Insecten: ter wereld komen ze enorm veel voor. Er zijn zo’n miljoen beschreven soorten te vinden, maar de kans is groot dat er nog veel meer soorten niet ontdekt zijn. Insecten zijn vaak vreemde beestjes, waar veel mensen absoluut geen fan van zijn. Maar wat zijn nou de meest bizarre weetjes over insecten, die je waarschijnlijk echt zullen verbazen? Wij zetten wat bijzondere weetjes voor je op een rij, dus lees snel verder als je hier benieuwd naar bent!

Weetjes over lieveheersbeestjes

Weetjes over lieveheersbeestjes

Lieveheersbeestjes zijn insecten waar veel mensen niet bang voor zijn. Dat heeft alles te maken met hoe ze eruitzien. Een lieveheersbeestje ziet er namelijk helemaal niet eng uit, waardoor je er al minder snel bang voor bent. Maar wist je dat lieveheersbeestjes niet altijd rood of geel zijn met zwarte stippen? Lieveheersbeestjes komen namelijk voor in allerlei verschillende kleuren. Hoewel de meest voorkomende lieveheersbeestjes wel rood met zwart of geel met zwart zijn, komen in andere landen ook lieveheersbeestjes voor in andere kleuren. Aan welke kleuren je zou kunnen denken? Zwart met wit, donkerblauw met oranje. Er zijn zelfs lieveheersbeestjes met een compleet ander patroon. Wist je dat er zo’n 5000 verschillende soorten lieveheersbeestjes zijn?

Een ander bizar weetje over het lieveheersbeestje, is dat deze insecten doorgaans slechts ongeveer een jaar leven. Ook is het zo dat wanneer voedsel schaars is, lieveheersbeestjes er alles aan zullen doen om te overleven. Wat dat betekent? Dat indien nodig ze ook elkaar zullen opeten om te kunnen overleven. Lieveheersbeestjes beoefenen dus kannibalisme.

Weetjes over bijen

Weetjes over bijen

Een ander insect waar je ongetwijfeld wel eens mee te maken hebt gehad, is de bij. Bijen komen vooral in de zomermaanden veel voor en kunnen vrij vervelend zijn. Maar wat zijn er voor bizarre weetjes over deze insecten te vertellen? Ten eerste is het leuk om te vermelden dat bijen in staat zijn om menselijke gezichten te herkennen. Daarnaast zijn ze in staat om 300 keer haar eigen gewicht te tillen en kunnen ze 200 keer per seconde met hun vleugels slaan. Hoeveel bloemen ze langs moeten gaan om 1 lepel honing te kunnen maken? Maar liefst 4000!

Een bij leeft zo’n zes weken. Bij de winterbij is dit anders, deze kan zo’n vijf maanden leven. Een koningin is in staat om zo’n vijf jaar te worden. Wist je ook dat bijen supersnel zijn? Bijen zijn in staat om een snelheid van zo’n dertig kilometer per uur. Wat je misschien ook niet wist over de bij, is dat deze vijf ogen heeft. Een bij heeft drie puntogen aan de bovenkant van de kop en er zijn nog twee samengestelde ogen aan de zijkanten. Bizar, toch?

Weetjes over vliegen

Weetjes over vliegen

De huisvlieg is misschien wel het insect dat we in ons dagelijks leven het vaakst tegenkomen. Deze huisvliegen kun je als vervelend ervaren, vooral als je er meerdere tegelijk in huis vindt. Maar welke bizarre weetjes zijn er te vermelden over deze huisvlieg? Ten eerste is het leuk om te vermelden dat huisvliegen proeven met hun poten. Hoe dit mogelijk is? Doordat hun smaakreceptoren gevestigd zijn op het onderste deel van hun pootjes. Wat ook leuk is om te weten, is dat huisvliegen in staat zijn om achteruit te kijken. Vliegen beschikken over samengestelde ogen, waardoor het gezichtsveld enorm groot is. Hierdoor zijn ze in staat om zelfs te zien wat er achter hun gebeurt. Wist je ook dat huisvliegen enorm slim en behendig zijn? Ze zijn ontzettend alert en hebben een snel reactievermogen. Dat is dan ook de reden waarom het lastig kan zijn om een huisvlieg te vangen. Dat heb je vast al eens gemerkt!

Huisvliegen leven niet lang. Gemiddeld bedraagt de levensduur van zo’n huisvlieg een dertigtal dagen. Wel kunnen vliegen zich enorm snel verspreiden, want deze vliegen kunnen zo’n 500 eitjes produceren tijdens hun leven. En zeg nou zelf, dat is niet niks!

Weetjes over muggen

Weetjes over muggen

Muggen zijn vast niet je favoriete insect. Dat is dan ook niet gek, want geprikt worden door een mug kan een hoop irritatie opleveren. En dat niet alleen, want ook het gezoem naast je oor als je net probeert te slapen is allesbehalve fijn. Maar wat weet je daarnaast eigenlijk allemaal over dit insect? Wist je bijvoorbeeld dat er zo’n 3000 verschillende soorten muggen zijn over de hele wereld? Er komen veel verschillende muggen voor in verschillende soorten landen. Ook is het zo dat muggen niet lang leven, dit zal gemiddeld zo’n twee maanden zijn. Een ander weetje over de mug is dat alleen de vrouwelijke mug steekt. Dit doen zij om zich te voeden met je bloed, om op deze manier eitjes te kunnen produceren en te ontwikkelen. Als je dus door een mug geprikt wordt, weet je vanaf nu dat dit een vrouwelijke mug was!

Muggen zijn allesbehalve snel in vergelijking met andere insecten. Naar verwachting zullen muggen niet sneller vliegen dan tussen de 1,5 en 2,4 km per uur. Dit is niet snel, zeker niet als je het vergelijkt met bijvoorbeeld bijen en vliegen. Een voordeel aan het feit dat muggen niet zo snel zijn, is dat je ze sneller kunt vangen. En dat kan dan weer fijn zijn als je een mug in je slaapkamer hebt terwijl je probeert te slapen. Weg ermee!

Hopelijk heb je door middel van dit artikel een wat beter beeld gekregen over bepaalde insecten. Het is tenslotte leuk om hier wat meer over te weten te komen, toch? Deze insecten weetjes zijn slechts wat voorbeelden, uiteraard is er hier nog veel meer over te vertellen. Ieder insect is namelijk weer uniek en ze hebben allemaal andere punten waarop ze zich kunnen onderscheiden. Hoewel insecten misschien niet echt jouw favoriete ding zijn, ga je er hoe dan ook mee te maken krijgen. In de tuin, in je slaapkamer of in de keuken: insecten kunnen ineens overal voorbijkomen. En hoewel dat niet altijd even fijn is, hoeft het niet altijd heel vervelend te zijn. Vaak kun je insecten namelijk op een simpele manier uit je huis krijgen.