederland of misschien wel in het buitenland? Het is bijna zonde dat we niet al deze vogels in Nederland kunnen zien, want het kan best indrukwekkend zijn om deze vogels in het echt te spotten!