Veel huishoudens kiezen ervoor om een huisdier in huis te nemen. Dat is dan ook helemaal niet gek, want een huisdier kan ontzettend leuk zijn. Een huisdier in huis kan jou fijn gezelschap bieden en je kunt hier dan ook veel tijd mee doorbrengen. Maar wat zijn nou eigenlijk de leukste huisdieren in Nederland? Er zijn best wat verschillende huisdieren waar je uit kunt kiezen als je op zoek bent naar een leuk huisdier. Benieuwd welke de leukste en meest voorkomende zijn? Wij zetten het voor je op een rijtje in dit artikel, dus lees vooral verder!

1. Aquariumvissen

Aquariumvissen

Een van de populairste en dus leukste huisdieren in Nederland, zijn aquariumvissen. Van goudvissen en guppies tot tropische vissen: aquariumvissen komen enorm veel voor. Naar schatting leven er zo’n 9,4 miljoen vissen in een aquarium in Nederland. Dit aantal is zo hoog omdat de kans groot is dat veel huishoudens niet één vis in hun aquarium doen, maar meerdere. Aquariumvissen behoren dus zeker tot een van de leukste huisdieren voor binnen. Bovendien kost het maar weinig tijd om deze vissen te onderhouden, dus ook dat is een groot voordeel! Ook is een aquarium met mooie vissen uiteraard een echte eyecatcher in huis, want het ziet er enorm leuk uit.

2. Vijvervissen

Vijvervissen

Naast aquariumvissen, horen ook vijvervissen ongetwijfeld in dit rijtje thuis. Vijvervissen zijn namelijk ook enorm populair in ons land. Nederland telt naar schatting zo’n 8,5 miljoen vijvervissen: een flink aantal. Dat komt mede doordat er vaak veel vissen in een vijver kunnen. Een groot voordeel aan deze huisdieren is dat het weinig moeite kost om ze te onderhouden. Daarnaast zijn deze vijvervissen vaak prachtig om te zien!

3. Katten

Katten

Katten staan bekend om een van de leukste en populairste huisdieren in Nederland. Het blijkt dat bijna de helft van alle Nederlandse huishoudens een kat heeft. In totaal zijn dit er zo’n 3,9 miljoen. Een kat in huis kan fijn gezelschap zijn. Het is dan ook niet gek dat veel mensen voor dit huisdier kiezen. Als je graag een kat zou willen hebben, is het goed om eerst vooraf de verschillende rassen eens te bekijken. Hier zijn er namelijk heel wat van.

4. Vogels

Vogels

Parkieten, kanariepietjes of papegaaien: ook vogels zijn enorm populair als huisdier. Naar verwachting zijn dit er zo’n 3 miljoen in Nederlandse huishoudens. Als je een vogel als huisdier wilt hebben, is het wel goed om in je achterhoofd te houden dat deze vaak best oud kunnen worden. Echter staat een vogel in huis vaak wel garant voor gezelligheid, dus het is zeker het overwegen waard als jij nog op zoek bent naar een leuk huisdier.

5. Honden

Honden

Daar zijn ze dan eindelijk in dit lijstje: de honden. Uiteraard behoren de honden ook tot de leuke huisdieren in Nederland. Er zijn veel verschillende hondenrassen, waardoor je uit veel verschillende soorten honden kunt kiezen als je dit graag als huisdier wilt. De bekendste rassen in Nederland zijn vooral de Herder en de Labrador. Ongeveer 35% van de Nederlandse huishoudens beschikt over een hond. Hoeveel dit er dan zijn? Denk aan zo’n 2,2 miljoen. Dat dit aantal zo groot is, is niet gek. Want zeg nou zelf: een trouwe viervoeter aan je zijde kan toch heel leuk zijn?

6. Kippen

Kippen

Misschien had je deze niet zo snel in het rijtje verwacht, maar niets is minder waar. Kippen zijn best populaire huisdieren in Nederland en komen dan ook nog regelmatig voor in huishoudens. Naar schatting zijn er hier zelfs zo’n 1,3 miljoen van in de Nederlandse huishoudens: een flink aantal voor een huisdier die we misschien niet zo snel verwachten.

7. Konijnen

Konijnen

Wat is een leuk huisdier? Dan kun je al snel gaan denken aan een konijn. Een konijn is zeer geliefd onder de Nederlandse huishoudens. Naar schatting zijn er zo’n 1 miljoen konijnen te vinden in Nederlandse huishoudens. Het is niet zo gek dat konijnen zo populair zijn, want het is natuurlijk een heerlijk dier om lekker mee te knuffelen.

8. Duiven

Duiven

Deze had je misschien niet helemaal zien aankomen, maar behoort toch zeker tot dit rijtje. Er zijn namelijk genoeg duiven te vinden in Nederlandse huishoudens. Misschien heb je hier nog maar weinig van gehoord, dat is goed mogelijk. Duiven die in Nederlandse huishoudens voorkomen, zijn voornamelijk sierduiven, volièreduiven en postduiven. Hoeveel duiven er in Nederlandse huishoudens te vinden zijn? Denk aan zo’n 900.000!

9. Knaagdieren

Knaagdieren

Waar mensen ook veel voor kiezen, zijn knaagdieren. Hierbij zou je kunnen denken aan hamsters, cavia’s, gerbils of ratjes. Vooral hamsters en cavia’s zijn hierbij de populaire knaagdieren, deze komen het meest voor. In totaal wonen er zo’n 600.000 knaagdieren in Nederlandse huishoudens, dus dat is nog heel wat. Veel mensen kiezen voor een knaagdier als zij geen tijd hebben om veel tijd te spenderen aan een huisdier of omdat ze bijvoorbeeld een hond of kat te groot vinden.

10. Reptielen en amfibieën

Reptielen en amfibieën

Reptielen en amfibieën komen ook nog regelmatig voor in Nederlandse huishoudens. Zo’n 250.000 reptielen en amfibieën zijn te vinden als huisdier in de Nederlandse huishoudens. Waar je aan kunt denken als we het hebben over reptielen en amfibieën? Aan bijvoorbeeld schildpadden, slangen en hagedissen. Hoewel het een stuk minder voorkomt dan de huisdieren die hierboven zijn genoemd, kiezen dus nog best wat Nederlanders voor deze dieren als huisdier.

Hierboven heb je de top 10 leukste huisdieren kunnen lezen. Misschien zat er wel iets tussen dat je totaal niet had verwacht in deze lijst. Als je nog op zoek bent naar een leuk huisdier, kun je bovenstaande huisdieren dus zeker in gedachten houden. Deze huisdieren komen in Nederland het vaakst voor en dat is natuurlijk niet zo zonder reden. Waar je ook voor kiest, het is goed om te onthouden dat een huisdier best wat tijd en aandacht van je kan vragen. Houd hier dus van tevoren goed rekening mee. Wel is dit bij het ene huisdier uiteraard wat meer dan bij het andere. Echter is het wel gewoon enorm leuk om een huisdier in huis te hebben, want het kan je een heel goed gezelschap bieden!