Dieren, zoals je weet zijn er hier ontzettend veel van. Van vogels en vissen tot zoogdieren en reptielen: soorten zijn er meer dan genoeg. Maar wat zijn nou eigenlijk de allergrootste dieren ter wereld? Misschien heb je nu al een bepaald dier in gedachten. Wij zijn benieuwd of deze in het onderstaande rijtje voorkomt. In dit artikel stellen wij namelijk de top 10 grootste dieren ter wereld samen. Benieuwd? Lees dan snel verder!
1. Blauwe vinvis
Wat is het grootste dier ter wereld? Het grootste dier op aarde is de blauwe vinvis. Deze had je dan misschien ook wel in dit rijtje verwacht. De blauwe vinvis is net als de andere walvissen een roofdier en komt uit de familie van de vinvissen. Dat de blauwe vinvis de grootste walvis op aarde wordt genoemd, is natuurlijk niet zo zonder reden. De blauwe vinvis kan zo’n dertig meter lang worden en tussen de 150 en 180 ton zwaar worden. Deze blauwe vinvis komt voor in alle wereldzeeën, maar is geen walvis die nog heel veel voorkomt.
2. Oceaannoordkaper
We blijven even bij de zeedieren, want ook deze hoort daarbij thuis. Een van de grootste dieren ter wereld is namelijk de Oceaannoordkaper. Deze walvis kan wel 90.000 kg wegen en zo’n 18 meter lang worden. De grote Oceaannoordkaper komt voornamelijk voor in subtropische en gematigde streken van de Stille Oceaan. Echter zijn er tegenwoordig helaas nog maar weinig Oceaannoordkapers over, want het gaat niet zo goed met deze walvissoort.
3. Potvis
Deze hoort ook zeker in dit rijtje thuis: de potvis. Deze walvis is afkomstig van de familie van potvissen en is een van de grootste dieren ter wereld. Daarnaast staat de potvis ook bekend om het feit dat deze het grootste stel hersenen hebben van alle dieren allertijden. Potvissen jagen op onder andere reuzeninktvissen, op maar liefst 3000 meter diepte. Potvissen kunnen dus enorm diep duiken en redden het vanwege hun zuurstof om zo’n twee uur lang onder water te blijven. Een potvis kan zo’n 17 meter lang worden en zo’n 50.000 kg wegen. Waar ze voorbijkomen? Vooral de Noordzee wordt veel genoemd.
4. Kolossale inktvis
De kolossale inktvis is de grootste inktvissoort. Er wordt vanuit gegaan dat de kolossale inktvis zo’n 12 tot 14 meter lang kan worden. Vooral de grote ogen van dit dier zal je doen verbazen: deze kunnen wel 30 tot 40 centimeter zijn. De kolossale inktvis kan voorkomen in gebieden rondom Antartica en de zuidelijke punten van Zuid-Afrika, Zuid-Amerika en Nieuw-Zeeland. De kolossale inktvis behoort zeker tot een van de grootste zeedieren, al komen ze niet veel voor.
5. Afrikaanse olifanten
Het grootste landdier ter wereld is de Afrikaanse olifant. De Afrikaanse olifant kan wel 6350 kg gaan wegen en zo’n 10 meter lang worden. Bij Afrikaanse olifanten kun je tegenwoordig nog denken aan twee soorten: de bosolifant en savanne-olifant. Afrikaanse olifanten zijn zeer groot en hebben een lange slurf, grote oren en slagtanden. Deze olifanten komen voornamelijk ten zuiden van de Sahara voor.
6. Orka
Ook de orka hoort ongetwijfeld in dit rijtje thuis. De orka is het grootste lid uit de familie van dolfijnen. Een orka is te herkennen aan de kleuren zwart en wit. Van boven zijn ze vaak zwart en van onderen wit. Vaak hebben orka’s een witte vlek net boven de ogen. Echter heeft iedere orka uiteraard een uniek patroon. Volwassen mannetjes orka’s worden meestal zo’n 8 meter lang en wegen gemiddeld tussen de 4 en 6,5 ton. De vrouwelijke orka’s worden gemiddeld rond de 6 meter lang en wegen zo ongeveer 3 ton. Deze grote dieren komen voor in zowat alle wereldzeeën.
7. Giraffe
Niet alleen is de giraffe het hoogste landdier op aarde, ook behoort het zeker tot de grootste dieren ter wereld. Een giraffe kan wel zo’n 5,5 meter lang worden. Giraffe staan bekend om hun lange nek en het welbekende vlekkenpatroon op de vacht. Mannelijke giraffes worden over het algemeen groter dan de vrouwtjes. Mannetjes zijn zo’n 3,9 tot 5,2 meter hoog en wegen zo’n 500 tot 800 kg. Bij de vrouwtjes kunnen we uitgaan van een lengte van 3,5 tot 4,7 meter en een gewicht van zo’n 400 tot 500 kg.
8. Anaconda
Benieuwd wat de grootste slang ter wereld is? Nou, dat is de volgende: de anaconda. Deze slang is afkomstig uit de familie van reuzenslangen. De anaconda wordt ook wel de wurgslang genoemd. Deze slang kan wel 7 meter lang worden en komt voornamelijk voor in Zuid-Amerika. Het behoort hiermee zeker tot een van de grootste dieren ter wereld. De slang heeft daarnaast een eng imago, mede te danken door vele films en documentaires.
9. Bruine beer
Een van de grootste dieren ter wereld is ook de bruine beer. De bruine beer is een roofdier uit de familie der beren. Bruine beren kunnen tot wel 3 meter lang worden en een maximaal gewicht hebben van rond de 600 kg. Bruine beren komen vooral voor in Noord-Amerika, Azië en Europa. Hoe dan ook behoort de bruine beer tot een van de grootste dieren ter wereld.
10. Struisvogel
Uiteraard hoort ook de grootste levende vogel hier in het rijtje thuis: de struisvogel. De struisvogel kan zo’n 2,7 meter lang worden en een gewicht hebben van 155 kg. De struisvogel staat bekend om zijn grote ogen, deze zijn maar liefst 5 cm. Hiermee hebben ze zelfs de grootste ogen van alle landdieren. Ook staat de struisvogel bekend om de lange nek en krachtige, lange poten. Waar de struisvogel vooral nog voorkomt? Ten zuiden van de Sahara, Oost-Afrika en het zuidwesten. Struisvogels worden vooral gezien in open savannes, struikgebieden en woestijnvlakten.
Wat is het grootste dier op aarde? Daar heb je middels dit artikel wel antwoord op gekregen. Bovenstaande tien dieren behoren tot de top 10 van grootste dieren ter wereld. Ieder dier is uniek en komt weer in andere gebieden voor. Bovendien heeft ieder dier weer andere eigenschappen. Had jij deze tien dieren in deze top 10 verwacht, of had je gedacht nog een ander dier in deze lijst tegen te komen?